Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie ceny części zamiennych i naprawy skrzyni biegów tak jak w temacie w fendzie 309,mianowicie chodzi o to,ze wyskakują biegi(2 oraz półbiegi),a 3 podczas szybkiej zmiany zgrzyta....ile mógłby wynieś całkowity koszt naprawy??????

Opublikowano

Przez internet raczej nikt nie poda Ci kosztów części. Nawet gdybym je znał to Ci nie odpowiem bo nie jestem jasnowidzem, a mogła sie wysypać masa różnych rzeczy które można stwierdzić dopiero po rozbiórce... Wyskakujące biegi to mogą być uszkodone zatrzaski, zgięte widełki, itd.

Opublikowano

W Zawadach w serwisie fendt kierownik powiedział że naprawa jednego biegu ze wszystkimi częściami i olejami do skrzyni kosztuje mniej więcej 3000zł ale to było ze 3 lata temu więc cena mogła się zmienić.

Opublikowano

W moim fendzie 309ls nawalił górny synchronizator (szybki półbieg nie było można na nim w ogóle jeździć na wolnym było wszystko ok.) Przyczyną tego była popsucie się jednego łożyska powypadały rolki. Koszt części wniósł około 2tyś zł. dodam że części kupowałem u korbanków.

Opublikowano

Nie będzie sie opłacało robić generalnego remontu skrzyni, chyba że nie jest tak źle więc warto zajrzeć co i jak, ale powiem ci że lepiej kupić całą używaną skrzynie.

Opublikowano

ale przy zakupie używanej skrzyni także możemy nadziać sie na podobne problemy, dlatego wydaje mi sie ze lepszym rozwiązaniem jest naprawa i mamy pewność ze jest dobrze. te biegi które mi sie wysypały są najczęściej używane podczas prac polnych...bezpieczniej jest montować nowe części bo ciągnik jest przeznaczony do użytku a nie na handel

@frutis co rozumiesz przez słowa"nie było można na nim w ogóle jeździć"? wyskakiwał, czy coś innego?

Opublikowano
ale przy zakupie używanej skrzyni także możemy nadziać sie na podobne problemy, dlatego wydaje mi sie ze lepszym rozwiązaniem jest naprawa i mamy pewność ze jest dobrze. te biegi które mi sie wysypały są najczęściej używane podczas prac polnych...bezpieczniej jest montować nowe części bo ciągnik jest przeznaczony do użytku a nie na handel

@frutis co rozumiesz przez słowa"nie było można na nim w ogóle jeździć"? wyskakiwał, czy coś innego?

Pewnie że lepiej jest kupić nowe części i wyremontować, rozkręć swoją i zacznij wydzwaniać za nowymi częściami to sie przekonasz ile to kosztuje. Chyba że pieniądze nie grają roli, to wtedy inna bajka.

Opublikowano

właśnie o to chodzi ze kasa(zresztą jak zawsze) odgrywa największa role. nie mam aż tak dużego gospodarstwa żeby szalce z nowymi częściami...ale chodzi mi o to ze by go zrobić i dalej nim pracować za jak najmniejsze pieniądze.wiec albo zainwestuje w niego te kilka tys zł albo sprzedam i kupie innego...oczywiscie fenda

Opublikowano

Jeśli nie rozbierzesz skrzyni to się nie dowiesz co konkretnie trzeba wymienić ile to będzie kosztowało. A co do cen to przez telefon niekoniecznie Ci powiedzą dokładnie co ile kosztuje, bo w serwisie mogą nie wiedzeć o co dokładnie chodzi i co jest potrzebne. Tak było w moim przypadku dopiero jak pojechałem z częściami to przez ponad dwie godziny szukali i dochodzili do tego żeby poszukać odpowiednie części.

Co do cen części to można poszukać zamienników, albo są firmy które handlują używanymi częściami sprowadzanymi z zagranicy na przykład ze spalonych ciągników, albo cos podobnego.

To już musisz sam zadecydować jakie części włożysz do swojego ciągnika

Opublikowano

jeszcze nie rozebrałem i raczej prędko tego nie zorbie bo jakoś da się jeszcze jeździć a i czasu zbytnio nie mam bo trzeba niedługo będzie kulki kręcić itp itd,ale jak rozbiorę to na pewno się odezwę ... a może prowadzisz jakiś sklep/firmę z częściami do zachodnich maszyn ? ? ?

Opublikowano

Witam. :)

A może się ktoś tu orientuje co to się dzieje, że jak przyhamuje to jedynka czasem potrafi sobie wyskoczyć. Dźwignia tak jak by bardzo lekko się trzyma w swoim położeniu i w momencie naciśnięcia na hamulec (jadąc na pierwszym biegu) siłą pędu po prostu drążek wypada w położenie neutralne. Tak to nic nie zgrzyta i wszystko jest ok. Mam wrażenie że jeszcze wsteczny podobnie jak 1wszy bieg luźno się trzyma ale z nim nie ma problemu że sobie wyskoczy podczas jazdy.

Jakieś podpowiedzi? mu?? Sposoby rozwiązania tego problemu?

Opublikowano

Może masz sprężyny na zamkach słabe, albo jakieś koło zębate już jest zużyte, ciężko tak cokolwiek powiedzieć. Zdemontuj pokrywę to się sam przekonasz co i jak :)

Opublikowano

co to może być że jak wrzucam 3bieg i wyzej na zającu to za ciagnikiem słychać taki jakby szum podczas jazdy??? to normalne jest???

Opublikowano

Chodzi Ci o to, że słychac skrzynie? Przy większych prędkościach każdą skrzynie słychać u mnie tylko na biegu 40 słychać bardziej niż wszystkie, to jest raczej normalne.

Opublikowano

Bieg wyskakuje Ci za każdym razem że nie można na nim jeździć, czy tylko sporadycznie co jakiś czas. Wyskakuje podczas ruszania puszczania sprzęgła czy w czasie jazdy również wyskakuje.