Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus
Opublikowano

od jutra w calym kraju zapowiadaja burze i przelotne opady.

Maciek nie przesadzaj, narazie bylo zbyt zimno zeby mowic tu o starzejacej sie trawie ;) dopiero dzisiaj byl pierwszy dzien cieplej pogody i przy takiej temperaturze trawa dopiero rosnie, jeszcze troche deszczu do tego i wtedy po jakims tygodniu mozesz mowic, ze trawa jest juz dobra do koszenia ;) koniczyna ani nie zaczela kwitnac, wiec jest jeszcze tydzien czasu. dzisiaj u nas do slonca bylo 37 stopni, pogoda taka, jakby zanosilo sie na burze, strasznie parno, co to bedzie zobaczymy w najblizszych dniach. ja predzej jak kolo 20 pewnie nie rusze.

Opublikowano

Ale u was w Wielkopolsce wegetacja szybciej ruszyła. Jak u was już nawozy sieli to u nas śnieg jeszcze leżał.Jak wy jare sieliście to na Mazowszu nie dało się jeszcze w pole wjechać z czymkolwiek ;)

Opublikowano

Ale ja łąki koszę 4 razy do roku żeby pasza była bardziej wartościowa ;) W okolicu już koszą ;)

no tak, ale to nie zmienia faktu, ze trawa jeszcze nie jest zbyt stara ;)

Opublikowano

U mnie to za jakis tydzien sianokosy polecą na całego . jeszcze troche deszcu na łąki by się przydało . jak bedzie pogoda to koło 17 maja zaczniemy :)

Ktoś już zaczął sianokosy ?

Opublikowano

No u nas zawsze tata też się na ludzi patrzy nawet wtedy kiedy my możemy wjechać a inni niedry.gif

Ale w tym roku będę miał już czas pewnie za jakieś 1,5 tygodnia zacznie się koszeniewink.gif

Na razie to deszczyk by się przydał jeszcze ale znając życie to przyjdzie jak tylko z kosiarką się na pole wyjedzie tak to już niestety jestwink.gif

Opublikowano

dokladnie, w calej Polsce przewidywane burze z przelotnymi deszczami, a po niedzieli ochlodzenie i deszcz.

@Huberto89, nigdy nie mozna patrzec na innych, jak ja bym patrzal na sasiadow to sianokosy bym 20 czerwca zaczynal :lol:

Opublikowano

dokladnie, w calej Polsce przewidywane burze z przelotnymi deszczami, a po niedzieli ochlodzenie i deszcz.

@Huberto89, nigdy nie mozna patrzec na innych, jak ja bym patrzal na sasiadow to sianokosy bym 20 czerwca zaczynal :lol:

Właśnie ja się nie patrzę dlatego ludzie często się dziwią jak widzą że już traktorem w pole wjechałemtongue.gif chodzi mi o wiosenne prace jak siew owsa itp. a sianokosy to jeszcze tak w miarę ale jak o siankiszonkę chodzi to też trochę przy stare koszą. Ale po maturach już prawie jestem więc trochę pogody i będę cioł trawkębiggrin.gif

Opublikowano

no my tez w ubieglym roku koniczyne kosilismy zbyt pozno bo na poczatku czerwca, no i niestety mamy ponad 100 bel twardej sianokiszonki, ktorej krowy zbytnio nie chca jesc, ale przeciez tego nie wyrzucimy wiec mieszamy toche z sianem i jakos to jedza. mleka od tego nie przybedzie, ale teraz mamy nauczke, ze koniczyne trzeba kosic w poczatkowej fazie kwitnienia a nie juz po kwitnieniu.

Opublikowano

No ja panowie sianokosy zaczołem :rolleyes: Jutro grabię i prasuje. Przetrząsarka przeszła pierwsze prace i zdała je na bardzo dobrą ocene, ale zgrabiania juz nie zaliczyła, ale to też moja wina bo nie równe jest pole i by zgrabiała z piachem, ale w trawie pewnie zda egzamin grabienia. A owijarke jutro sie zobaczy jak bedzie owijała :rolleyes:

Opublikowano

przed kwitnieniem chyba troche za wczesnie, taka koniczyna to sama woda. w poczatkowej fazie kwitnienia ma najwiecej bialka, a chyba o to chodzi przy zbiorze tej rosliny ;)

Opublikowano

Ja dopiero w poniedziałek nawóz posiałem na łąkę, na sianokosy liczę dopiero gdzieś w połowie czerwca, trawa jeszcze mała bo na piaskach, mi się tam nie śpieszy bo robię tylko 1 pokos ;)