Niestety ubój z przymusu, ale nie ma tego złego. Trochę mięsa będzie.
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ja też bym z cielaka nie zjadł ale nie z powodu sentymentu tylko po prostu od tego mięsa mnie odrzuca , takie to wiotkie , "rzadkie"... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913543
turtojs 447 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Strongman napisał: To nie chodzi o wrażliwość wiadomo ze się hoduje aby żyć z tego tylko nikt zdrowego cielaka czy bydła nie zabija tylko trzyma aby urosło i się sprzedaje spory czas i się przywiązuje do niego,wiado ze w rzeźni zarzną ale ty tego nie widzisz zresztą dostaniesz za to kasę a takie rzeczy to mi się kojarzą z nieszczęściem. aha czyli dwa lata jak byk ma i sprzedaż to się nie przywiązujesz do niego ale do cielaka co 3 miesiące ma to już tak ? dziwne podejście, tak jak ktoś napisał cielęcina to jedne z najlepszych mięs. nie rozumiem wogole takiego podejścia 🤔 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913544
Andrz_ 489 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Ja lubię mięsko i kiełbaski a kto wrażliwy to wpierd....ć sianokiszonkę i kiełki 🤣🤣 Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Andrz_ Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913546
Leszy 6714 Opublikowano 16 Grudnia 2021 55 minut temu, Strongman napisał: To nie chodzi o wrażliwość wiadomo ze się hoduje aby żyć z tego tylko nikt zdrowego cielaka czy bydła nie zabija tylko trzyma aby urosło i się sprzedaje spory czas i się przywiązuje do niego,wiado ze w rzeźni zarzną ale ty tego nie widzisz zresztą dostaniesz za to kasę a takie rzeczy to mi się kojarzą z nieszczęściem. Jak nie? Znam ludzi co specjalnie zostawiają rocznie ze dwa cielaki niekolczykowane i tylko do zabicia trzymają. U nas to lenistwo zapanowało i się nie chce, więc tylko idzie z konieczności, ale z przywiązaniem bym nie przesadzał. Świnie ludzie też trzymają po kątach aby ubić, bo się im smaków dzieciństwa zachciewa i własnych wyrobów. Normalna sprawa. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913547
6465 17726 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Kiedyś to się biło po ludziach po kilkadziesiąt sztuk w roku. Bydlaków w tym może 5%. Raz jak nam byczek z 400kg spierdzielił to przez przegrody szedł jak bolt przez plotki. Złapaliśmy na lasso i do słupa jak się zagarlił to dopiero podejść dał do siebie 🙊 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913548
Beret11 25 Opublikowano 16 Grudnia 2021 kiedyś krowę musiałem ubić z przymusu, mięsa żadnego przez 2 miesiące nie jadłem Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913549
conny 111 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Bić to nie biłem, ale rozbiór to zawsze. Takie ciepłe mięso z półtuszy próbuje. A wuj taką ciepłą wątrobę zawsze zajadał na surowo. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913556
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Mam nadzieję, że ze świni nie próbujesz 😝 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913559
Strongman 4734 Opublikowano 16 Grudnia 2021 w moich stronach jakoś bydła nie zabijają tylko świnie,ja to same jałoszki mam bo byczki od razu małe sprzedaje i chodzi się mleko wiaderkami z cyckiem nosi i się dotyka głaszcze aby dzikie nie było bo potem jak krowa dzika to problem. I robi się taki problem bo znowu obój z koniecznościowi to z 500zł będzie dużej sztuki, leki do eutanazji drogie to nie te same leki co się usypia tylko w przedawkowaniu. Najlepiej ubić i kolczyk przeczepić. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913561
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Nie tylko u Ciebie , u nas też zawsze były świnie bite. Raz cielak tylko bo nogę złamał to sąsiad wziął jedną połówkę dla siebie była zostawiona druga a i tak nikt tego nie chciał jeść bo nie miłe mięso i tyle. A z tym przywiązaniem to też masz rację... Świnia to świnia każda taka sama a do bydlaka jakoś bardziej się człowiek przywiąże.Raz też był zabity byczek około 200 kg bo większy się zerwał na niego wskoczył i ten już nie wstawał to praktycznie cały poszedł w kielbasy bo mięso to tylko ja jadłem. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913564
conny 111 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Tylko że świnia mądrzejsza w 1 dzień się tego nauczy co pies w kilka. Ze świń próbuje, a mieso na kiełbasę to łyżką mogę surowe jeść. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913566
Strongman 4734 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Bardziej się przywiązuje bo trzeba dotykać głaskać jak małe bo potem doić nie da, no chyba ze w jakiś poskromie ale poco się szarpać,a jak by uciekła to potem złapać by było ciężko. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913567
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 conny napisał: Tylko że świnia mądrzejsza w 1 dzień się tego nauczy co pies w kilka. Ze świń próbuje, a mieso na kiełbasę to łyżką mogę surowe jeść. Duużo ryzykujesz jedząc surową wieprzowinę. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913568
Strongman 4734 Opublikowano 16 Grudnia 2021 teraz słabo płacą za świnie i nawet fermiaze sprzedają całe,połówki i ćwiartki ale ludzie wolą takie nie z ferm jak już biorą na wyroby. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913569
Mikruss 537 Opublikowano 16 Grudnia 2021 ani wolowiny ani wieprzowiny nie rusze dopóki wet nie zbada... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913570
Strongman 4734 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Jak się wódkę pije to włosień nie zabije. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913572
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Sylwekx25 napisał: Duużo ryzykujesz jedząc surową wieprzowinę.Żeby nie było to sam też lubię surowe np jakiś tatar, farsz na kiełbasę też zawsze próbowałem, surową kaszankę tak samo ale jakoś zawsze starałem się powstrzymać żeby jednak się tego nie najeść no bo nie powinno się tego mięsa spożywać na surowo Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913574
marek530053 65 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Fermy mają też tucze bez antybiotykowe np dla sokołowa ale taka trzoda to odrazu do Chin jedzie. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913575
Strongman 4734 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Nie chodzi o antybiotyki tylko oto ze ten kaban na mieszankach rośnie bardzo szybko, do tego na rusztach a nie na słomie.Ze tam słoniny niema to fakt ale w smaku gorszy. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913576
Sylwekx25 6232 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Nieraz jak się trafiło na mięso czy słonine chyba z chowu przemysłowego ? to w smaku jakby rybę jadł, psy się pocieszyły , mączka chyba wagonami tam szła Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Sylwekx25 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913578
marek530053 65 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Nawet na paszy pelnoporcjowej bez antybiotyków rekordów nie da rady zrobić i zużycie paszy wyższe. Jeśli ktoś kupi mięso w biedronce i mu smakuje znaczy smaku nie ma bo tam mięsa z Polski nie ma 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913579
Leszy 6714 Opublikowano 16 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Strongman napisał: w moich stronach jakoś bydła nie zabijają tylko świnie,ja to same jałoszki mam bo byczki od razu małe sprzedaje i chodzi się mleko wiaderkami z cyckiem nosi i się dotyka głaszcze aby dzikie nie było bo potem jak krowa dzika to problem. I robi się taki problem bo znowu obój z koniecznościowi to z 500zł będzie dużej sztuki, leki do eutanazji drogie to nie te same leki co się usypia tylko w przedawkowaniu. Najlepiej ubić i kolczyk przeczepić. Jak wszędzie w Polsce. Podstawa to wieprzowina, ale u nas jak coś się złego działo to zwierzak od razu szedł pod nuż i nikt nie miał oporów aby to jeść. Jako dziecko króliki trzymałem, i potem też jej jedliśmy, to się uodporniłem na nadwrażliwość. Dziadkowie jak żyli i sprawni byli to też drobiu rozmaitego się dużo trzymało. Oprócz kur były kaczki, gęsi, jakieś perliczki i wszystko się jadło. Jeszcze wcześniej dziadek nutrie trzymał na skóry, a z mięsa robili kiełbasy i pasztety. Tego nie pamiętam, ale też bym zjadł. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913587
Winnetou 367 Opublikowano 16 Grudnia 2021 3 godziny temu, PRIMO napisał: Bo to są mocni w gębie ale jak przyjdzie zabić kabana lub cielaka na mięso to zaraz robią się z takich ciepłe kluchy. 🤦♂️ Ja swojego wolałem wypuścić🤧 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913588
Chłoporobotnik 8560 Opublikowano 16 Grudnia 2021 4 godziny temu, Leszy napisał: Kto by pomyślał, że rolnicy się tacy wrażliwi zrobili. To co się miastowym dziwić, że jakieś farmazony wygadują o morderstwach, gwałtach na krowach, czy parciu na mięso z próbówki. Ja tam bym zjadł mięso z każdego zwierzęcia które jest jadalne, i dobrze zrobione. Jeśli bym musiał to i owszem, nawet ryby. Ale jak nie muszę to ani ryb, ani wieprzowiny specjalnie. Wolę zarżnąć kuraka, piersi uwędzić i jako wędlina a nogi na obiad. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913589
Leszy 6714 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ryby to ja wyjątkowo lubię. Szczególnie wędzoną makrelę, ale i wszystkie inne też, i pod różnymi postaciami. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/809493-mieso-z-cielaka/page/2/#findComment-2913595
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się