Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ostatnio go na grupie na fb polecali, ogólnie bezchlorkowy z dobrymi proporcjami składników, 

jak masz w dobrej cenie to syp. Ja w tym roku dałem sobie spokój z nawozami bezchlorkowymi tylko użyłem w styczniu sól potasową a tydzień temu polifoska 5 poszła. W zwykłych nawozach masz więcej składnika za mniejszą cenę. Jakbym miał zapewniony zbyt po 12-15 zł to bym mógł inwestować, a jak była po 7 to szkoda sobie tyłka zawracać.

Opublikowano
19 godzin temu, farmer1236 napisał(a):

Witam stosował ktoś nawóz na maliny eliksir suprime? Warto jakie opinie?

Nawóz jak nawóz, kilka razy korzystałem w truskawce, aby z tego co pamiętam to miał jakieś inne proporcje azotu niż np HydroComplex, więcej azotu amonowego było jak pamiętam.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, racyl napisał(a):

Oszczędność pozorna i znikoma

Fruktus truskawka NPK 5-5-15 około 360zł za 100kg polifoska 5-15-30 -250zł /100kg a składników drugie tyle. sypiac 200kg/ha polifoski muszę wysiać 400kg tego drugiego. 

2x250=500,  4x360=1440, sam oceń czy oszczędność znikoma 

Edytowane przez solek01
  • Haha 1
Opublikowano

Do tego malina czy jagodowe potrzebują też mikroskładników a w bezchlorkowcu masz już wszystko i nie musisz martwić się o nie dobory

Takie coś jak fruktus to nigdy nie kupuje bo to strata pieniędzy. 

hydrocomplrx, rosafert, florowit , fertimax elixir . Najtąńszy wlorowit coś 360.

Jak po taniości to sól trzeba było dać w grudniu a teraz polidap

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli przez chlorki urośnie ci mniej 200kg na hektarze o wartości 10zl/kg, to po odjęciu kosztów zbioru nic nie zaoszczędziłes ;)

Wiecej spadnie z krzaka lub na nim zostanie niż te 200kg. Kiedyś nie było takich nawozów i teść wspomina że nic nie pryskał tylko trochę nawozów sypał i malina ładna była, a teraz sypisz pryskasz a i tak jakieś dziadostwo jej się ciągle czepia.

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał(a):

Do tego malina czy jagodowe potrzebują też mikroskładników a w bezchlorkowcu masz już wszystko i nie musisz martwić się o nie dobory

Takie coś jak fruktus to nigdy nie kupuje bo to strata pieniędzy. 

hydrocomplrx, rosafert, florowit , fertimax elixir . Najtąńszy wlorowit coś 360.

Jak po taniości to sól trzeba było dać w grudniu a teraz polidap

sam kiedyś pisałeś, że najlepsze maliny miałeś chyba po tarnogranie czy innym zwykłym wieloskładniku

Opublikowano
45 minut temu, thor1984 napisał(a):

sam kiedyś pisałeś, że najlepsze maliny miałeś chyba po tarnogranie czy innym zwykłym wieloskładniku

To była polifoska 6 jw polesiu , suganie zanim te odmiany się nie zaczeły rozpadać itp. 

Nie było to coroczne stosowanie tylko sezon czy dwa

36 minut temu, fcbarcelonacule napisał(a):

a ja kojarze że Kolega sypał też superfosdar + siarczany czy to magnezu czy potasu

masz doświadczenie ? bo ja w tym roku wysiałem

siarczan potasu to się nie bardzo opłaci + te pojedyńcze nawozy bo kosztuje też 4 tys to praktycznie to samo co bezchlorki

Fosdar niczemu nie zaszkodzi bo to fosfor +wapń. Fosfor w dużej dawce jak najbardziej pożądany na starcie w jagodowych a tym bardziej w każdym programie ferdygacji stosuje się właśnie nawozy z przewagą fosforu

Opublikowano

W bezchlorkowym elixir i fertimax też masz tylko formę amonową. 

Dłużej będzie działać a jak teraz to jej nie zaszkodzi . Amonowej formy to jagodowe nie lubią jak kwitną, dojrzewają owoce a do tego czasu ta forma już będzie przemieniona na azotanową i pewnie spożyta

Chlor wiadomo niszczy korzenie a te wiosną wspomagamy co zresztą widać we wszystkich programach ferdygacji gdzie najpierw stosują nawozy z przewagą fosforu który ma wspomagać korzenie

Opublikowano

Zaraz będą kwitnąć po tym azocie🤣

I co ci dało to wysianie 3 tyg temu ? Azot azotanowy z hydrocomplexu został wymyty a efektów nie ma .

W takim tempie jak teraz chcesz sypać azot w jesiennej to jeszcze będziesz go sypał do zawiązywania owoców jeszcze ze 3 razy 🤣

Opublikowano
W dniu 22.03.2025 o 07:22, racyl napisał(a):

I co ci dało to wysianie 3 tyg temu ? Azot azotanowy z hydrocomplexu został wymyty a efektów nie ma .

W takim tempie jak teraz chcesz sypać azot w jesiennej to jeszcze będziesz go sypał do zawiązywania owoców jeszcze ze 3 razy 🤣

Gdzie tyle deszczu spadło? Przy tej suszy co mamy to pewnie z 2/3x po 50l musiało u cienie polecieć w ostatnim czasie że takie ryzyko wypłukania.

Druga sprawa azot opóźnia kwitnienie a nie je przyspiesza.

Opublikowano (edytowane)

Chyba kolego powinieneś uzupełnić braki w podstawowej wiedzy rolniczej ogrodniczej pisząc takie rzeczy że azot opóźnia kwitnienie . Bez azotu nie ma wzrostu, intensywnego kwitnienia i dorodnych owoców . Każdy jeden program nawożenia czy ferdygacji ma zawarty azot w tych okresach.

Nikt nie pisze o nadmiernym stosowaniu azotu ale on musi być obecny w tych okresach a zwłaszcza azot azotanowy żeby nie rozmiękczał owoców

Bez względu na opady azot azotanowy nie jest zatrzymywany w glebie w porównaniu z formą amonową więc warto rozważyć stosowanie nawozów tylko z formą amonową zwłaszcza na początku marca

Edytowane przez racyl
  • Haha 1
Opublikowano
racyl napisał:

Mogą i kwitnąć, chciałem uzupełnić braki bo na jesieni nie podałem nic. Azot zawsze sypałem pod koniec kwietnia, ale pytam mądrzejszych, ja z tego nie żyje 😁