Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do tej pory w różnicowaniu o dofinansowaniu decydowała kolejność składania wniosków

A zapewne w tym roku tak namieszają, że nie będzie wiadomo o co chodzi. Ja się obawiam, że wywiną taki numer jak z MGR w zachodniopomorskim...

(nie było dla niemleczarzy)

Opublikowano

Nie wiecie może, czy jak złożyłem wniosek w grudniu, (nie miałem jeszcze żadnego wezwania, kwota inwestycji 100tyś)czy byłaby możliwość "dopisania" do wniosku dodatkowych etapów tak żeby wykorzystać całą pulę zwrotu??

I jeszcze jedno w przyszłym roku w nowym naborze być może też bym skorzystał z tego programu, ale jedyny ciągnik jaki mogę wpisać do wniosku to U3512, który w 98r był kupiony na kredyt preferencyjny na poprzedniego właściciela, czy to będzie przeszkodą?? Ewentualnie jak można by to ominąć, bo nie chcę zbytnio brać nowego.

Opublikowano

Ja mam takie pytanie bo mam fajną dużą stodołę niestety prawie całkowicie rozwaloną czy mógłbym dostać dotacje na jej odbudowę? I jaki ma mieć charakter to różnicowanie? To ma być tylko zwykła firma (np. handel sprzętem lub tartak) i jakie są warunki?

Opublikowano

Mam fajny pomysł, na różnicowanie. Przypuszczam, że by się sprawdził. Pewnie i tak, albo bym się nie załapał, albo by mi nie dali. Trochę poza......... i sam se sfinansuje.

Opublikowano

Nie wiecie może, czy jak złożyłem wniosek w grudniu, (nie miałem jeszcze żadnego wezwania, kwota inwestycji 100tyś)czy byłaby możliwość "dopisania" do wniosku dodatkowych etapów tak żeby wykorzystać całą pulę zwrotu??

I jeszcze jedno w przyszłym roku w nowym naborze być może też bym skorzystał z tego programu, ale jedyny ciągnik jaki mogę wpisać do wniosku to U3512, który w 98r był kupiony na kredyt preferencyjny na poprzedniego właściciela, czy to będzie przeszkodą?? Ewentualnie jak można by to ominąć, bo nie chcę zbytnio brać nowego.

1. Wnioskowałeś 50tyś dostajesz max tyle ile wpisałeś we wniosku czyli 50tyś max ...

2. Na różnicowanie tylko maszyny nowe.....

Opublikowano

ad.2 Chodziło mi o to że, ten U3512 byłby wpisany we wniosek jako zaplecze do prowadzenia działalności i do niego wziąłbym jakieś dodatkowe maszyny, chyba że, przeszło by maszyny np. pod wynajem

Opublikowano

koledzy jaki wybieracie sposób rozliczenia na różnicowaniu

- księgi rachunkowe

-podatkowa ksiega przychodów i rozchodów

- ryczałt

jak kupujecie sprzęt to na fakturze jest na gospodartwo rolne czy na np "usługi rolnicze jan kowalski"

Opublikowano (edytowane)

mam podobne pytanie jak użytkownik Husky:

Czy można odzyskać vat od zakupowanego sprzętu na różnicowanie (będą to usługi dla rolnictwa - zakupowane będą maszyny rolnicze) - bo to są jakby maszyny na działalność wg agencji a nie do rolnictwa, mimo że i tak będą w rolnictwie wykorzystywane wiec czy należy się zwrot całego vatu jeśli jestem na zasadach ogólnych jako rolnik.

Edytowane przez wladek
Opublikowano

Najlepiej wybrać rozliczanie na zasadach ogólnych przy zakładaniu działalności poza rolniczej, bo wtedy można z zakupionych maszyn odzyskać cały vat, czyli jeśli wydasz na maszyny 200 000 netto, 246 000 brutto to 46 000 zwróci skarbowy. Z tego co wiem to jeśli ktoś prowadzi gospodarstwo i rozlicza się z vatu to musi uzyskać tylko wpis do ewidencji działalności gospodarczej bo NIP i REGON mu się nie zmienią i nadal zachowa nazwę np: GOSPODARSTWO ROLNE JAN KOWALSKI. Pozatym będąc na vacie można odliczyć vat od paliwa, wszelkiego rodzaju smarów, olei, serwisów itp,. Oczywiście przy różnicowaniu nie można przekroczyć rocznego dochodu na czysto około 2 800 bo przeżucą z krusu do zusu.

Opublikowano (edytowane)

Mariusz650, zapewne nie jestes beneficjentem programu róznicowanie i piszesz bzdury nie chodzi o ok 2800zł dochodu tylko podatku

Edytowane przez Husky
Opublikowano

Dzis byłem u swojej ksiegowej i co do amortyzacji maszyn kupionych w tym programie liczy sie od kwoty pomniejszonej o dofinansowanie. Mówiła ze to sprawdzali i jakis tam artykuł na to jest w prawie i juz tak komus rozliczała. Ale dla pewnosci chyba napisze pismo do US o interpretacje, żeby pózniej nie było problemów.

Opublikowano

Ja kupiłem kombajn na różnicowanie, tylko ze miałem fakturę na gospodarstwo wystawioną w marcu a działalność założoną w w późniejszym terminie, wiec nie mogłem odzyskać VATu z tej maszyny jako na działalność, ale po napisaniu oświadczenia że maszyna jest przekazana z własnego rolnictwa na działalność usługowa VAT został zwrócony. A będąc na ogólnych warunkach z gospodarstwa i mając maszynę na różnicowanie nie możesz kupować paliwa jw. Gosp. Rolne Jan Kowalski, tylko na Jan Kowalski lub jeżeli jest jakaś nazwa firmy usługowej, tak jest tez z wszystkimi przeglądami, serwisami, częściami. Faktury muszą być wystawione na działalność! Działalność usługowa i swoje gosp do całkowicie różne rzeczy, nie można tego powiązać, np. nie możesz pracować maszyną z różnicowania w swoim gospodarstwie, a maszyną z modernizacji nie możesz pojechać gdzie kolwiek indziej pracować niż w swoim gospodarstwie.

Opublikowano

Dzis byłem u swojej ksiegowej i co do amortyzacji maszyn kupionych w tym programie liczy sie od kwoty pomniejszonej o dofinansowanie. Mówiła ze to sprawdzali i jakis tam artykuł na to jest w prawie i juz tak komus rozliczała. Ale dla pewnosci chyba napisze pismo do US o interpretacje, żeby pózniej nie było problemów.

US nie odpowie na takie pismo. Pismo trzeba wysłać do Krajowej Informacji Podatkowej do Płocka, tam jest informacja dla woj. lubelskiego. Po ok. 90 dniach otrzymasz indywidualna interpretację.