Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus C-330
Opublikowano (edytowane)

Niestety koledzy ja nie mogę się pochwalić takimi wynikami ja mam łąki trwałe tz dzikie , dawałem drobny obornik na jesień i nawóz wcześnie rozsiałem i nie zbieram tyle i takiej jakości. Zebrałem z 2.15 ha 33 bele 120/120. wam zazdroszczę trochę tych sianych traw :unsure:

@Peter to ma być pogoda od soboty bo i mi zostało parę ha.

Edytowane przez Piotrek1975
Opublikowano

Panowie chcialbym z dwoch hektarów zrobic sianokiszonkę, i mam kilka pytan, czy koniczyna musi byc zakwitnięta? Ile powinno lezec pomiedzy skoszeniem a prasowaniem i czy lepiej suchsze zbierac czy wilgotniejsze, pytam bo robilem 3 lata temu lecz wiekszosc byla splesniala.

Opublikowano

Najlepiej na wpół zielone, lekko przeschnięte. Ja zbieram na drugi dzień po skoszeniu, nawet nie rozrzucam. Koszone z rana bo z tego co słyszałem najlepiej kosić przed południem, potem leży i schnie.

Opublikowano

A ile czasu kisi się taka sianokiszonka? Jak bym chciał ją otworzyć po tygodniu i skarmiać to byłby jakiś problem, bo tydzień temu zrobiłem pryzmę z 3 ha. A zeszłoroczna kończy mi się za 3 dni i tak się zastanawiam czy dawać zielonkę czy pryzmę otwierać?

Opublikowano

A ile czasu kisi się taka sianokiszonka? Jak bym chciał ją otworzyć po tygodniu i skarmiać to byłby jakiś problem, bo tydzień temu zrobiłem pryzmę z 3 ha. A zeszłoroczna kończy mi się za 3 dni i tak się zastanawiam czy dawać zielonkę czy pryzmę otwierać?

Tydzień to za mało. Potrzeba z miesiąc ,żeby można było otworzyć.

Opublikowano

Dawaj zielonkę, tydzień to dopiero się zaczyna poważnie kusić, a zwłaszcza że z 3 ha to trochę masy jest.

U mnie trochę już położone, oby pogoda sprzyjała to się do niedzieli uda zwieźć.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki koledzy. Udało mi się kupić sianokiszonkę w balotach więc jeszcze te trzy tygodnie pewnie da radę na nich przetrzymać. Sianokiszonka oczywiście jeszcze zeszłoroczna.

Jak pogoda pozwoli to w poniedziałek ruszam z robotą kolejnej pryzmy, tym razem z ponad 6 ha.

Edytowane przez Lukasz007
Opublikowano

Trawa powinna się kisić od 6-8 tygodni po tygodniu to na pewno ci się nie zakisi.. U mnie to wujaszek jednego dnia z rana kosi i roztrząsa a na następny dzień robi bele.. U mnie dzisiaj od rana pada i temperatura 10 stopni :( Myślę że wujkowie po niedzieli ruszą z sianokosami a ja też planuje po niedzieli kosić w ogródku trawę na siano dla królików

Opublikowano

W sobotę skoszone 3 ha na sianko miało być, na pół uschnięte pogoda nie sprzyja to chciałem dzisiaj zwinąć na kiszonkę, od rana bez deszczu ale awaria mnie do 16 przetrzymała i po ukręceniu 6 beli ULEWA , prognozy tez nie są najlepsze, ciężkie te sianokosy się zapowiadają bo już praktycznie kolejne 10 ha na szybko musi być sieczone:((

Opublikowano

U mnie jak na razie dopiero rośnie i długo jeszcze jej do zestarzenia. Od kilku dni temp waha się w granicach 10st C, więc i wegetacja się opóźnia. Dopiero dzisiaj wyjrzało słońce, ale zimno jak w marcu.

Opublikowano

U mnie dzisiaj kropi a niebo cały czas zachmurzone i do tego 14 stopni.. Od czwartku nadają pogodę ale od piątkowych opadów to mokro się wszędzie porobiło, wczoraj jeździłem sobie po okolicy i widziałem jak niektóre pola i łąki są całe pod wodą i do tego pobliska rzeka miejscami wylała. No to jeszcze na sianokosy trzeba poczekać

Opublikowano

ja na szczęście pierwszy pokos zakończyłem dość dawno (17maj). ojciec mi trochę grymasił że mało zebraliśmy ale teraz jak się pogoda załamała to już nic nie mówi :P

nawóz posiany czekać tylko na ciepełko to powinna trawka bujać bo wilgoci to nie brak :)

Opublikowano

Dziś skosiłem 1.70 ha trawa jest tak powalona że od spodu zaczyna podgniwać już najwyższy czas kosić, pogody ładnej nie ma może zbiorę na sianokiszonkę pojutrze i połowa prawie będzie zebrana na nie których łąkach woda stoi i nie można pokosić.