Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, adrianooo1234 napisał:

Dzięki za info. A jak a musi być duża facelia żeby pryskać tymi środkami?

10cm wystarczy. Choć kiedyś pryskałem lontrelem jak miała 5cm.

Znajomy pryskał goltixem 2l. Trochę przyhamował wzrost ale później było dobrze. 

Opublikowano

W tym roku ludzie poszaleli z ilością zasianych ha. Jak pogoda dopisze, to będzie towaru. 

Opublikowano
20 minut temu, red83 napisał:

W tym roku ludzie poszaleli z ilością zasianych ha. Jak pogoda dopisze, to będzie towaru. 

A u mnie roślina praktycznie nieznana w uprawie na nasiona, dopiero od kilku lat sieją trochę na poplon. Wszystko zależy czy ludziska będą chcieli i musieli siać na poplon, bo w związku z kryzysem być może agencja przymknie oko. Wtedy może byćkiepsko ze zbytem tych setek kilogramów z hektara:)

Opublikowano

Raczej znaczenie ma to, czy zachód weźmie. Poza tym pogoda to podstawa. 

Opublikowano

Facelia   siana  15  marca   zaczyna  wschodzić-   przeżyła   przymrozki   a raczej   mrozy  [  -8  dwa razy  przy  oknie ]    tylko   chętnie   by się  napiła.... 

Opublikowano

Zasiana pierwszy raz. Nie wiem czemu ludzie piszą, że na normalnych kółkach się nie da. Zasiałem tyle ile chciałem w Amazone, fakt, że ze dwa razy próbę trzeba zrobić przynajmniej i ustawić podziałkę co do dziesiątej części jednostki i podczas siewu już raczej nie grzebać.

Teraz czekamy na podlewanie z nieba, bo na razie to kiepsko widzę te jare zasiewy, zresztą już nie pierwszy rok z kolei.

Opublikowano

Witam będę siać jutro facelie po raz pierwszy poznaniakiem myślicie że pójdzie siał już ktoś nim ? I czy można ja opryskać od chwastów ??wyczytałem w necie że pendimetalina ktora stomp posiada ta substancję że można pryskac prawda to ???🙂

Opublikowano

Śmiało poznaniakiem zasiejesz, ja sieję od lat. Moja rada jest tylko taka, nie syp dużo nasion na raz, bo z czasem się jakby zaklepią/uwieszą i ja

zawsze nie sypię dużo, tylko wsypię max 5kg i co jakiś przejazd otwieram zbiornik i przegarniam nasiona w zbiorniku i jest ok. No i podstawa do rolki

wysiewające do drobnych nasion/rzepaku. Pozdrawiam

Opublikowano
6 minut temu, jack2006 napisał:

Śmiało poznaniakiem zasiejesz, ja sieję od lat. Moja rada jest tylko taka, nie syp dużo nasion na raz, bo z czasem się jakby zaklepią/uwieszą i ja

zawsze nie sypię dużo, tylko wsypię max 5kg i co jakiś przejazd otwieram zbiornik i przegarniam nasiona w zbiorniku i jest ok. No i podstawa do rolki

wysiewające do drobnych nasion/rzepaku. Pozdrawiam

Uuu no a zwykłymi rolkami nie pójdzie??? Nie mam do rzepaku 

Opublikowano

Nigdy nawet nie próbowałem siać zwykłymi rolkami więc się nie wypowiem. Jak zaczynałem przygodę z facelią to siałem najpierw siewnikiem konnym przerobionym do ciągnika, też fajnie wysiewał a jak nabyłem poznaniaka od razu zakupiłem rolki do rzepaku.

Opublikowano

ja mam amazonke d4 i sieje na normalnych rolkach, przy najmniejszym ustawieniu. A że sie zleguje to prawda jak zaczałem siac to wyraźnie ubywało, a pod koniec coraz wolniej. Boje sie jaka mi obsada wyjdzie. czekam do wschodów

Opublikowano

trudno powiedzieć. bo na pierwszych działkach więcej na późniejszych mniej, a pozatym nie wazyłem nasion. Ustawienie na siewniku znam, normalnie na nim wychodziło 10-15kg w zależności od suchości nasion zmniejszyć sie nie dało więc wsypałem ustwiłem i wio

Opublikowano
Dnia 4.04.2020 o 19:49, jack2006 napisał:

Nigdy nawet nie próbowałem siać zwykłymi rolkami więc się nie wypowiem. Jak zaczynałem przygodę z facelią to siałem najpierw siewnikiem konnym przerobionym do ciągnika, też fajnie wysiewał a jak nabyłem poznaniaka od razu zakupiłem rolki do rzepaku.

Nawet jakoś wyszło na 0,5 ha wyszło mi 5,5kg myślę że dobrze kilkanaście prób kręconych i.sie udało na zwykłych 🙂 zobaczymy jak będą wschody 

Opublikowano
1 godzinę temu, choper1988 napisał:

Witam,

Mam pytanie odnośnie sprzedaży nasion facelii. Jak moge to zrobić legalnie? Czy jest konieczne zgłoszenie w inspektoracie nasiennictwa?

Wydaje mi się, że na poplon lub 'paszowe' - możesz sprzedawać bez cyrków. Sam zasiałem te 'paszowe', bo takie mieli w hurtowni. Co to znaczy w przypadku facelii to pojęcia nie mam, bo żadna istota chyba tego nie je:)

Jeżeli na odsiew będziesz sprzedawał, to już telefon możesz dostać z agencji nasiennictwa, chociaż odmiany facelii są tak stare, że może wszelkie prawa do nich wygasly? Sam nie wiem.

Opublikowano
Dnia 8.04.2020 o 21:28, karban napisał:

Kilka postów wcześniej ktoś podawał. Jeszcze pendimetalina jest na przykład. Ja nie pryskałem, przy tej suszy nie będę robił doglebowo.

Stomp Aqua zawiera tą substancję 

Dnia 5.04.2020 o 21:17, jack2006 napisał:

No to pogratulować, jednak można na upartego siać zbożowymi rolkami.

No a jak. Jak wzejdzie to zrobię zdjęcie i wstawię 😁