Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus C-330
Opublikowano

dziś skoszony(prawie w całości ale reszta już zostanie na II pokos) ostatni kawałek pierwszego pokosu, a za półtora może 2 tygodnie 2 pokos idzie pod kosiarke

Opublikowano

ja dzis skonczylem I pokos i nakrecilem 340 bel sianokichy i 169 bel siana :) i juz sie przygotowuje do II pokosu ktory zacznie sie pewnie za mniej wiecej 3 tyg. do tego czasu musze kupic nowa maszyne do przewracania. zamowiona juz jest Krone KW 4.62/4. teraz tylko czekac az przyjada po jalowki i dadza kase :)

Opublikowano

Ja też wczoraj zaczołem kosić na zielono dla krów drugi pokos :) Jest ładny i jeszcze młodziutki ale na górkach poprzypalany przez słońce :) Przy zbiorze I pokosu tam gdzie przyczepy były ładowane to jest porozjeżdżane i trawy pół wygineło a tam gdzie dołki i woda stała to kobylak rośnie :) Mogło by popadać a;e i tak nie jest źle :) Po niedzieli kosze na siano :)

Opublikowano

Ja pierwszy pokos zebrałem kapitalnie, nie dosyć, że ładne to jeszcze suchutkie, bo nic na nie nie popadało więc siano jest piękne. Teraz w czwartek skosiłem drugi pokos. Co prawda nie będzie już takiej wydajności jak z pierwszego pokosu, na dodatek dzisiaj w nocy troszkę deszcz poleciał, ale przetrząśnie się, wyschnie i znów się zbierze :D Tamten pokos zebrałem luzem, a ten pewnie się sprasuje, bo nie ma już czasu na nic, jeszcze żniwa. :D

Opublikowano (edytowane)

Witam. Był temat sianokosy 2010, wiec i musi byc temat o sianokosach 2011 :) Jak sie przedstawia sprawa u was z łakami? Kiedy planujecie kosic. Łaki bede kosił pewnie nie predzej jak po Bożym Ciele. Ale mam żytko na kiszonke wiec tak po 10 maja trzeba bedzie kosić, potem jeszcze jęczmień też idzie na sianokiszonke ale to jeszcze troche :P

Edytowane przez akaku
Opublikowano (edytowane)

U mnie jest spory zapas siana wiec sie nie spiesze z koszeniem :P A poza tym na wialu moich łąkach jest woda ;[ Przez tamy które zobią bobry ;[

Edytowane przez Rolnik2601
Opublikowano

Qrde... u mnie też na wielu łąkach woda... albo opadła ale mokro jest.. '60 nie wjeżdżam bo szkoda mi darniny... kretowiska to w konia bronowałem :) kolein nie zostawia..:)

Opublikowano

U mnie prędko też się nie zapowadają bo 5ha mokro i część traw i lucern odsiewałem i jeszcze nawet nie wschodzą więc też raczej później ale zapasy kiszonki są więc nieobawiam sie tego roku ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja też gdzieś tak pod koniec maja albo na początku czerwca zacznę kosić wczoraj woziłem gnojówkę na łąki jutro posieje nawóz i niech rośnie B) tylko na jedną łąkę koło domu nie wjadę bo mi staw wylał i mam też kilka hektarów koło rzeki wiec też mokro <_< a do koszenia wszystkiego mam około 15 hektarów :P

Opublikowano (edytowane)

Wy macie naturalne łaki wiec jest to coś innego. Bo ja mam sztuczne, czyli siałem je sam. Gnojówkę rozwiosłem z 1 miesiąc temu, saletra też rozsypana i by sie przydał deszcz. Dziś troche przejrzałem kosiarkę i nowy nabytek przetrząsarkę. Żeby w sezonie nie zawiodły :) A w wtorek jeszcze maja przywieźć nowy nabytek i bedzie zgrany duet do sianokosów :D

Edytowane przez akaku
Opublikowano

na gruntach ornych planuje kosic pod koniec maja (w poczatkowej fazie kwitnienia koniczyny) bo zawsze zaczynalem po 10 czerwca to bylo za pozno, trawa byla za twarda. na torfowych raczej po 15 czerwca. we wtorek rozgarynalem kretowiska to na niektorych jeszcze mokro, ale tydzien slonca i bedzie dobrze, choc z drugiej strony bym wolal zeby teraz troche popadalo bo zaczyna oziminy przypalac, a jare sa juz na wierzchu i potrzebuja wody.

Opublikowano

Ja w tamtym roku kosiłem pod koniec lipca,w tym roku nie zapowiada się lepiej.

Na moje łąki się nie da rady wiechać.

Mam 19 ha w tym 15 pod wodą, dzierżawię 4 ha gdzie jest sucho.

W tamtym roku kosiłem jeszcze ok. 19 ha u znajomego na starym lotnisku, jakoś się przetrwa.

Opublikowano

No u nie mogło by nie padac jeszcze z 8 dni. Bo woda by mi zeszła i bym zasiał jęczmień na kiszonkę :) Ale na łaki to susza. Wogóle po ścieciu żyta a przed siewem QQ chce beczkowozem troche nawozic wody. Bo szkoda siac w taki popiół :(