szymon09875 10199 Napisano 23 Styczeń Zaawansowany 10199 7980 2 godziny temu, turtojs napisał: ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 Pracowałem z 10 lat temu z kilkoma Ukraińcami, jak przywieźli słoninę wędzoną, peklowana w ziołach to zawsze mieli to zjedzone przez nas 🤭 jedno dobre co od nich przyszło 🤣 A była prawie jeszcze raz taka jak ta co sołtys wstawił zdjęcie. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
MonteChristo 1369 Napisano 23 Styczeń (edytowany) Zaawansowany 1369 1209 22 minuty temu, krilan06 napisał: Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg Szastarka? nie ma to jak swój wyrób, albo sprawdzony masarz Edytowano 23 Styczeń przez MonteChristo Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano 25 Styczeń Zaawansowany 153 1227 Dnia 23.01.2024 o 13:05, Neveragain napisał: Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem. Zboża 70% sruta sojowa 5-10% amirap 5-10% otręby 5-10% serwatka premix olej sojowy Tu jest skład paszy: Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
marek15261 80 Napisano 8 Luty Zaawansowany 80 559 Kupiłem wędlinę krojoną z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała. Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł. Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krilan06 2491 Napisano 8 Luty Zaawansowany 2491 7915 Ja właśnie przerabiam z kolegą tucznika, który przez ostatnie 4 miesiące zajadał parowanie ziemniaki, super mięso Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19865 Napisano 8 Luty stary sołtys 19865 36463 Jakby do tego była śruta z dużym dodatkiem żyta to całkowicie bajka Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
LonelySoul 141 Napisano 8 Luty Zaawansowany 141 235 25 minut temu, marek15261 napisał: Kupiłem wędlinę krojoną z ,,duńczyka" to po 1 dniu w lodówce śmierdziała. Rzuciłem tą szyneczkę kotowi, kot powąchał i uciekł. Wniosek, wędlina z tego czegoś to najgorsze ścierwo. Bzdura ale żyj w swojej bajce 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kubaguzik 321 Napisano 8 Luty Zaawansowany 321 1858 my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
marek15261 80 Napisano 8 Luty Zaawansowany 80 559 4 godziny temu, LonelySoul napisał: Bzdura ale żyj w swojej bajce Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś. Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Shaun 243 Napisano 8 Luty Zaawansowany 243 1046 27 minut temu, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. powiedz, powiedz - chętnie się dowiemy z czym eksperymentujesz Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
marek15261 80 Napisano 8 Luty Zaawansowany 80 559 30 minut temu, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. Ja też raz kupiłem tucznika z fermy, to smażone mięso tak śmierdziało że trzeba było dom wietrzyć. Nawet pies-mądre zwierze nie chciał tego jeść. Teraz ja tylko pomyślę o tym pomyśie to mam odruch wymiotny. Czym ta świnka była karmiona że tak capiło. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
LonelySoul 141 Napisano 8 Luty Zaawansowany 141 235 36 minut temu, marek15261 napisał: Dlaczego bzdura, pewnie zarabiasz na duńczykach i dlatego tak napisałeś. Znam wiele osób co mają podobne spostrzeżenia jak ja. Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1912 Napisano 8 Luty Zaawansowany 1912 5123 Nikt nigdy nie używał maczek miesno-kostnych krzyżowo? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
marek15261 80 Napisano 8 Luty Zaawansowany 80 559 42 minuty temu, LonelySoul napisał: Nie mam dunczykow co nie zmienia faktu że wpisujecie bzdury , a już olej rybny czy mączki to chyba szczyt wymysłów . Jakby nie patrzeć też mam fermę i żywię zboże + soja i premiksy. Nikt nigdy na smak mięsa nie narzekał To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują. Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy. A świstak siedzi i owija w papierki:) Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz? Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
turtojs 440 Napisano 12 Luty Zaawansowany 440 2021 mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
marek15261 80 Napisano 12 Luty Zaawansowany 80 559 1 godzinę temu, turtojs napisał: mączkę rybną często stosują przy odchowie prosiaka, poprawia smakowitość paszy i pobranie, niektórzy dają aż do końca tuczu, ja wierzę w to, że śmierdziało rybą mięso A ja kilka razy kupiłem kiełbasę i po 2-3 dniach w lodówce na kiełbasie pojawiła się taka jakaś maż, była lepiąca i brzydko pachniała. A jak miałem kiełbasę swojego wyrobu lub lokalnego rzeźnika to taka kiełbasa leżała 2 tygodnie w lodówce, pomarszczyła się, delikatnie zmieniła kolor ale nie śmierdziała i była jadalna. Jak to racjonalnie wytłumaczyć? Wyrzuciłem kiełbasę psu, a pies - mądre zwierzę powąchał i nie chciał jeść:) 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Tomasz0611 5675 Napisano 12 Luty Zaawansowany 5675 5434 Dnia 8.02.2024 o 13:51, marek15261 napisał: To że ty nie stosujesz mączki rybnej nie oznacza że inni nie stosują. Kiedyś mieliśmy świnki i wiem jak smakuje swoje a jak z wielkiej fermy. A świstak siedzi i owija w papierki:) Wciskać kit to my ale nie nam:) Rozumiesz? Poczytaj kolego raport NIK o jakości mięsa i wędlin, będziesz zdziwiony. Mieliśmy swoje świnie, jak była jeszcze dozwolona to dawało się mączkę i nie było czuć tego w smaku. Gadasz głupoty i tyle ... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
6465 12602 Napisano 12 Luty Zaawansowany 12602 5373 Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzesiu90209 83 Napisano 15 Luty (edytowany) Zaawansowany 83 340 Dnia 8.02.2024 o 12:04, kubaguzik napisał: my raz kupiliśmy świniaka z fermy i to raz za dużo. olej rybny mączki pasze itp. okropnie smakowało mięso. kotlety jak smażyli, to w całym domu rybą smierdziało, a smakowały jak nie powiem co. To nie od oleju rybnego tylko od gorzkiego rzepaku z ukrainy z którego śrutę zjadły świnie. Na początku lat 2000 też zdarzało się że szynka waliła rybą i to było właśnie od śruty rzepakowej. W jajkach też się zdarzało. Później poprawili rzepak i było git. Teraz znowu jest bardzo dużo gorzkiego i takie efekty. Edytowano 15 Luty przez Grzesiu90209 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
szymon09875 10199 Napisano 15 Luty Zaawansowany 10199 7980 Dnia 12.02.2024 o 20:31, 6465 napisał: Jak było można też dodawałem mączkę mięsno-kostną bo to było tanie białko. Jak zabronili to dawałem rybna ale tylko do wagi 40kg bo to za drogi gips. Owies + mączka od senatora i rosły lepiej jak na pszenżycie+jęczmień + koncentrat 🤭 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się