Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

1) Na kat b kurs możesz zacząć 3 miesiące przed osiemnastką ale na kat t nie jestem pewny czy tak jest ale na pewno potrzebujesz pozwolenie od rodziców bo nie jesteś pełnoletni

2) Samymi przyczepami to nie bardzo da się poruszać ale ciągnikiem ciągnąć je możesz.

3) Tutaj egzaminator za wiele do rzeczy nie ma, bo to jest pracownik WORDu i pracuje na tym czym dysponuje ośrodek

4) To już nie do nas pytanie zależy jakie przepisy obowiązują w kraju w którym chcesz pracować, ale od tego trzeba zacząć, że nie jesteś pełnoletni więc nie wiem czy ktoś będzie cię chciał zatrudnić.

Opublikowano

Mi zrobienie prawa jazdy Kat T zajęło 1 miesiąc i 8 dni. Od dnia zapisania się na kurs u instruktora do zdania egzaminu praktycznego w Wordzie . Gdy zaczynałem jeździć po placu(8 godzin miałem wyjeżdżone) to zdawałem już teorię. Teoria zdana za pierwszym razem a praktyka za drugim ale to dlatego bo zapomniałem włączyć kierunkowskazu na placu....

Opublikowano

NIedługo mam egzamin, więc mam kilka pytań.

1/ Czy zawsze trzeba sprawdzać przed egzaminatorem stan oleju i płynu chłodniczego czy jak dopiero będzie kazał, coś jeszcze trzeba sprawdzić. ?

2. Kiedy zapalamy światła przed odpaleniem czy po, czy dopiero wtedy gdy podepniemy do niego przyczepe

3. Ciągnik przy podpinaniu jak i sprawdzaniu świateł w przyczepie musi być zgaszony?

4. Tylko na łuku nie używamy kierunkowskażu czy przy parkowaniu skośnym też ?

5. Na placu muszą być zapalone światła ?

1. Egzaminator wyjaśni co Ci wylosował, jeden płyn i jedno światło. Sprawdzasz wylosowane światło, jeśli chodzi o płyn, to nie musisz tego robić, wystarczy że pokażesz palcem gdzie znajduje się dany zbiornik i opowiesz jak sprawdzić jego stan. Pamiętaj, że po zaczepieniu przyczepy, musisz sprawdzić jej wszystkie światła, w ciągniku już wtedy nie patrzysz. No i pamiętaj o zawleczkach i klinach.

2.Światła zapal zaraz po odpaleniu, gdy podjedziesz pod przyczepę i ją zaczepisz, gasisz światła i ciągnik. Drzwi muszą być zamknięte, gdy podłączasz! Najpierw elektryka, potem pneumatyka.

3. tak, gdy podpinasz przewody i sprawdzasz światła, ciągnik ma być zgaszony. Zamykaj drzwi, lubią za to ud***ć.

4. Tylko na łuku nie trzeba kierunków, pozatym zawsze używamy.

5. Na placu muszą być światła, za ich brak możesz oblać.

Hmmm, a czy nie jest tak, że skoro ma prawko T a złapią go w samochodzie, to dostaje niższy mandat za brak danej kategorii, a nie ogólnie uprawnień?

Opublikowano

panowie możecie mnie trochę choćby uświadomić w sprawie JD 5070M chodzi mi o to gdzie się sprawdza stan płynu spryskiwaczy , o zmianę biegów włączanie świateł itp bo jestem zielony w tym temacie w okolicy nie ma żadnego takiego ciągnika ani choć trochę podobnego

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Teoria za 3 razem zdana :P teraz czekamy na praktyke :)

Opublikowano

Siema, mam dylemat mianowicie w lutym kończę 18 lat, i zastanawiam się co lepiej zrobić czy B i potem B+E. Czy może lepiej zrobić B a potem przystąpić do T ?

Z góry dzięki za odpowiedz ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

zależy czym chcesz jeździć, na b możesz samym ciągnikiem a na T ciągnikiem z dwoma przyczepami

Opublikowano

Siema, mam dylemat mianowicie w lutym kończę 18 lat, i zastanawiam się co lepiej zrobić czy B i potem B+E. Czy może lepiej zrobić B a potem przystąpić do T ?

Z góry dzięki za odpowiedz ;)

Bez sensu robić T. Zrobisz B potem B+E i ciągnikiem z przyczepami normalnie sobie śmigasz a jak zajdzie potrzeba podpiąć do osobówki większą przyczepę to też podpinasz i jedziesz ;)

Opublikowano

kategoria BE, CE lub DE – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą, przy czym w zakresie kategorii BE dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t,

Opublikowano

kategoria BE, CE lub DE – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą, przy czym w zakresie kategorii BE dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t,

Uuu... To chyba będę musiał zrobić T i spokój.

Opublikowano

BZDURA

kodeks mówi wyrażnie, że kat B+E uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą/ przyczepami. A to o czym ty mówisz to jest przypadek kiedy pojazdem samochodowym o dmc 3.5t chcesz ciągnąć przyczepę to wtedy jej dmc nie może przekraczać dmc pojazdu ciągnącego

Jak nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd

Opublikowano

W kategorii T, jesteś ograniczony tylko do ciągnika z przyczepą i pojazdów wolnobieżnych, ale nie masz ograniczeń tonażowych.

Krótko - Mając B+E możesz co najwyżej wozić pustą przyczepę za ciągnikiem. ;) a nie z ładunkiem

Opublikowano

A ja mam takie pytanie czysto teoretyczne, kat t pozwala na jazdę pojazdami wolnobieżnymi tak ?? w firmie w której pracował mój ojciec była dmuchawa do śniegu na zile 131 i była ona zarejestrowana jako pojazd wolnobieżny, czy mógł bym jeździć tą dmuchawą ??

Opublikowano

W kategorii T, jesteś ograniczony tylko do ciągnika z przyczepą i pojazdów wolnobieżnych, ale nie masz ograniczeń tonażowych.

Krótko - Mając B+E możesz co najwyżej wozić pustą przyczepę za ciągnikiem. ;) a nie z ładunkiem

Poczytaj ustawe o kierujących pojazdami. Cytuje

kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);

Opublikowano

Jak to dobrze, że z przyczepami jeżdżę tylko po dróżkach polnych, po asfalcie bez przyczep samo B mi wystarczy i jest spokój :D A z rozrzutnikiem jednoosiowym na przyklad mogę jeździć sobie nie martwiąc się o nic, mając tylko prawko kat. B?

Opublikowano (edytowane)

-- połączono --

Witam

Mam kilka pytań odnośnie prawka na traktor.

-w grudniu tego roku w szkole będe miał robione zajęcia z pierwszej pomocy i jak bym dał egzaminatorom zaświadczenie, że miałem robione to w szkole to by to uznali ???

-czy po ukończeniu 18 lat trzeba powtarzać kurs?

-czy ktoś zna jakąś instytucje która robi prawka blisko kotliny kłodzkiej???

-jaki jest koszt całkowity?

Edytowane przez Marcin91
dublowanie tematów
Opublikowano

rolnik4

każdy musi przejśc takowe szkolenie ja też miałem w szkole i nauczyciel mówił że bedzie ważne bo jest dodatkowo instruktorem jazdy.Jestem w tej samej sytuacji też musiałem inaczej nie zostaniesz dopuszczony do prawa jazdy .

My w szkole mamy za free B T i kombajn :)

Opublikowano

Poczytaj ustawe o kierujących pojazdami. Cytuje

kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);

A jak sprawa kategori b+e wygląda za granicą? np w Niemczech? tam też uznają kategorie b+e przy ciągniku?

I jeszcze jedno pytanie jakie są manewry na kategorie T i czy dalej jest tak ze trasa w mieście jest stała ??