Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam Was. Mam problem w pewnych miejscach z perzem na malinie jesiennej Polana i Polesie. Malina ma juz miedzy 10-30 cm. Doradzcie czy moge przejsc recznym opryskiwaczem i punktowo spryskac perz ale maline srodkiem Fusilade Forte? (wyliczajac z proporcji dawka 2l/ 200l H20). Rosnie jedno na drugim wiec ciezko byloby trafiac tylko w perz. Z tylulu ze bede miejscowo pryskal na perz przy malinie czy bede mol zwiekszyc dawke np do 2,5-3l Fusilade? Nie zaszkodzi to za mocno malinom? Nie chce zahamowac rozwoju malin bo ladnie rosna, dlatego prosze o rade.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Może ktoś z Was stosował na malinę polka ok 30 cm jakiś Betanal . Vezar, Lontrel albo inny co by zwalczyć mak polny i trochę rdesowatych (najwięcej ptasiego).

Będę wdzięczy na rady.

Opublikowano
Dnia 26.05.2020 o 13:42, marian7k napisał:

Może ktoś z Was stosował na malinę polka ok 30 cm jakiś Betanal . Vezar, Lontrel albo inny co by zwalczyć mak polny i trochę rdesowatych (najwięcej ptasiego).

Będę wdzięczy na rady.

Nie bez kozery rzuciłem takie zdanie. Zlikwidowałem dwa rzędy starej polki i zasiałem łubin, który prysnąłem betanal max pro, było parę malin co odbiły i nic im ten oprysk nie zrobił dlatego może zastosować go w malinach?

Opublikowano

Witam

Panowie co polecicie na rdzę malin ?

Dziś przechodziłem i przycinałem te które za szeroko się rozsiały i kurcze mam trochę tych plamek rdzy na dolnych lisciach

Coś po za środkiem Zato 50 wg na rdzę jest ?

Opublikowano

ja zawsze pryskałem zato i teraz też poleciałem bo miałem z zeszłego roku i zawsze dawał radę a jeśli zostaną jeszcze jakieś niedobitki to polecę scorpionem                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Opublikowano
11 minut temu, Bartas0706 napisał:

Witam

Panowie co polecicie na rdzę malin ?

Dziś przechodziłem i przycinałem te które za szeroko się rozsiały i kurcze mam trochę tych plamek rdzy na dolnych lisciach

Coś po za środkiem Zato 50 wg na rdzę jest ?

zwykły środek z samym tebukonazolem wystarczy nawet. i długo będzie trzymać

luna ex ma z tym składnikiem 21 karencji

Dnia 26.05.2020 o 13:42, marian7k napisał:

Będę wdzięczy na rady.

spróbować możesz lontrelem on zdaje się bierze rdest powojowaty

venzarem normalnie pryska się glebę w malinach

Opublikowano

Ja w tamtym roku w grochu mialem troche malin ktore likwidowalem rok wczesniej i polecialem basagranem i te maliny przrzyly i mialy sie dobrze a na innym kawalku po basagranie zarowno chwast jak i maliny padly 😁 i wez tu badz madry

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

zwykły środek z samym tebukonazolem wystarczy nawet. i długo będzie trzymać

luna ex ma z tym składnikiem 21 karencji

spróbować możesz lontrelem on zdaje się bierze rdest powojowaty

venzarem normalnie pryska się glebę w malinach

Jaka dawką lecisz samym Tebu?

Opublikowano (edytowane)

luna sadownicza

obraz.png.9f722666d6e609e6f32cccd625b20044.png

fluopyram 200 g/l, -     odpowiada za szarą pleśń

tebukonazol 200 g/l  - rdza maliny i podobne choroby

0,6l tego daje się  to dasz 0,48 tebu  i masz to samo na tą porę bo po cholerę ci składnik teraz gdy na szarą gdy nawet malina nie kwitnie

luna sensation to jest nic innego jak zato + fluopyram 

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ascra® Xpro 260 EC .

biksafen (związek z grupy karboksyamidów) – 65 g/l, fluopyram (związek z grupy karboksyamidów) – 65 g/l, protiokonazol (związek z grupy triazoli) – 130 g/l .

Jak Luna experience tylko nie posiada substancji jak - biksafen (związek z grupy karboksyamidów) – 65 g/l .

Tylko w Lunie są wyrze dawki substancji po 200 g/l . 

Po zbiorach można zastosować .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.06.2020 o 11:43, jarooo16 napisał:

Stosował ktoś ten preparat wapniowy? 

Są jakieś efekty?

20200604_184212.jpg

Ja zeszłego roku stosowałem podobny środek, ale nie trafiłem w  fazę, efekt pewnie by był

Edytowane przez fcbarcelonacule
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 13.06.2020 o 23:06, fcbarcelonacule napisał:

Ja zeszłego roku stosowałem podobny środek, ale nie trafiłem w  fazę, efekt pewnie by był

To kiedy tym pryskałeś?