Duńczyki. Szósty tydzień tuczu. Trochę słabo przy pozowały 🙂
szymon09875 14112 Opublikowano 23 Stycznia 2024 2 godziny temu, turtojs napisał: ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 Pracowałem z 10 lat temu z kilkoma Ukraińcami, jak przywieźli słoninę wędzoną, peklowana w ziołach to zawsze mieli to zjedzone przez nas 🤭 jedno dobre co od nich przyszło 🤣 A była prawie jeszcze raz taka jak ta co sołtys wstawił zdjęcie. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3096176
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2024 (edytowane) 22 minuty temu, krilan06 napisał: Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg Szastarka? nie ma to jak swój wyrób, albo sprawdzony masarz Edytowane 23 Stycznia 2024 przez MonteChristo Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3096179
Dawid727 168 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Dnia 23.01.2024 o 13:05, Neveragain napisał: Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem. Zboża 70% sruta sojowa 5-10% amirap 5-10% otręby 5-10% serwatka premix olej sojowy Tu jest skład paszy: Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3096601
marek15261 127 Opublikowano 8 Lutego 2024 Kupiłem wędlinę krojoną z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała. Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł. Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3099990
krilan06 3220 Opublikowano 8 Lutego 2024 Ja właśnie przerabiam z kolegą tucznika, który przez ostatnie 4 miesiące zajadał parowanie ziemniaki, super mięso Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3099991
soltys48 21716 Opublikowano 8 Lutego 2024 Jakby do tego była śruta z dużym dodatkiem żyta to całkowicie bajka Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3099993
LonelySoul 156 Opublikowano 8 Lutego 2024 25 minut temu, marek15261 napisał: Kupiłem wędlinę krojoną z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała. Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł. Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo. Bzdura ale żyj w swojej bajce 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3099994
kubaguzik 323 Opublikowano 8 Lutego 2024 my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100014
marek15261 127 Opublikowano 8 Lutego 2024 4 godziny temu, LonelySoul napisał: Bzdura ale żyj w swojej bajce Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś. Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100016
Shaun 264 Opublikowano 8 Lutego 2024 27 minut temu, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. powiedz, powiedz - chętnie się dowiemy z czym eksperymentujesz Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100017
marek15261 127 Opublikowano 8 Lutego 2024 30 minut temu, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. Ja też raz kupiłem tucznika z fermy, to smażone mięso tak śmierdziało że trzeba było dom wietrzyć. Nawet pies-mądre zwierze nie chciał tego jeść. Teraz ja tylko pomyślę o tym pomyśie to mam odruch wymiotny. Czym ta świnka była karmiona że tak capiło. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100018
LonelySoul 156 Opublikowano 8 Lutego 2024 36 minut temu, marek15261 napisał: Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś. Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja. Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100020
wojak1986 2590 Opublikowano 8 Lutego 2024 Nikt nigdy nie używał maczek miesno-kostnych krzyżowo? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100021
marek15261 127 Opublikowano 8 Lutego 2024 42 minuty temu, LonelySoul napisał: Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują. Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy. A świstak siedzi i owija w papierki:) Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz? Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100025
turtojs 447 Opublikowano 12 Lutego 2024 mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100637
marek15261 127 Opublikowano 12 Lutego 2024 1 godzinę temu, turtojs napisał: mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso A ja kilka razy kupiłem kiełbasę i po 2-3 dniach w lodówce na kiełbasie pojawiła się taka jakaś maż, była lepiąca i brzydko pachniała. A jak miałem kiełbasę swojego wyrobu lub lokalnego rzeźnika to taka kiełbasa leżała 2 tygodnie w lodówce, pomarszczyła się, delikatnie zmieniła kolor ale nie śmierdziała i była jadalna. Jak to racjonalnie wytłumaczyć? Wyrzuciłem kiełbasę psu, a pies - mądre zwierzę powąchał i nie chciał jeść:) 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100644
Tomasz0611 13200 Opublikowano 12 Lutego 2024 Dnia 8.02.2024 o 13:51, marek15261 napisał: To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują. Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy. A świstak siedzi i owija w papierki:) Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz? Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony. Mieliśmy swoje świnie, jak była jeszcze dozwolona to dawało się mączkę i nie było czuć tego w smaku. Gadasz głupoty i tyle ... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100678
6465 17735 Opublikowano 12 Lutego 2024 Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100691
Grzesiu90209 338 Opublikowano 15 Lutego 2024 (edytowane) Dnia 8.02.2024 o 12:04, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. To nie od oleju rybnego tylko od gorzkiego rzepaku z ukrainy z którego śrutę zjadły świnie. Na początku lat 2000 też zdarzało się że szynka waliła rybą i to było właśnie od śruty rzepakowej. W jajkach też się zdarzało. Później poprawili rzepak i było git. Teraz znowu jest bardzo dużo gorzkiego i takie efekty. Edytowane 15 Lutego 2024 przez Grzesiu90209 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100987
szymon09875 14112 Opublikowano 15 Lutego 2024 Dnia 12.02.2024 o 20:31, 6465 napisał: Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips. Owies + mączka od senatora i rosły lepiej jak na pszenżycie+jęczmień + koncentrat 🤭 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/3/#findComment-3100989
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się