Skocz do zawartości

Polecane posty

OKEY    154

Witam.

Mam taki problem że gdy ciagnik trochę sie rozgrzeje to rewers przestaje przełączać na jazdę do przodu. Po przerzuceniu przełącznika pod kierownica i naciśnięciu sprzęgła przerzuca na luz (wyświetla sie N na słupku) .Jazda do tyłu działa normalnie.

Lub jest tak że w czasie pracy ciągnik po prostu zatrzymuje się a dopiero po wciśnięciu sprzęgła zapala sie N na słupku. Gdy już ciagnik ruszy to przy zmianie zaczynają szaleć półbiegi np. przy zmianie z H na M najpierw przyśpieszy a dopiero później zwolni lub w ogóle sie zatrzyma, najlepiej jedzie na S .

Może to byc wina tego czujnika przy pedale sprzęgła ? Wie ktos który elektrozawór odpowiada za rewers ? a może jest jakis przekaźnik który moze szwankować?

Wydaje mi sie że jeśli przyczyna był by spadek ciśnienia oleju to tak samo działo by sie z jazda do tyłu tak że stawiam na elektrykę tylko gdzie szukać problemu.

Z góry dzięki za każdą podpowiedź .

 

Dodam że wcześniej miałem problem z przełączaniem na jazdę do tyłu ale po kilku wciśnięciach sprzęgła załapywał i było ok. Później samo mu przeszło i wszystko działało dobrze do tej chwili. 

 

Jeszcze jedno pytanie. Czujnik od ciśnienia oleju w skrzyni poinformuje mnie o spadku ciśnienia na sprzęgłach półbiegów czy tylko mierzy ciśnienie smarowania skrzyni ?

Edytowano przez OKEY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arturop9    0

witam czujnik mierzy ciśnienie na sprzęgłach i to jest prawdopodobnie odpowiedz na twój problem

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
OKEY    154

Dzięki za odpowiedź .

Właśnie u mnie nie wyświetla sie informacja o niskim ciśnieniu w skrzyni a skoro mówisz że ciśnienie jest mierzone właśnie na sprzęgłach to przynajmniej mam pewność ze to nie wina ciśnienia.

Zajrzałem do elektrozaworów i właśnie w tym do jazdy w przód cewka jest luźna i kręci sie wokół własnej osi , niby po podłączeniu na krótko działa ale po zamianie miejscami elektrozaworów przestał jechać do tyłu. W poniedziałek będę mial nowy elektrozawór i zobaczymy czy to była jego wina.

 

Elektrozawór wymieniony i niby przełącza przód tył . Zmierzyłem jeszcze ciśnienie niby jest książkowe czyli 18bar ale przy przełączaniu z M na H czy odwrotnie sporo spada , na słabo rozgrzanym oleju tak do 12 bar , przy przełączaniu  L-M czy H-S wskazówka praktycznie tylko drgnie . Podobno większa " dziura " między M-H to norma w tych modelach a spowodowana jest tym że w tym czasie jest przełączanie między dwoma sprzęgłami 

 

Edytowano przez OKEY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez wojo123
      Cześć jestem ciekaw jak się spisuje sprzęgło hydrokinetyczne w valtrach. Jakie są plusu tego sprzęgła w porównaniu ze zwykłym???
    • Przez fendt1992
      Witam. Mam problem ze skrzynia w Traktorze Valtra 8450. mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy coś z tym dało się zrobić?. podczas przełączania pół biegów słuchać wyraźne trzaski w skrzyni.a na pierwszym pół biegu coś wyraźnie puka w skrzyni.najmocniej słuchać to gdy szybko sie przełącza z drugiego na trzeci pół bieg i na odwrót(z trzeciego na drugi i tak w kółko) .Dzieje sie to na postoju nawet gdy skrzynia mechanicznie jest zluzowana. dzieje sie to juz od samego kupna. dodam ze skrzynia była naprawiana na zachodzie.prawdopodobnie kosze był spalone. Skrzynie miałem rozebrana i wszytko wygląda na sprawne. nie ma żadnych wyraźnych luzów.po złożeniu nie ma poprawy dodam ze na jednym z koszów był wyraźny luz po zmienieniu jednej z tarczki luz zniknął. Czekam za jakas podpowiedzia, bo juz brakuje mi siły.Może kostka sterująca albo komputer?? co myślicie. czekam za jakimiś pomysłami. Fendt1992.
    • Przez Rolnik1111
      Witam
      Co sądzicie o przekładni Direct?
    • Przez Hubert12011
      Witam, w mojej valtrze wyskoczyły 2 kody błędu 
      001639--31--000
      i 008019--08-003
      Valtra seria t 183 2011r czekam na odp. z góry dzieki 
    • Przez dexter00
      Witam. Posiadam elektrozawory i mam problem w 2 parami wyjść hydraulicznych dokładniej to podłączone przewody wyskakuja. Kiedy bez przewodów poruszam przyciskami  otwierającymi zawory widzę że gniazda są wypychane co zapewne sprawia że przewody wyskakują, Nawet gdy uruchamiam 1 gniazdo to wypycha też to z drugiej pary. 3 para działa ok.Proszę o pomoc
×