Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość peres100
Opublikowano

te 3km to chyba troche przesada ja mam kose poj.43cmm to ma 2,4km

Opublikowano

Docieraliście swoje kosy? W instrukcji mojej kosy nie ma nawet słowa wspomnianego o tym. Jest tylko informacja żeby po pierwszym uruchomieniu wymienić olej po 20 godz. pracy i tyle.

Opublikowano

Witam

Ja zakupiłem sobie japońską nowość na rynku polskim Maruyama, konkretnie model BC5020H (2,8KM), marka jeszcze mało znana. Ale jestem bardzo zadowolony, sprawdzałem w ciężkich warunkach, już trochę na mnie zarobiła. Miałem wcześniej Husqvarne 333r też dawała rade, ale z obecnej kosy jestem bardzie zadowolony i co ważne nie przepłaciłem, do kolejnej husq tej mocy musiałbym 800 zl dopłacić (w husq czy stihlu trzeba jeszcze im reklamę zasponsorować). A największa radość przy odpalaniu - Maruyama ma świetny rozrusznik z auto rewersem - odpala prawie sama. Jak traficie Maruyame to warto kupić. polecam.

Opublikowano

ja drugi rok kosze stihlem FS450 (2,9KM) i idzie jak burza. Nic sobie nie robi w trawie wysokiej w pas czy grubych zaroślach, po zamontowaniu piły można wycinać drzewka. Jak narazie jestem z niej bardzo zadowolnony a wybrałem stihla bo nie chciałem eksperymentować na tych nieznanych markach... Wprawdzie sprzęt był dosc drogi ale nie żałuje bo na tyle koszenia co mam w ciągu roku i na tyle co ona w doope dostała to nie ma znaku nawet

też mam tom kose i jest super :P tylko żeby była trochę tańsza bo to aż ponad 2500 zł. :P

Opublikowano

Witam otóż skończyłem 1 sezon z nową kosą i mam problem z zabezpieczeniem przed zimą, w instrukcji jest napisane że trzeba wlać troszeczkę oleju do silnika i nie wiem jaki to ma być olej oraz (może trochę głupie i banalne) nie wiem jak zabrać się do wykręcenia świecy?? Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady to niech napisze na pewno się przydadzą :P

Opublikowano

Mam Zamiar kupić kose spalinową i tu się nasuwa moje pytanie czy możliwe będzie sieczenie kukurydzy cielętom na zielono jakom byście mi doradzili cena około 1500 zł dużo nie jest do sieczenia gównie trawa, pokrzywy jakieś chwasty i jak by było możliwe to siekł bym kukurydze

Opublikowano

Mogę Ci polecić kosę Makita BCX 3400. Posiadam ją od czerwca i nie mogę powiedzieć na nią złego słowa. Bardzo mało pali, jest cicha i mocna 1.6 KM. Nie musisz bawić się w robienie mieszanki bo ma silnik 4 suwowy. U mnie skosiła okolo 0.5 ha trawy, wszelkiego rodzaju chaszczy, nawet małe drzewka. Zapłaciłem za nią 1340 zł, więc nie wiele. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja posiadam kosę Efco Stark 25 zapłaciłem w maju 900 zł, silnik dwusuwowy. No i siekałem nią słoneczniki małe drzewka a także QQ suchą i zieloną i szła elegancko ostry nóż i wszystko pójdzie :blink:

Opublikowano

Obie kosy są bardzo dobre. Ta pierwsza jest dużo mocniejsza co może ci się przydać do koszenia naprawdę dużych zarośli. Druga jest szybsza w obsłudze, bo lejesz zwykłą bezołowiówke i nie martwisz się o olej. W BCX 3400 olej trzeba wymieniać co 50 godz. Teraz musisz przemyśleć czy jesteś w stanie wykorzystać w pełni moc pierwszej kosy, bo jeśli nie to jak dla mnie bezsensem byłoby jej kupno.

Opublikowano

...nie wiem którą wybrać 1 to MAKITA DBC400 2,4KM a 2 to MAKITA BCX3400 4-SUV 1,6KM nie wiem czy lepszy będzie 2 sów czy 4 sów ...

Tak jak kolega napisał powyżej obie są dobre.

Ja bym wybrał mocniejszą czyli dbc400.

Sam mam taką ;-)

Moc 2,4 km dla rolnika do pracy w gosp. to nie jest za dużo.

Dla mnie jedynym mankamentem tej kosy jest jej głowica żyłkowa.

Jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do sposobu nawijania żyłki w jaki trzeba to robić w tej głowicy.

Dlatego kupiłem sobie inną głowice husqvarna T25 i teraz nawinięcie nowej żyłki, wymiana trwa dosłownie moment.

Zajrzyj na forum:

http://www.pilarz.net.pl/

można się tam też dowiedzieć czegoś o kosach, eksploatacji itp.

A do Makity DBC 400 jak byś chciał to tu masz rozkładówkę - katalog części:

RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting

Opublikowano

My mamy 2 husqvarny .U nas mają co robić sad ok.1ha i podwórko razem z ogrodem jakieś 30 arów.Sprzęt nie do zajechania jedna ma jakieś 4 lata a drugą kupiliśmy w tamtym roku.Ta starsza według mnie jest lepsza.

Opublikowano

Człowieku zamęczysz sie taka kosą spalinową wiem cos o tym bo kiedys przez wakacje kosiłem sasiadą starszym za kasę dość dóże ogródki:P

Zainwestuj w KOSIARKĘ LISTWOWĄ o niebo lepsza, mój szwagier ma taka własnie do wykaszania stromych zboczy itp. mówię super sprawa!! cena używanych oscyluje do 2000zł:P

+ to własny napęd

+ spalinowa

+ duża wydajność

+ niska cena

+ lekkość prowadzenia

Opublikowano

To daj kase na listwową :P kosy spalinowe u nas większość ludzi ma i jakoś nie nażekają że takie męczące. a ja mam równy teren. raczej kupie którąś tylko nie wiem którą> Doradźcie :D

Opublikowano

Witam wszystkich przedmówców.

Zgadzam się z kolegą w kwestii kos spalinowych Makity. Wiedzą co robić i jak robić. Może nie mają takiej tradycji i długiej historii w produkcji czy to kos spalinowych, czy pił spalinowych, ale proszę mi wierzyć sprzęt jest naprawdę dobry(profesjonalny). Sam używam i potwierdzam. A co do wyboru danego modelu, każdy sam musi zdecydować jaki wybrać: biorąc pod uwagę cenę, do jakich celów będzie przeznaczona(ciężkiej pracy w ogrodzie czy od czasu do czasu przed grillem :D ).

Opublikowano

Ja mam stige 1,5 KM nie pamiętam modelu przepracowałem nią 10 h i 2 razy rozruch poszedł tzn. sznurek wylazł na zew. i się nie zwinął i musiałem ja do serwisu oddać, sprężyna pękła, czasami są skoki obrotów jak siecze tarczą, maiał ktoś podobna usterkę?? Najlepsze wałki idą na allegro kosa 5 KM za 500 zł fakt chińska, porównałem stihla który miał tą samą poj. tyle że 2.5 KM. Więc sprzedawcy zawyżają moc

Opublikowano

witam

mam pytanie jaka kose wybrać tańszą oleo mac czy droższą husqvqrne lub stihla?

moc to jakieś 2,5KM przynajmniej

głównie chodzi mi o opinie użytkowników

pZdR

Opublikowano

witam zamierzam kupic kose spalinowa ale nie mam pojecia na co zwrocic uwage chcialbym taka do 800zlotych do koszenia mam row przed domem i wokol ogrodzenia w sumie bedzie moze ze 20-30arow jaka poolecacie jaka moc itp??