Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja pierwszy pokos skończyłem już dawno pogoda nie dopisała więc prawie wszystko poszło w siano kichę.Średnio z ha wychodziło mi 25 belek wiec nie najgorzej. Pomału przymierzam się do drugiego pokos :D

Opublikowano

No ja własnie dzisiaj zakończyłem pierwszy pokos.Ale jeszcze z tydzień i trzeba szykować się do następnego pokosu.Oby pogoda na drugi pokos dopisał lepiej niż na pierwszy:)

Opublikowano
25 belek i dawno skończony pokos to dobre trawy masz u nie po tej suszy to z ha 15 wyszło

U mnie suszy jako takiej nie było od samej wiosny było dosyć wilgoci do tego porządne nawożenie i efekty są :) W tamtym roku na pierwszy pokos wyszło mi średnio z ha więcej belek niz w tym roku :D

Opublikowano

Ja dzis skosiłem 2 pokos kostrzewy z kończyna czerwona ładnie wyrosły polecam kostrzewe nie boi sie wilgoci wprzeciwieństwie do kubkówki ok 1,5ha zrobiło sie pomaranczowe.

Opublikowano

Dzisiaj w nocy przeszła znowu potężna burza z bardzo ogromnymi opadami deszczu. "siano' te 2ha to już chyba tylko w gnój, bo czarne sie już robi. Zboża od tego deszczu też sie zaczynają pokładać i drugi pokos trawy tej co wcześnie zebrane też już sie kładzie miejscami. Z tym deszczem w nocy to jeszcze taką lipe mam że brat wczoraj nie zamknoł dachu z Zetorze i cały środek zalało, ża jak rano otworzyłem drzwi to sie woda wylewała i z fotela kapało. Ogólnie cały środek mokry, ale już troche podeschło, zapaliłem, włączyłem nagrzewnice aż sie mocno zagrzało i potem sie wietrzyło aż zaczeło znowu kropić. Tego deszczu już by mogło starczyć, bo jak żniwa mają takie być to ja nie wiem co to z tego bedzie.

Opublikowano

jak taka bedzie pogoda to z tych zniw bedzie tyle co z siana..czyli....gow..

a tak poza tym to wczroaj caly dzien kopalem w sianie...jak nie bedzie padac i bedzie upalnie to w sobote sie to zbierze :D

Opublikowano

ja dzis zamierzalem "zgolic" ostatnie 4 ha dzierzaw z pakietu rolnosrodowiskowego ale nic z tego woda po kostki i zostaje mi poczekac az kiedys wyschnie :D i dopiero skoncze 1 pokos:)

Opublikowano

U mnie tylko co błysnie lece zwijać 300 bel siana zrobione 20 ha skoszonych a 1200 bel potrzeba na zime ale jeszcze tydzień i bedzie pogoda chyba

Opublikowano

Jutro 5 hektarów idzie na podbieracz. Zakiszacz do pełna i jedzemy z sianokiszonką. Już ponad 12 hekrarów mamy ściete więc jest ok(pisze mamy ścięte bo ja tylko pracuje w gospodrstwie, które ma łąki. Biora od nas słome po sasiedzku :D ) Ja steruje owijarką :)

Opublikowano

Miałem nadzieje że drugi pokos sie jakoś ususzy na ładne sianko, ale z tego co mówią to taka pogoda ma być jeszcze długo. I po niedzieli żeby był z dzień/dwa pogody to bym z 10ha walnoł w pryzme. A reszte z tych później zbieranych sie zrobi później w baliki, albo może bedzie pogoda i w siano sie zrobi :D Ja niewiem co to bedzie później, bo kiszonki z trawy będą mokre bo z deszczem zbierane, siana chyba nie bedzie a z tamtego roku mi zostało może z 10 balotów. Jedyna nadzieja w tym że QQ uda sie suchą skosić jak dziki nie zaatakują i niebedzie trzeba zielonej kosić.

Ze żniwami to pewnie bedzie lipa jak sie nie zmieni bo jak bedzie tak że nawet ze dwa/trzy dni pogody i potem popada to sie skosić nie zdąży bo akurat w pogode dojdzie do koszenia i zacznie padać, potem znowu pogoda i deszcz i tak w kółko. A jak owies dojdzie to wystarczy troche mocnego deszczu i bedzie wymłócony :) Tylko ciekawe jak te zboża dotrzymają do żniw, bo już miejscami sie kładą i woda podtapia. My coraz mocniej sie zastanawiamy czy z 5ha mieszanki nie skosić w pryzme, zawsze efekt by był bo ziarno by ukisło, a chociarz na żniwa by zostało mniej to mniejsze zło jak taka pogoda bedzie.