Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus C-330
Opublikowano

U mnie sianokosy na całego ;) Kilka dni pogody wszyscy szaleja :)

Ale jest i zła strona-w sąsiedniej wsi pracownik jednego rolnika wpadł ciągnikiem do stawu-śmierć na miejscu :)

Opublikowano

Ja dzisiaj zrobiłem 25belek z jednej łąki, a to co skoszone jeszcze było to jutro bede balikował bo w nocy padało i trawa była mokra i zaczołem dopiero późnym popołudniem ;) Na łące masakra bo nie była cała koszona bo mokro dalej to dzisiaj jeszcze trza było z tego skoszonego zostawić bo woda, przyczepy też na drodze stały a musiałem wywozić z łąki na ładowaczu bo bym przyczepami nie wyjechał :)

Opublikowano

A myśmy skosili 30ha w sobotę i zaraz w poniedziałek chcieliśmy zbierać , a teraz wszystko leży na polu przez ten deszcz ...

Opublikowano

jest juz ten temat poruszony jakis uzytkownik stosuje worki na bele z firmy Rol pak czy jakos tak i jest zadowolony. Mam pytanie bo dzisaj patrzalem kolo kiszonki i wydobywa sie ciepny plyn smierdzi kwasem czyli woda sie dostala pod kiszonke zrobilem wogol kiszonki ruwek odprowadzajacy wode jak myslicie popsuje sie ??

Opublikowano

ja mam skoszone 5 ha (koszone w róznych terminach bo to takie małe kawałki) gdzies 2 ha w kopkach drugie 3ha to dzisiaj koszone to w kopkach moze uda sie sprzątnąc koło niedzieli:)

Opublikowano

mi tydzień temu w piątek udało sie skosić 1ha zrobiłem 8bel tych 170cm w sobote a w nd już padało i pada do dziś z tym ze wczoraj łąka była przykryta na 150cm wody z mułem wiec 3ha poszły sie paść bo woda dziś zeszła ale muł na trawie. Ale zostało mi jeszcze 7ha na podmokłych ale nie wiem co będzie ;/ masakra w tym roku

Opublikowano

Ja już mam plan ale nie wiadomo jak z pogodą, koszenie dziele dwu-etapowo, tam gdzie wjade kosze w poniedzialek z rana we wtorek zabieram. No i jak troche słońca pobędzie to 14 bede kosił mokradła jakies 10ha jak sie da wjechac oczywiscie, bo trawa bedzie dopiero w sam raz.

Opublikowano

ja się narazie w tę gre nie pakuje jak bedzie piękna pogoda to za tydzień ruszam ale to z grubej rury :) mysle ta z połowe połozyć czyli jakies 10ha sasiad pokosił w piątek rano a w sobote zebrał wieczorem :) jakieś 1,5ha a tylko 3 przyczepki no smiech nigdy bym tego tak wczesnie nie ruszył w sobote z rana pokosił 1ha swojego i sasiaka  tez tak prawie 1ha i to wszystko zmokło jak cholera dzisiaj z dobre 2 godziny ładnie padało woda na drodze stała ale pózniej wsiakła. cieszyłbym się jakby gościu z za jeziora juz zrbrał bo co roku jak on wyjezdza w pole to pada w zeszłym roku zmokło nam torche wiecej ka 1ha siana a tyle teho było tydzen doszuszaliśmy i jeszcze nie było takie super wtedy z tamtej łaki (2ha) zebralismy  +/- 1700 sztuk kostki, 1,5 miesiąca pózniej 38 balotów sianokiszonki. w tym roku tez pierwszy wyjazd na ta łąkę tylko czy się na środku nie utopię :)

Opublikowano

U mnie w okolicy ten co skosił we wtorek, środę w poprzednim tyg to skorzystał bo sprzątnął piękne siano lub sianokiszonkę. A ja u siebie czekam nadal na warunki żeby nie zatopić ciągnika na łace :)

Opublikowano

U mnie w okolicy ten co skosił we wtorek, środę w poprzednim tyg to skorzystał bo sprzątnął piękne siano lub sianokiszonkę. A ja u siebie czekam nadal na warunki żeby nie zatopić ciągnika na łace :)

bo my teraz nie jezdzimy po łąkach tylko bagnach :)

a mozna mozna przewozić byle by nie uzkodzić :)

Opublikowano

Bo jak się przewozi po jakimś czasie to po ściśnięciu chwytakiem już folia się tak nie klei do beli i czy to ma jakieś znaczenie na procesie zakiszania :) Już 6 ha jest z belowane :)