Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Nie mam chłodni, mam piwnicę gdzie jest temperatura poniżej 20 stopni, ale ja zgłosiłem że sprzedaje prosto z pola w przechowuje tylko w wyjątkowo.

Mam RHD ale to nie ma znaczenia, bo tak czy inaczej przepisy trzeba spełnić.

Nie brałem dofinansowania, mam 1,5ha.

Ta koniczyna to nie zwykła tylko odmiana biała podobno jest niższa i nie rozrasta się. Co polecasz jezeli nie koniczyna i goła ziemia?

A tak sprawdzali włascicieli ziemi, dałem kopie dokumentu z nr działki dla potwierdzenia, to akurat najmniejszy problem z tych wszystkich wymagań.

A pitu nie chcieli?

Opublikowano
14 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Ta koniczyna to nie zwykła tylko odmiana biała podobno jest niższa i nie rozrasta się. Co polecasz jezeli nie koniczyna i goła ziemia?

Ja nic nie polecam ale powiem Ci jak jest u mnie i mi się sprawdza. A to prosta sprawa bo po ścięciu wjeżdżam glebogryzarką żeby wymieszać resztki z glebą a przy okazji redukuję szerokość rzędu z malinami. Z wiosny tak samo ze 2 razy glebogryzarka, kultywator z wałami strunowymi aby potem zagęścić glebę i potem już co tam sobie urośnie a więc jakaś trawa, chwasty i to ścinam regularnie rozdrabniaczem i tak do jesieni. 

Kiedyś nie wiem skąd ale urosła mi właśnie koniczyna biała, jest bardzo inwazyjna i szybko się rozrasta. Widziałem jak u kolesia który miał czarną ziemię w międzyrzędziach to wygląda po deszczy - porażka. Błoto po deszczu a przy suszy ziemia szybciej oddaje wilgoć, nawet się kurzy jak jest silny wiatr. Na skup to bez różnicy ale już na detal nie oddasz jak na dolnych pędach będzie błoto na owocach. 

Opublikowano
23 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Ja nic nie polecam ale powiem Ci jak jest u mnie i mi się sprawdza. A to prosta sprawa bo po ścięciu wjeżdżam glebogryzarką żeby wymieszać resztki z glebą a przy okazji redukuję szerokość rzędu z malinami. Z wiosny tak samo ze 2 razy glebogryzarka, kultywator z wałami strunowymi aby potem zagęścić glebę i potem już co tam sobie urośnie a więc jakaś trawa, chwasty i to ścinam regularnie rozdrabniaczem i tak do jesieni. 

Kiedyś nie wiem skąd ale urosła mi właśnie koniczyna biała, jest bardzo inwazyjna i szybko się rozrasta. Widziałem jak u kolesia który miał czarną ziemię w międzyrzędziach to wygląda po deszczy - porażka. Błoto po deszczu a przy suszy ziemia szybciej oddaje wilgoć, nawet się kurzy jak jest silny wiatr. Na skup to bez różnicy ale już na detal nie oddasz jak na dolnych pędach będzie błoto na owocach. 

Dziękuję za opis. Ja robiłem w tym roku podobnie, ale nie kosiłem tylko niszczyłem mechanicznie i faktycznie trochę miałem problemu z brudnymi owocami, bo jak padał deszcz to dolne maliny były ochlapane błotem a jak sucho to zakurzone bo wiatr podrywał ziemię.

Przejrzałem zdjęcia plantacji malin w internecie i faktycznie najwięcej jest w systemie jaki opisałeś wiosna/jesień uprawa a w sezonie koszenie.

Czy kosisz kosiarką bijakową czy sadowniczą?

Na jesień pryskasz na chwasty w rzędy po ścięciu malin? Ja chętnie bym czymś prysnął, bo jak mrozów nie będzie to szybko się zazieleni, zresztą u mnie to już jest zielono i waham się czy opielić i oprysk doglebowy, czy nie pielić tylko opryskać dolistnie czymś sprawdzonym, co było polecane na tym forum.

Opublikowano

ja to ma i tak słupki i sznurek w jesiennej i na wiosnę ją przecinam dodatkowo to nie mam za bardzo owoców na dole, tylko większość ładnie sobie wisi. Kosze sadowniczą tylko dość regularnie, nawet jak jest nie wysoko między rzędami bo kosiarka ta odrzuca na jedną stronę resztki nie tak jak bijakowa, że na szerokość kosiarki. 

Wiem, że niektórzy praktykują oprysk roundupem po skoszeniu, po prostu czekają 2-3 tyg aby pęd zasechł po skoszeniu i wjeżdżają ale ja nigdy tego nie praktykowałem - jakoś mam obawy. 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie uprawy( choć to za dużo powiedziane) malin. Ziemia przygotowana z racji, że lekko gliniasta przekopana z kompostem. Posadzone maliny letnie (Laszka) i jesienne (Polana). I teraz pytanie czy je zasilać jeszcze teraz chwila po posadzeniu jakimś nawozem, obornikiem czy kompost wystarczy? Chciałbym je ściółkować korą sosnową dla zabezpieczenia przed temperaturą, dla lepszego ph gleby będzie ok?

I teraz czy jeśli mam młode sadzonki mam je na jesień przyciąć czy zostawić? Bo teraz ta łodyga jest dość cienka i ma kilka liści na szczycie i nie wiem czy taką świeżo posadzoną też się przycina czy może zabezpiecza na zimę jakąś osłoną?

I czy trzeba podpórki czy jeszcze za wcześnie? https://niemczewscy.pl/oferta/ziemia-i-nawozy/ Co o tym sądzicie? 

Edytowane przez Nikkallo
Opublikowano

Chce opryskać sadzonki maliny jesiennej posadzone dwa tygodnie temu ponieważ bardzo dużo wschodzi jakieś trawki planuję dać select super 120ec w dawce1.8 l/czy można w tej fazie i takiej dawce pryskać.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, melepeta napisał(a):

@hamlet0 czy każdy rolnik co sadzi maliny musi zareejstrować plantacje jak ty?

Sprzedaż tylko na skup. 

Jest jakiś dokument na to?

Zgodnie z prawem jest to produkcja pierwotna i rolnik musi zarejestrować w sanepidzie taką działalność.

Dokumentów i przepisów jest tyle że teraz rolnik musi być prawie jak prawnik. W tym przypadku wystarczy wpisać w wyszukiwarce produkcja pierwotna sanepid i wyskoczą odpowiednie strony z przepisami.

Edytowane przez hamlet0
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 11.11.2025 o 19:14, fcbarcelonacule napisał(a):

próbowaliście sami rozkładać agrotkaninę/włókninę bez formowania podwyższonych zagonów ? jakie jest Wasze ogolne zdanie, ogólnie na ten temat ściółkowania ?

Ja kilka lat wstecz miałem włukninę na malinach około 100m. Zrobiłem podwyższenie obsypnikiem i wyrownałem grabiami. 3-4 lata miałem spokój z chwastami ale minus jest taki, że trzeba więcej podlewać, ponieważ sporo deszczu spływa po włukninie na boki.