Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dwa dwa pytania na temat wału napędowego w 4514;

1- Nie posiadam żadnej osłony na nim i czy będzie się owijać? chciałem kupić w agromie w Kutnie nie mają i w Greene też nie mają nie są wstanie sprowadzić mi tego. Znalazłem Gościa na Olx co mówi że ma komplet osłon i składa się z 4części ten komplet i cena to 450zł. Czy Warto tyle dać za nie? Czy może są jakieś sposoby żeby to ominoć jakimś domowym sposobem?

2- Moje drugi pytanie jest takie czy czasem nie mam tego wału odwrotnie założonego? oraz czy to w czymś przeszkadza jeśli jest odwrotnie?

Zdj poniżej gdzie widać wał i brak osłon.

post-7216-0-33256900-1462997941_thumb.jpg

post-7216-0-17222200-1462997951_thumb.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano

Wał masz założony prawidłowo.

Bez osłony jeśli będziesz pracował przy sianie lub słomie to może być duży problem jak Ci się nawinie. Kiedyś kolega jak nawinął siano to silnik w Zetorze 8145 zatrzymało i walczyliśmy z tym glutem nawiniętym na wał chyba z godzinę w palącym słońcu i żeby nie ostry nóż to trwało by to znacznie dłużej.

Jeśli chcesz tym ciągnikiem pracować jeszcze parę lat to warto zainwestować w osłonę. Spróbuj się jeszcze potargować z handlarzem to może trochę zmięknie i opuści cenę...w końcu nie codziennie ktoś chce kupić taką osłonę :D

Możesz też coś pokombinować samemu jeśli masz trochę narzędzi i umiesz z nich korzystać. Jeśli zrobisz taką osłonę sam to pamiętaj o tym by były w niej otwory, które umożliwią smarowanie krzyżaków.

Opublikowano

To super że jest prawidłowo założony bo miałem obawy Dzięki

A co do osłony to pomyśle właśnie co zrobić z tym fantem ale chyba wymyśleć coś żeby zastąpiło tom osłone może być cięszko, Może nie będzie pracował w prasie ale kosił łąkę albo odbierał zboże od kombajnu i już może coś się owinąć. A czy ta osłona jest po całej długości wału? nie mogę znaleść zdj żadnych tych osłon jak to wygląda na traktorze.

Opublikowano

U mnie od nowości wał jest odwrotnie założony, czy prawidłowo- nie wiem, ale działa.

Są 2 krótkie osłony- jedna przykręcona do korpusu przedniej osi i sięga mniej więcej do filtra oleju.

Druga krótka osłona jest przykręcona do przystawki przedniego napędu i też zasłania tylko krzyżaki.

Już teraz nie pamiętam czy czasem na samym wale nie ma osłony chroniącej sam frez.

Ale nie spodziewaj się rynny przez całą długość wału.

Opublikowano

ahaś nom rozumiem, a mógł byś zrobić mi fotki jak to u Ciebie wygląda? bo nie mogę znaleźć a ciężko to sobie wyobrazić dobrze to. Nom w sumie rynnę to sam jak coś mogę podwiesić ;D widziałem tak u jednego gościa rolnika jak szukałem traktora miał założone w MF375 po długości plastikową rynnę ;P

Opublikowano

Tu sobie zobacz jak jest w MF serii 3xx

http://inforolnik.pl/czesci/modelimg.php?id=26

Szukaj "OSŁONY WAŁÓW NAPĘDOWYCH DO MASSEY FERGUSON 375 E"

Z takich elementów się to składa. Łączone są za pomocą takiego drutu wchodzącego w te wycięcia na osłonie przegubu. Poszukaj osłony wałków wom np. do starych kombajnów buraczanych ( jest tam sporo długich wałków ) i dorobisz bez problemu taką osłonę.

Wał masz na boku więc rynna odpada. Zresztą jak wsadzisz tam nawet rurę z tworzywa na wał to już nie będzie nawijało.

Opublikowano (edytowane)

Pooglądaj se..a czy istotne jak jest wał odwrócony? ja mam odwrotnie i dzieki temu czesc teleskopowa wału jest w całości osłonieta... takie coś mi się nasunęło

post-120-0-47950700-1463075196_thumb.jpg

post-120-0-42216700-1463075207_thumb.jpg

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

To jak to jest z tym wałem ? U mnie założony jest tą częścią wysuwaną w stronę przedniego mostu , wszystkie 4514 które widziałem w rzeczywistości i na zdjęciach mają tak samo jak ja a w katalogu właśnie jest pokazane odwrotnie tak jak wy tutaj opisujecie , że tą stroną wysuwaną do przystawki. Jak to z tym jest bo już nie wiem czy przełożyć odwrotnie czy ma tak być jak jest ? Akurat będę go wyjmował do zmiany uszczelniacza i chciałbym wiedzieć jak go założyć żeby był prawidłowo ;) Znalazłem temat i postanowiłem napisać z nadzieją że ktoś odpisze .

Opublikowano

Mam U 5314 i ta część wysuwana jest od strony przedniego mostu więc zostaw tak jak było

Opublikowano

aa ja mam pytanie czy wie ktoś jak jest zamontowana i gdzie czujnik od włączonego napędu w 4514? i jak to działa? W swoim nic nie ma a by się przydało, chciał bym żeby było jak w orginale.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

aa ja mam pytanie czy wie ktoś jak jest zamontowana i gdzie czujnik od włączonego napędu w 4514? i jak to działa? W swoim nic nie ma a by się przydało, chciał bym żeby było jak w orginale.

Pozdrawiam

Jeśli to jeszcze aktualne to czujnik mieści się z lewej strony skrzyni biegów 

post-173820-0-44802100-1486222098_thumb.jpg

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)

aktualne, jutro zobaczę w dzień czy coś tam mam wgl, i te kabelki idą do pomarańczowej kontrolki na desce rozdzielczej? rozebrałem osłony od zegarów i tam nie ma śladu po tej kontrolce, nawet nie ma żadnego wolnego kabla a dziura jest na tą kontrolkę więc powinna być. jutro zobaczę czy jest czujnik i czy są jakieś kable przy nim.

Dzięki za zdj ;)

Patrzyłem dzisiaj i jest czujnik tylko bez kabli i nawet brak ( wsówków ) aby podłączyć do niego swoją instalacje ehh...

Edytowane przez Ferdynad