Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Tak jak w temacie jaki plug wybrać na zabezpieczeniu resorowym czy hydraulicznym . Ogólnie szukam pluga overum na hydraulicznym lub na drugim miejscu kvernelandy na resorze . No chyba ze na gumowym zabezpieczeniu . I interesuje mnie 3×40 lub z regulacją do 45 na skibe . Do renowki 83 km

Edytowane przez Maikel1987
Opublikowano

ja mam na resorach zagonowy kvernelanda i jestem zadowolony i będę zmieniał teraz na obrotowke i też mam upatrzony na resorze kvernelanda na resorze plug bezobslugowy nie martwisz się ze ci przewód pęknie olej wyleci miałem wcześniej polskiego atlasa wiadomo ze to nie ta polka co overum czy inny zachodni ale nie zamienił bym się na olejowe zabezpieczenia na pewno więcej elementów do zepsucia a nie zdarzylo się żeby w susze na resorze nie chciał wchodzić w ziemie

Opublikowano

nie wiem jak te gumy ale tak jak pisałem mam kvernelanda z 15lat zagonowego i pola bardzo kamieniste i nic się z resorami nie dzieje i dlatego teraz jak będę zmieniał na obrotowke to też na takim resorze

Opublikowano

Tylko ceny za te na okrągłej ramie są takie same czasem jak na kwadratowej , tylko tych na kwadratowej nie ma za dużo . A może znacie jakieś zagraniczne strony ze sprzętem rolniczym ?

Opublikowano

Jak wyżej pisałem mam i polecam. Dodam, że kupuj te z piersiami bo starsze wersje miały jednoczęściową dużą odkładnice i jak się wytrze to całość trzeba zmieniać albo napawywać.

Opublikowano

Ojciec dzis doszedł do wniosku ze jak mamy płacić tyle kasy za jakieś wyzylowane plugi za granicą i jeszcze dosyć często po spawane to lepiej kupić polskie poszerzane i tyle , tylko ja nie wiem czy to dobry pomysł

Opublikowano

Na pewno to nie  jest dobry pomysł.
Lepszy starszy  sprawdzony niż nowy Polski.

Kolega kupił nowy Agro-masz 5 skib na resorze i raz ciągnikiem z pola z pługiem po 40 ha nie zjechał, pękł  wał do obrotu, a mało tego jak sucho, to w ziemie  nie wszedł, a  ja swoim starym KV  pięknie orałe, a on stał i patrzył si, ma jeszcze starego KV i nie sprzedaję.

Opublikowano

majkiel miałem raz polskie pługi i z ich powodu przestałem orać pole. Ale jak ty dalej chcesz orać pole to jest to kiepski pomysł aby kupować nowe polskie.

No i kwestia tego czy miałeś trzydziestkę, kupiłeś ściągniętą zagraniczną renówkę 90 KM a 5 ha jak miałeś tak dalej masz i chcesz te 5 ha przerzucać, wtedy to i te polskie na ileś tam lat starczą. Ale jak coś poważniej zajmujesz się przerzucaniem gleby to szczerze ci radzę odpuść sobie polskie.

Opublikowano

Co prawda renowke mam ale 80 km , ziemi trochę przybędzie w przyszłości . Ja co do polskich tez nie mam przekonania i jestem za zachodnimi , tylko ich ceny i stan jest czasem śmieszny .

Opublikowano

Z tą renówką to dygresja. Jeden będzie miał 50 ha i obrabiał to C360 i tylko z tego pola żył i eksploatował sprzęt maksymalnie, drugi będzie miał dobrą robotę w mieście i żeby ojcu nie było żal będzie przewracał ojcowe 4 ha. Sam musisz ocenić co ci jest potrzebne, jak dużo pracujesz. I mówię, jak poważnie zajmujesz się polem, chcesz kupić pługi do roboty nie stania po płotem to myśl o czymś innym.

Opublikowano (edytowane)

Ojciec tylko chcialby chyba kupic nowy bo mowi nowy to nowy a Ja wolę kupić walnie zachodni i zrobić dobra robote . Tak pracuje w mieście ale dorobić coś i z tego można . A sprzedać dobry sprzet to nie problem kiedyś , lepiej napewno niż polskie plugi

Edytowane przez Maikel1987