mario666 1112 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 1112 5473 Jak ty takie specyfiki możesz pić Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Leszy 5017 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 5017 7005 Specyficzny nie znaczy, że zły. Wytrawne wyszło. Smakuje trochę jak piwo IPA. Tylko bąbelków brak. Kolor był cały czas bursztynowy, a jak zlałem od moszczu owocowego i postało w innym gąsiorze to się zrobił taki oto jak widać. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 789 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 789 3433 Piłem kiedyś wino z pigwy to było wyśmienite mam ten smak na końcu języka pomimo że to było z 10lat temu🤤 Kolor jednak miało inny, taki żółto- brązowy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Leszy 5017 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 5017 7005 Do tej pory wszystkie wyroby z pigwy też taki miały. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
STIG13 904 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 904 2763 Zadziwiający kolor jak na pigwę 🤔 czysta czy z dodatkami? Chyba jeszcze musi się klarować Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Leszy 5017 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 5017 7005 postoi to zobaczymy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bercik92 2201 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 2201 7583 Oj coś czuję że będzie "piekło dwa razy" Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Alchemik 444 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 444 2205 Może wzmacniane rumem na kościach ( denaturat) To tłumaczyłoby kolorek Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
karczikpr 185 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 185 759 Długo to wino pracowało? I w jakiej temperaturze teraz stoi? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Leszy 5017 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 5017 7005 2 godziny temu, Bercik92 napisał: Oj coś czuję że będzie "piekło dwa razy" Moje bebechy to nie są jakieś tam miekiszony jak Ziobro z Morawieckim. @karczikpr od początku listopada, cały czas stoi w kuchni. Teraz dopiero powędruje do piwnicy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
karczikpr 185 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 185 759 a cały czas stoi z korkiem z dziurą i ma wsadzona rurkę fermentacyjną?Bo to wino wbrew pozorom cały czas pracuje ( teraz jest fermentacja cicha), i w takich podzielonych, małych naczyniach, ma gorzej niż w jednym dużym Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Leszy 5017 Napisano Styczeń 13, 2022 (edytowany) Zaawansowany 5017 7005 Oczywiście, że z korkiem z dziurką i fifką z wodą. Fermentacja już ustała, a nawet jeśli nie, to w piwnicy ustanie. Do porcji co ma stać dłużej, dolałem też spirytusu do konserwacji. Teraz tylko musi stać i się lepiej sklarować. Edytowano Styczeń 13, 2022 przez Leszy Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
karczikpr 185 Napisano Styczeń 13, 2022 Zaawansowany 185 759 Leszy napisał: Oczywiście, że z korkiem z dziurką i fifką z wodą. Fermentacja już ustała, a nawet jeśli nie, to w piwnicy ustanie. Do porcji co ma stać dłużej, dolałem też spirytusu do konserwacji. Teraz tylko musi stać i się lepiej sklarować. Fermentacja w winie choć jej nie widać może trwać nawet pół roku, jak nie dodasz siarczanów żeby drożdże zabić, to nie ryzykował bym korkowaniem tak młodego i nie wystarzałego wina. Do konserwacji to lepiej dodać wióry drewna palonego np. wiśni czy dębu, doda walorów smakowych a spirytus zmienia mocno smak. A jak nie będzie ci się chciało sklarowac to polecam roztwór wodny żelatyny, na smak nie wpływa a rezultaty świetne (przetestowane na winie z śliwek, a to dopiero twardy zawodnik do klarowania) 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się