Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ustawiacie deutze? Mam M35.80, górne i dolne sita żaluzjowe, niby ustawiam podobnie jak w bizonie, ale w rzepaku wydaje mi sie, że sporo gubił, choć robiłem różne kombinacje, instrukcje też mam, ale nie bardzo po tym szło ustawić. Oczywiście całkowite zamknięcie wiatru pomagało, ale leciał syf. W pszenicy nieco jest przyklejonych plewek do ziarenek, ale to raczej wina pszenicy, bo jest dość wcześnie.

Opublikowano

a jak Ci domłaca pszenice? Bo ja mam pewien problem zresztą występujący też w Bizonie, którym trochę kosiłem, więc nie wiem czy ja robię coś nie tak czy takie dziwne pszenice... Chodzi mi o to, że w zbiorniku występuję moim zdaniem dość dużo niedomłotów, tzn. ziaren oblepionych plewą i strasznie cięzko sie tego pozbyć. Jak ustawie jak w instrukcji (w Bizonie tak samo) górne sito na 10-12, a dolne na 6-8 to leci sporo niedomłotów, klepisko skręcone 14 na 6, obroty 1100, zreszta różnych kombinacji próbowałem. Jedyne co pomaga to przymknięcie dolnego sita na jakieś 4mm (mierząc od końca blaszki), no ale wtedy zapewne sporo ziaren leci na ponowny omłot, bo to ustawienie prawie jak na rzepak, ale w bizonie tez tak musiałem mieć. Tak to jest czyste, bez jakiś kawałów słomy, plew itp. Jęczmień jary wzorowo młóci.

Opublikowano

U mnie jest to samo. Taki rok.

Te plewki ciężko paznokciem ściągnąć, jakby przyschnięte. Na skupie nie wybrzydzają. Trochę gęstość psuje. 

Pszenica lekko pochylona? Ktoś mi powiedział, ze to wina wciągania materiału słomą, a nie kłosem na bęben... a ile w tym prawdy.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 77-78 gęstość, 12,9-13,1 białka. Ogólnie mam odmianę co słabo przezimowała, a w tamtym roku poszła jako paszówka, bo nie miała białka. A w tym po 610 netto część już sprzedana. Jakaś chlebowa ( B ) z KWS. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

A do pszenicy jakie macie uatawienia? Ja jak zwykle mam problem z niedomlotami tzn. sporo ziarenek z przyklejonymi plewkami. Sito dolne żaluzjowe na 7mm, obroty 1000 , szczekina 15/8 juz nawet przymykam klosownik pod bębnem jest nieco lepiej , ale za to śruta leci. Kloski po wymłuceniu wyglądaja jak kikuty bez ani jednej plewki, a raczej klos powiniem zostac tylko bez ziarna, ale jak tak ustawie to w zbiorniku syf.

Opublikowano

Cepy w jakim stanie? Tak będzie przy zużytych, trzeba zmniejszać szczelinę a to wiąże się z innymi problemami.

Spróbuj przymknąć sito dolne aby więcej niedomłotów poszło na wentylator kłosowy. 

Nie zatrzymuje Ci się ścięte zboże na kosie, ładnie wciąga?

Opublikowano

Cepy nówki..., Zboze mam w tym roku konkretne i ten gruby kłos, spiętrza sie jak pierzyna na środku kosy niezaleznie od predkosci , ale co by to mialo do rzeczy ? Sita niby przymknąc moge, ale na ile 5mm? Jak nie bedzie innej rady to tak zrobie chociaz to nie są kawałki klosow tylko pojedynczy ziarka oblepione plewami i tak wpadna i tak. Kiedys slyszalem teorie, że agresywny omłot prowadzi to oderwania koncowek kłosa , a nie jego wymłocenie , ale lagodniejsze ustawienia tez nie pomogly. 

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam z instrukcji obsługi bizona to takie problemy może powodować:

- niedojrzałe zboże

- zużyte cepy

- nierówne klepisko lub ustawione nierównolegle do cepów

- nierównomiernie podawana ścięta masa na młocarnie

- za duża szczelina na młocarni 

- za mała prędkość obrotowa bębna młocarni

Opublikowano

Zwiekszanie agresywności omłotu nie ma sensu , bo ziarka i tak sa przyklejone do plew, moze wina zboża choc od zawsze mam z tym problem. Względnie poradzilem sobie przymykając mocno dolne sito i rozkręcając szczeline na niemal dwa razy większą niz instrukcja pisze do 12/24 a nawet i wiecej . Kłosy ładnie obmłócone i całe , malo co plew wylatywało z sit.