Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki kolego za podpowiedź, rozejrzałem się w galerii zwracając uwage na ustawienie łopatek na talerzach w różnych "zafach" i faktycznie ... u mnie są dość mocno odychlone do tyłu w stosunku do kierunku obrotu talerzy

Opublikowano

Potwierdzam. Mam zaf 603 i saletry lepiej nim nie siać. Wkur..a mnie już drugi rok. Grubsze nawozy pod zboża rozsiewa jak należy, a jak przychodzi do siania saletry to sypie max 1m za ślad. W tamtym roku trawe miałem w ciemne i jaśniejsze pasy i w tym szykuje się to samo. Muszę zmienić złoma bo mam prawie same trawy. Może byście polecili jakiś rozsiewacz, który siałby saletrę z Puław szerzej niż na 4m. Kiedyś u handlarza widziałem na jeden tależ tylko że łopatek miał na gęsto i były one łukowato zagięte, może taki by się sprawdził?

Opublikowano

Potwierdzam. Mam zaf 603 i saletry lepiej nim nie siać. Wkur..a mnie już drugi rok. Grubsze nawozy pod zboża rozsiewa jak należy, a jak przychodzi do siania saletry to sypie max 1m za ślad. W tamtym roku trawe miałem w ciemne i jaśniejsze pasy i w tym szykuje się to samo. Muszę zmienić złoma bo mam prawie same trawy. Może byście polecili jakiś rozsiewacz, który siałby saletrę z Puław szerzej niż na 4m. Kiedyś u handlarza widziałem na jeden tależ tylko że łopatek miał na gęsto i były one łukowato zagięte, może taki by się sprawdził?

Podnieś go tak żeby talerze były 90 cm od ziemi, skręć pokrętło delikatnie, podnieś łapki rozsiewacza, daj opór gaz i patrz.... sypnie na 15 m. Sam miałem pasy teraz jest już ok. Kwestia ustawienia.

Opublikowano

witam

Mam pytanie troche nie związane z tematem, chciałbym się dowiedzieć do czego służą śruby zakreślone na czerwono na fot. Ponieważ została jedna odkręcona i jest problem z jej ponownym  zamontowaniem, konieczna jest rozbiórka całego rozsiewacza?

Rozsiewacz Nawozu Amazone ZA-E 400

Jeżeli ją poluzowałeś to odkręcasz ten dekiel z boku wkładasz u mnie w zaf-603 był to klucz 17 i z zewnątrz dokręcasz. Tylko rozsiewacz podnieś na jednym boku do góry bo Ci olej wyleci jak odkręcisz ten dekiel z boku ;)

Opublikowano

Sypnie jeżeli ktoś wcześniej nie grzebał i nie zamienił talerzy lewego z prawym. Ja zmieniłem położenie dłuższych łopatek .... oczywiście zrobiłem to "na wyczucie" i jest zauważalna zmiana w szerokości rozsiewania saletry puławskiej - poprawiła się równomierność na całych 12 metrach. W poprzednich latach rozsiewałem saletrę kędzierzyńską i też miałem problem z dorzuceniem na 12 m. Moim zdaniem jeśli zachowuje się wspomniane wcześniej ok 90 cm wysokości talerzy i trzyma powyżej 2 tys obr/min w ciągniku oraz talerze są na swoim miejscu to na 12 m na pewno saletra poleci.

Opublikowano

Jak pożaliłem się tutaj na forum, to potem na youtube obejżałem jak ustawia się nowe rozsiewacze i tam mają ustawiany kąt łopatek w zależności od nawozu. Mój nie ma takiej możliwości, ale tak jak pisze trebor33 na czuja zmieniłek kąt i od razu widoczna różnica, sypie na boki aż miło. Tylko że ja przestawiałem kródsze łopatki. Następnym razem pokombinuję z dłuższymi bo to chyba one odpowiadają za rozsiewanie na dalsze odległości.

Opublikowano

witam Koledzy wiem ze na pewno się powtarzam ale .......poradzcie jaki najlepszy będzie model Amazona do c-360 bo chyba nie ma co się zastanawiać czy kupic używany amazon czy nowke polska która po trzech sezonach będzie brazowa? dzięki z góry za porady pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie,jeżeli mój rozsiewacz 603 jest ustawiony na 8 i rozsiewa ok 230 kg/ha to jak mniej wiecej go ustawic na 100kg lub troche ponad 100?Gdyby zasuwy były proste to wszystko byłoby jasne.

Opublikowano

Zalezy od wielu rzeczy,ale posiadacze 603 wiedzą jak ustawić.Chodzi mi o informacje ile ustawić na skali na ok 100 kg jeżeli na 8 wysiewa mi 230 saletry.jezeli komus zalozmy wychodzi 200 na 10 to o ile niejsza np na 100 kg czyli ok polowe mniej,to mniej więcej wiedzialbym o ile zmniejszyc inaczej zrobie to na oko i jakos to będzie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na skali to jest o 2. Jak saletra na 11 wychodzi 200 kg to na 9 wychodzi ok 100 kg saletry. Jak zmniejszysz o połowę to powinieneś zejść poniżej 50 kg/ha

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Witam. Posiadam rozsiewacz Amazone ZA-F 804, mam regulowane łopatki,  sieje nim na 15 metrów, ale nie zawsze mi dosiewa, lekki wiaterek i momentalnie widać niedosianie. Mam pytanie, czy jak odłożę oryginalną łopatkę (13cm) i założę łopatkę 20 cm czy problem bedzie rozwiązany? druga pozostanie oryginalna 17 centymetrowa. czekam na odpowiedz ;) 

Opublikowano

, To jest to samo co 603 tylko większy zbiornik? Pytanie czy zmieścisz tam dłuższą łopatkę? Ja tam kiedyś patrzyłem to może z 0,5cm dało by radę dłuższą założyć bo zaraz haczy o wysyp i lipa

Opublikowano

tak to jest taki sam. własnie zrobiłem taki prospekt z blachy i faktycznie delikatnie zahaczy może słabe 0,5 cm, ale to można delikatnie ten plastik przyciac i myśle że bedzie ok? tylko czy ma sens zakładanie dłuższej łopatki i czy bedzie dalej siał? 

Opublikowano

Coś tam pewno dalej sypnie sam chciałem jakieś dłuższe dać ale i też myślałem o podcięciu tego plastiku jednak może wtedy zabierać granulki końcami łopatek z tego wysypu i nie wiem co by się wtedy działo.

Opublikowano

Sprawdziłem teraz i myśle że bez problemu może taka łopatka być założona, koszt na olx'ie jednej sztuki to 75 zł, może warto zaryzykować, najwyżej 150 zł w plecy :/ .. ale jak widze te pasy na zbożu to żal naprawde, opryskiwacz mam 15 metrów wiec scieżki pod opryskiwacz robie, a rozsiewacz mam w dobrym stanie jeszcze wiec nie chciałbym zmieniać :)