Skocz do zawartości

Czym tanio utwardzić podwórko???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

kupowal ktos z lubelskiego plyty JOMB albo JUMBO? z tego co widze najwiecej ofert na Pomorzu. Moze zna ktos miejsca gdzie blizej moge kupic wieksza ilosc w rozsadnej cenie?

Opublikowano

Panowie mam pytanie, tradycyjnie błoto na podwórku, pasowała by kostka no ale tradycyjnie mało hajsu. Wybrałem 30-40cm, doszłem do piasku i stwierdziłem że więcej nie trzeba. Chciałem dolną warstwę wysypać tłuczonym granitem, o wielkości pięści a na wierzch (około 10cm) ładny kliniec wielkości połowa kurzego jajka, oczywiście oby dwie warstwy dobrze zagęścić. I stąd moje pytanie, jak mi przywiózł pierwsze auto tego granitu to nie był sam kamień tylko z domieszką jakby piasku, podobno to z tego kruszenia, i czy czysty kamień nie byłby lepszy czy trochę tego niby piasku może się znajdować.

Opublikowano

Właśnie powinno by z domieszką piachu, bo kamień sam ma mieędzy sobą dziury i nie sklinuję się dobrze.

Na wierz powinno być wysypane   0-30 mieszanką , czyli piach z kamieniem do 30 mm, wtedy zagesci się dobrze i beton się zrobi, samum kamieniem nigdy nie będzie dobrze.Musi być piach, ale z  kamienia, bo rzeczny jest okrągły i nie zagęści się.

Opublikowano

najlepszym i najtańszym materiałem na utwardzenie to kamienie z pola zbierane po kopaniu ziemniaków anną, wysyp kamienie a na wieszk wyrównaj żwirem i gotowe 

Opublikowano

Panowie mam pytanie, tradycyjnie błoto na podwórku, pasowała by kostka no ale tradycyjnie mało hajsu. Wybrałem 30-40cm, doszłem do piasku i stwierdziłem że więcej nie trzeba. Chciałem dolną warstwę wysypać tłuczonym granitem, o wielkości pięści a na wierzch (około 10cm) ładny kliniec wielkości połowa kurzego jajka, oczywiście oby dwie warstwy dobrze zagęścić. I stąd moje pytanie, jak mi przywiózł pierwsze auto tego granitu to nie był sam kamień tylko z domieszką jakby piasku, podobno to z tego kruszenia, i czy czysty kamień nie byłby lepszy czy trochę tego niby piasku może się znajdować.

Na samą ziemię połóż wpierw w 1 warstwie geowłókninę.

Usztywni ona całą konstrukcję i sprawi, że nie będzie pracować i się zapadać.

P.

Opublikowano (edytowane)

Panowie wielkie dzięki za podpowiedzi, spytam się jeszcze bo gdzieś słyszałem żeby na sam wierzch posypać cementem, lub cementem z piaskiem i zagęszczara, czy to dobry pomysł czy nie cudować nic z cementem, dodam że będzie jeżdził po tym wózek widłowy, no i żeby to w miarę ładnie wyglądało.

Edytowane przez Rafiozo
Opublikowano

Panowie mam problem mieszkam na górce i podwórko jest dość intensywnie używane tzn krowy do obory zganiam z pola i ciężko sprzęt czym to utwardzic myślałem o kostce ale czy to wypali ? A i mam problem z górką z roku na rok górka mi ucieka i co zrobić kiedyś kiedyś był dany gruz tak woda plócze, źe praktycznie został sam gruz , mam swój żwir gruby myślałem wysyłkę nr okej ale wsio zaraz z tej górki znajdzie się na dole doradzcie :)

Opublikowano

Witam ponownie, i ponownie mam problem. Jak pisałem wcześniej, wysypałem podwórko klińcem (na spód 20cm granitu wielkości pięści, na wierzch 20cm klińca 0-40mm). Ale ta drobnica ze zerem uciekła na spód a na wierzchu został kliniec wielkości paczki zapałek, i wszystko było by dobrze ale wózek widłowy się rznie w kamieniu. Proszę doradżcie czym to przesypać żeby się zklinowało i mocno zacisło.

Opublikowano

Witam ponownie, i ponownie mam problem. Jak pisałem wcześniej, wysypałem podwórko klińcem (na spód 20cm granitu wielkości pięści, na wierzch 20cm klińca 0-40mm). Ale ta drobnica ze zerem uciekła na spód a na wierzchu został kliniec wielkości paczki zapałek, i wszystko było by dobrze ale wózek widłowy się rznie w kamieniu. Proszę doradżcie czym to przesypać żeby się zklinowało i mocno zacisło.

Wrzuć fotke jak możesz jak to wygląda, chodzi mi o to czy w miare estetycznie

Opublikowano (edytowane)

Z bliska wygląda to tak, i tak zagęściłem dolną warstwę a jak zagęszczałem ten kamień to uciekał spod maszyny(500kg)

Edytowane przez Rafiozo
Opublikowano

sorry że tak długo ale nie było czasu  

Wczoraj przywiozłem trochę mączki granitowej, przesypałem w jednym rogu, i zagęściłem, szału nie ma ale widlak idzie, może ktoś doradzi coś lepszego.

Dodam jeszcze że woda idzie w to niesamowicie i chcę przesypać czymś takim żeby jej nie zablokować.

post-66684-0-30816200-1469341576.jpg

Opublikowano

Musisz piachem zasypać z kruszywa, i zageścić, wtedy będzie ok, bo piasek wejdzie w puste przestrzenie między kamień i zagęści.

Ale piasek z piaskowni nie nadaję się do tego, bo jest okrągły, a tu potrzeba  ostrego.

Nie mieli kruszywa 0-35?

Opublikowano

Tomek73 to o czym ty mówisz u nas nazywa się żwir. I dokładnie tak, zasypać to żwirem on to zagęści.

Zastanawiam się jeszcze nad żużlem, bo żwir nie wszędzie w PL jest dostępny. Ale z tym żużlem to niech lepiej ktoś inny potwierdzi co miał doczynienie.

Opublikowano

Żużel to straszny syf Jak jest sucho to bardzo się kurzy i potem to wszystko wdychasz Wrogowi to można polecić ale nikomu z dobrego serca nie radze używać żużlu do takich rzeczy

Opublikowano (edytowane)

Mam ok 1000m2 placu, gdzie trzymam maszyny, są zrobione pryzmy z trawy i kukurydzy. Niestety nic jeszcze nie jest tam utwardzone i jak narazie nie będzie betonu bo brak funduszy. Jest tam zwykła ziemia, więc jak jest dłuższy czas deszczowo tj duuże błoto, jedzenie do krów wybierane jest ciągnikiem i on narobi wielkiego błota. Obok tego placu idzie rów. Dostępny mam swój ŻÓŁTY PIASEK oraz ŻWIR spod starych torów kolejowych. Myślałem o wywyższeniu się ok 80cm żeby rów był w najniższym punkcie. Myślałem również żeby wpóścić sączki drynarskie, ewentualnie zrobić jakieś miejscowe studzienki i odpływ do rowu.Nie jestem pewny tych decyzji i nie do końca wiem co i jak zrobić żeby było dobrze. Czym najlepiej nasypać. Piach czy żwir? Może jedno i drugie? mam też trochę kamieni polnych i gruzu. Co waszym zdaniem zrobić aby zdało to egzamin? Dodam jeszcze że na tej powieszchni będzie znajdować się pryzma, więc musi być pod nią równo.

W czerwcu będzie budowana obora na ruszcie.  Może materiał który będzie spod niej wybierany (glina, trochę ziemi) wykorzystać do wywyższenia się z tym placem?

Edytowane przez tomala1111111
Opublikowano

Glinę to bym wywoził na pole, nią podwyższyć podwyższysz ale nie utwardzisz, to było by dobre jak byś musiał podnieść się po 1,5metra wtedy na pierwsze 80 cm obojętnie co byś nie kład to bez różnicy. A na plac manewrowy dla ciężkiego sprzętu z dostępnych materiałów to w takiej kolejności: piasek, kamienie/gruz i na koniec to z klinować żwirem.

Opublikowano

Tylko najpierw trzeba wybrać warstwę ziemi i gliny bo na tym nawieziony piach będzie pływał i cała robota na marne, wybieramy z 50 cm z wierzchu i zmieniamy grunt to najrozsądniejsze rozwiązanie