Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A to ciekawe, bo lokalne media mówią co innego. Ale, jeżeli, ktoś usłyszał od brata znajomej ciotki, to się nie ma co dziwić.

A to już Chiny znów importują z Nowej Zelandii? Przecież latem ubiegłego roku zaprzestali importu, bo doszukali się bakterii czy czegoś tam innego.

Potwierdzacie tylko moje przypuszczenia. Nie podajecie żadnych faktów, tylko próbujecie strugać wielkich znawców światowych rynków mleka.

Polecam lekturę http://www.stuff.co....k-powder-market

Tylko ,żeby ta lektura Ci bokiem nie wyszła .. ^^ Ale ,wierz mi chciałabym ,żebyś to Ty miał rację . ;) Zapisz swoje posty i schowaj do szuflady i pogadamy za rok czy dwa i zobaczymy czy nasz brak oczytania się sprawdzi czy Twoja wiedza z lektury ? ;)

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

Głupoty niektórzy gadają że płakać się chce jak to się czyta nikt nie wie jakie poniesie za sobą konsekwencję zniesienie kwot dowiemy się już niedługo.A do zjawisk na ziemi do jakich dochodzi raczej nie wróży na znacz spadek opłacalności zima w USA barak prądu itd susze w Australii powodzie w Anglii i innych krajach uni ciągle się coś dzieje a już nie wspominając o tym jak w Amerykach jest wyjaławiana ziemia z powodu braku nawozów organicznych i latyfundia bankrutują Zachód się rozwinie??? Chyba jak krowy się same będą oprzątać ludzie na zachodzie pie***ą robić przy krowach nie mówiąc że brakuje im już pracowników do fermy ziemi też już tam nie ma chyba że zaczną robić nasypy do oceanów i mórz i ludzi jest po 2-3 więcej w przeliczając na powierzchnie cą mieszkać w swoich domach a nie w blokach i I nikt nie nie wspomniał że ludzi na ziemi przybywa coraz szybciej a oni mleko pić będą i jeść masło serki itd itsd itd.!!! i muszę co niektórych zmartwić ceny mleka raczej na pewno aż tak nie spadną i będziecie dalej zazdrościć krowiarzom że mają kasy jak lodu :P:D:P:D:P:D Fakt faktem że co niektórzy jaja po ziemi już ciągają ale biznes się kręci :lol: :lol:

• Like 4
Gość Profil usunięty
Opublikowano

mi też nie chce się wierzyć że kraje zachodniej Europy tak szybko zaleją świat mlekiem np. Duńczycy czy Holendrzy i tak już mają bardzo dużo sztuk przypadających na 1 ha i to może ich trochę blokować bo co zrobią z gnojowicą przecież jej nie wyleją do rzeki

Opublikowano

Ja niewiem jak uwas ale ja się już zaczynam bać bo do 2015 roku wzrośnie o 1/3 lub 1/4. W moich okolicach ilość bydła szok normalnie ale każdy coś buduje w każdej wiosce stodoły chlewy zajęte przez jałówki jeszcze 2 lata temu to przez wioskę mleczarnia 0, 5 samochodu zabierała a teraz w każdej wiosce cała mleczarka mleka

Opublikowano

Wytłumacz mi jedno. Skoro pozycja polskich mleczarni jest słaba, to dlaczego ponad 50% idzie na eksport? I nie prawdą jest, że tylko wschód od Nas importuje, bo zachód również ma w tym duży udział.

Jeżeli europejskie mleczarnie są takie świetne, to dlaczego to nasze produkty idą poza granice?

Nie 50 tylko ok 24 %, poza tym nie powiedziałem ze tylko wschód !!!

A jezeli chodzi o pozycje to miałem na mysli obrót jaki mają inne mleczarnie. Mlekovita czy mlekopol ok 0,3 mld euro gdzie czołowka nie schodzi poniżej 10 mld.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Głupoty niektórzy gadają że płakać się chce jak to się czyta nikt nie wie jakie poniesie za sobą konsekwencję zniesienie kwot dowiemy się już niedługo.A do zjawisk na ziemi do jakich dochodzi raczej nie wróży na znacz spadek opłacalności zima w USA barak prądu itd susze w Australii powodzie w Anglii i innych krajach uni ciągle się coś dzieje a już nie wspominając o tym jak w Amerykach jest wyjaławiana ziemia z powodu braku nawozów organicznych i latyfundia bankrutują Zachód się rozwinie??? Chyba jak krowy się same będą oprzątać ludzie na zachodzie pie***ą robić przy krowach nie mówiąc że brakuje im już pracowników do fermy ziemi też już tam nie ma chyba że zaczną robić nasypy do oceanów i mórz i ludzi jest po 2-3 więcej w przeliczając na powierzchnie cą mieszkać w swoich domach a nie w blokach i I nikt nie nie wspomniał że ludzi na ziemi przybywa coraz szybciej a oni mleko pić będą i jeść masło serki itd itsd itd.!!! i muszę co niektórych zmartwić ceny mleka raczej na pewno aż tak nie spadną i będziecie dalej zazdrościć krowiarzom że mają kasy jak lodu :P:D:P:D:P:D Fakt faktem że co niektórzy jaja po ziemi już ciągają ale biznes się kręci :lol: :lol:

a ty jak zwykle cwaniaka zgrywasz, a normalnie postu napisac nie potrafisz, tylko jedziesz bez ładu i składu, a przecinki to dla Ciebie kosmos

skoro ceny mleka beda takie wysokie, to idac twoim tokiem myslenia swinie beda po 10 zł, opasy po 10zł na wage żywa, o brojlerach to juz nie wspomne, kurnikarze zarobia fortune, bo ludzi na swiecie przybywa :D

Edytowane przez ventador
Opublikowano

Zostaną sami duzi hodowcy którzy są w stanie uzyskać koszt wyprodukowania jednego litra np 90gr a mleczarnia da im 1.20 zł, mały uzyska koszt 1.30 a mleczarnia da mu 90gr i upadnie... Smutne ale w każdej dziedzinie tak jest, małe fabryki są wchłaniane przez koncerny bo nie mają szans na rynku

Opublikowano (edytowane)

ventador Już zaspokoiłeś się ?To wypier***aj buraku z forum co gospodarstwo na obrazku widziałeś debili nam tu nie trzeba.

Przegiąłeś

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Tak naprawdę to nikt z nas nie wie co się stanie po zniesieniu kwot mlecznych. Możemy tylko gdybać. Kto chcę, ma możliwości rozwija się cały czas, co rok sukcesywnie spada liczba obór, sztuk, a średnia wydajność wzrasta. A najbardziej nie lubię jak ludzie mówią " a bo w tych czasach to tylko ten co ma tysiące hektarów to ma dobrze" a ja ich pytam kto im bronił brać ziemie bo byłych PGRach? Przecież mogli tak jak każdy inny brać:)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ventador Już zaspokoiłeś się ?To wypier***aj buraku z forum co gospodarstwo na obrazku widziałeś debili nam tu nie trzeba.

no i teraz pokazałes wszystkim swoja prawdziwa inteligencje, moje przypuszczenia sie sprawdziły ;)

Opublikowano

Boje się żeby z rynkim mleka nie stało się stak jak z rynkiem wołowiny. Jeszcze jakiś czas temu wszystkie czasopisma rolnicze, internet rozpisywał się że rynek wołowiny będzie się rozwijał, ceny bedą rosły itd. itp. A co się stało.... jedna ustawa o zakazie uboju rytualnego, którego żekomo w polsce jest znikomy procent, spowodowała obniżkę cen, spadek zainteresowania polska wołowiną, spadek opłacalności produkcji. I znów stare przysłowie ze po byku zostaje tylko zerwany łańcuch stało się na czasie. Dlatego jedna malutka rzecz może mieć ogromny wpływ na cenę mleka, np jakas bakteria wykryta przez naszego wielkiego brata, albo inne nieprawidłowości. Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie. Pozdrawiam

Opublikowano

ventador W końcu odkryłeś że jesteś idiotą :lol: :lol: :lol: :lol: który ma promy ze sobą i szuka zaczepki na forum rolniczym brawo możesz sobie pogratulować jesteś bardzo ambitny tak samo jak twoje debilne wypowiedzi boli cie jak rolnik się dorabia i zarabia? Jak ciężą pracą może coś osiągnąć a ty pewnie robisz za 2000 tyś na miesiąc i na nic cię nie stać HAHAHA. Takich jak ty to ja zjadam na śniadanie marnujesz mój czas. Próbujesz być fany ale ci nie wychodzi. Powinienem cię zgłosić za prowokowanie ,ale już sobie daruje i nie wypowiadaj się na temat na który nie masz zielonego pojęcia.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

na sniadanie to ty zjadzasz zapewne kupe smieci, które udaja żywnosc, przez to masz kupe smieci w głowie, w mysl zasady ze jestes tym co jesz ...

poza tym, wytłumacz nam wszystkim, hodowco dekady, po co używasz duzej litery w srodku zdania ?

Opublikowano

ventador, daj sobie spokój. Przecież to jest jeszcze dzieciak.

Dorośnie, poczyta, pojeździ po świecie, dokształci się i zmądrzeje.

Opublikowano

ile to razy polskie mleczarstwo miało się załamać prosty przykład rok 2003 (mogę pomylić się o rok :) ) wprowadzenie kwot w polsce jak to miało być źle, że europa nas zaleje mlekiem jakoś średnio im to idzie jak narazie, teraz znoszą kwoty też jest źle :) a może jakaś wojna mleczna przed nami, że tak europa się ,,zbroii". Dla mnie troszkę jest to śmieszne jeśli ktoś stawia oborę na kolejną oborę 100 czy 200 szt. to musi mieć conajmniej 50-100 ha rezerwy więc jeśli je teraz przeznaczy na hodowlę bydła to nie przeznaczy jej np. na produkcje rzepaku lub innych zbóż takie jest moje zdanie. rynek nienawidzi pustki nie wiem czy ktoś pamięta ale był taki moment że lepiej opłacało się sprzedać zboże niż dać je krowie w zamian za mleko. Jest chociaż jedna osoba na forum która jest w stanie wyprodukować mleko za 0.90 gr.??. Nie siać paniki giełda tylko na to liczy pozdrawiam :)

Opublikowano

Akurat w 2003 niewiele brakowało do tego aby część gosp poplynela. Mleko było po 60gr:/ podobnie było chyba trzy lata temu. W każdej branży jest sinusoida. Więc spodziewałbym się spadku właśnie za jakieś dwa trzy lata. Czyli wtedy gdy skończy się karencja na kredyty brane na nowe obory. Myślę że niejeden umoczy dorobek pokoleń. Ale obym się mylił.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

W szwajcarii po zniesieniu kwot cena spadla o 1/3. Jezli ktos mysli, ze cena utrzyma sie na poziomie >1,6 zł to gratuluje mu utopijości jego marzeń. Mleka bedzie coraz wiecej, a UE nie bedzie miala z nim co zrobic, poniewaz podaz bedzie zwiekszala sie zbyt gwaltownie w stosunku do pojawiajacych sie( tak zapotrzebowanie tez bedzie roslo) nowych rynkow zbytu. Sadze, ze niezadawalajaca cena utrzyma sie jakies 2 sezony, a pozniej nastapii stabilizacja. To tylko moje spostrzeżenia i wnioski, ktore wyciagam po tym co mozna przeczytac w internecie, takze nie musiscie ich traktowac calkiem powaznie ;)

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Będzie jak będzie, kto nie ma kredytów i ma chęć do roboty to sobie spokojnie poradzi. A dla mnie dojenie krów jest zajęciem pracochłonnym i odpowiedzialnym i jeżeli cena spadnie poniżej 1 zł to ja odpadam, chociaż się wyśpie jak człowiek

Opublikowano

w 2007 roku cegła max była już po 7zł i wszyscy mówili ze dojdzie do 10 zł bo koniunktura i wysokie koszty produkcji i co sie okazało teraz jest po 2zł i też sie musi opłacić-nic tą wypowiedzią nie sugeruje.

Opublikowano

Mnie sie wydaje że zniesienie kwot nie jest czymś złym , [przynajmniej kar nie bedę płacił ani kwoty dokupywał] jest to spowodowane tym że spada pogłowie bydła w Europie i rządzący obawiają sie że spadnie produkcja mleka , Europa chcąc być konkurencyjna nie może sobie na to pozwolić... 2015 rok bedzie rokiem dla spekulantów...

A pożniej wszystko wroci do normy takie jest moje zdanie. Gdyby nie eksport to jaką mieli byśmy cenę ?? 1,10-1,30 max i kwotowanie nic by nie pomogło.

Nikt nie wspomniał o innych zagrożeniach np,, reforma KRUS'' , podatek dochodowy, wtykanie nosa w nie swoje sprawy np. Ukraina , wstąpienie do strefy euro itp

W moich stronach najwiecej gospodarstw jest małych takich do 30 krow i 90% bez następców ,kilka lat i sie wysypią...

Opublikowano

konrad82 Masz 100% racji w końcu jakiś normalny cżłowiek się wypowiada to nie tylko u nas nie ma następców tak jest w każdym bardziej rowiniętym kraju kto chce wstawać o 5-6 rano wracać z obory o 10 i po południu to samo??Nie jest tak??? Niech się wypowiedzą ci co mają krowy jakie to słodkie życie jest na wsi plus jeszcze od kwietnia do października urwanie głowy.A nery jak ktoś ma dziką zwierzynę jak mu przez noc wybierają dziki pon 2 ha kukurydzy noce nie przespane bo trzeba pilnować a to grodzić czy jest coś gorszego? Ta cen obecna w końcu wynagradza rolnikowi jego trud i ciężką pracę a jak spadnie do 1 zł to od razy zadzwonię po samochód z ubojni.,!! i tyle. Świat na krowach nie stopi jest setki biznesów i zawodów które można bez problemu robić wykonywać.