Wino z pigwy.
 

Wino z pigwy.

  • 1581 wyświetleń
Eksperyment. Dziwny kolor wyszedł. Smak też specyficzny.

Informacje o zdjęciu Wino z pigwy.


Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • Leszy
  • 5017 7005

Specyficzny nie znaczy, że zły. Wytrawne wyszło. Smakuje trochę jak piwo IPA. Tylko bąbelków brak. 

Kolor był cały czas bursztynowy, a jak zlałem od moszczu owocowego i postało w innym gąsiorze to się zrobił taki oto jak widać. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Grzechooo
  • 789 3433

Piłem kiedyś wino z pigwy to było wyśmienite mam ten smak na końcu języka pomimo że to było z 10lat temu🤤 Kolor jednak miało inny, taki żółto- brązowy.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • STIG13
  • 904 2763

Zadziwiający kolor jak na pigwę 🤔 czysta czy z dodatkami? Chyba jeszcze musi się klarować

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Alchemik
  • 444 2205

Może wzmacniane rumem na kościach ( denaturat)

;)

 

To tłumaczyłoby kolorek

 :D

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Leszy
  • 5017 7005
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

Oj coś czuję że będzie "piekło dwa razy"

Moje bebechy to nie są jakieś tam miekiszony jak Ziobro z Morawieckim. 

@karczikpr od początku listopada, cały czas stoi w kuchni. Teraz dopiero powędruje do piwnicy.  

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • karczikpr
  • 185 759

a cały czas stoi z korkiem z dziurą i ma wsadzona rurkę fermentacyjną?


Bo to wino wbrew pozorom cały czas pracuje ( teraz jest fermentacja cicha), i w takich podzielonych, małych naczyniach, ma gorzej niż w jednym dużym

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Leszy
  • 5017 7005

Oczywiście, że z korkiem z dziurką i fifką z wodą. Fermentacja już ustała, a nawet jeśli nie, to w piwnicy ustanie. Do porcji co ma stać dłużej, dolałem też spirytusu do konserwacji. Teraz tylko musi stać i się lepiej sklarować. 

Edytowano przez Leszy

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • karczikpr
  • 185 759
Leszy napisał:

Oczywiście, że z korkiem z dziurką i fifką z wodą. Fermentacja już ustała, a nawet jeśli nie, to w piwnicy ustanie. Do porcji co ma stać dłużej, dolałem też spirytusu do konserwacji. Teraz tylko musi stać i się lepiej sklarować. 

Fermentacja w winie choć jej nie widać może trwać nawet pół roku, jak nie dodasz siarczanów żeby drożdże zabić, to nie ryzykował bym korkowaniem tak młodego i nie wystarzałego wina. Do konserwacji to lepiej dodać wióry drewna palonego np. wiśni czy dębu, doda walorów smakowych a spirytus zmienia mocno smak. A jak nie będzie ci się chciało sklarowac to polecam roztwór wodny żelatyny, na smak nie wpływa a rezultaty świetne (przetestowane na winie z śliwek, a to dopiero twardy zawodnik do klarowania)

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj