-
Podobna zawartość
-
Przez mateuszrol1990
Witam.Wczoraj pojechalem na poletko dokladnie lake oddalona o jakies 4km od gospodarstwa, chcialem posiac nawoz lecz okazalo sie ze laka jest zaorana i zasiane sa buraki. Co moge zrobic gdzie sie udac jak walczyc ze zlodziejem. Dzwonilem do niego ale on ma to w d... dodam ze choduje cieleta i zostaje bez laki na zime
-
Przez andrewk
Piszcie jak przetrzymujecie obornik na pryzmie na polu - gdy np. płyta gnojowa jest pełna, a do 1 marca jeszcze daleko. Można przetrzymywać bezpośrednio na ziemi ? Jak nie to wystarczy dać folię pod spód ? Nie chcę nabawić się problemów z arimr, więc muszę zawczasu się przygotować
___________________________________________________________________________________________________________
AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca
-
Przez blackfish
Witam,
Sprawa jak w temacie. Przyszedł mi jakieś 2-3 miesiące wniosek o przyznanie płatności na 2017 r. Już jest prawie maj a pieniędzy za 2016 wciąż nie widać? Wie ktoś czym to jest spowodowane? Ojciec składał od lat, nigdy nie było problemów kasa zawsze wpływała od grudnia -do lutego. A tu zonk. Może jest coś o czym nie wiem?
-
Przez Mialek
Witam,
chciałbym porozmawiać o sortowniku optycznym do fasoli i innych
koszt takiego cuda ok 200tyś zł
https://sprzedajemy.pl/sortownik-optyczny-zorkiy-warszawa-e30984-nr51411282
https://sprzedajemy.pl/sortownik-optyczny-smartsort-warszawa-e30984-nr51411177
posiadam petkus do wstępnego oczyszczenia ziarna, rocznie przerabia ok.50-100t fasoli od ludzi
jako że najgorszą rzeczą w fasoli jest przebieranie, chciałbym z petkusa puścić prosto na sortownik gdzie będzie 90% przebrane(człowiek nawet przegapi), i workowane, gdybym posiadał taki zestaw myślę że więcej ludzi by przyszło na pewno, szacuję ok.150-200t przerób,
za kg, 20groszy(sam petkus 5gr brałem więc przebranie 15gr,) przyjeżdża z pola, zabiera przebraną(marzenie rolników posiadających fasolę), , 0,20*200000=+- 30-40 000tyś zł zwrot koszów ok 5 lat
Lecz jak bym posiadał taki zestaw to samemu z 1,2h do 5ha zwiększył bym zasiew fasoli, kombajn do zbioru posiadam więc koszy minimalne poniesione by były, i zwrot w 2 lata
Co o tym myślicie ?
Czy w modernizację gosp. można wsadzić sortownik optyczny?
-
Przez Krystian6830
Witam zastanawiam się nad wyborem kukurydzy na kiszonke.
Czy na polu którego gleba to tak 4 i 5 klasa (moze trochę 3) można posiac odmiany maisadour mas 18t lub valterinio kws czy znacie jakiś lepsze ?
A tak przy okazji to jaka polecacie kukurydzę na ziarno ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Dopłaty do fotowoltaiki i ocieplenia budynków
Ursus C-355 & Pług ug3