Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem niedawno renault ares 610 i mam pytanie odnosnie półbiegów a mianowicie mam do wymiany filtry hydrauliki i gdy przekraczam ciągnikiem jakies 28 km/h jadąc 4 biegiem na zającu i 4 półbiegu sam zrzuca mi półbieg na 3 po zapaleniu sie kontrolki od filtrów. Czy to jest normalne? Po wymianie filtrów to zniknie czy mam sie zacząc martwić?

Opublikowano

Sam filtr to za mało. Trzeba wymienić też olej bo na pewno stary jak świat. Nawet z zachodu przyjeżdżają ciągniki mocno zaniedbane serwisowo i o ile w prostych w pełni mechanicznych nie jest to aż tak dużym problemem to w tych gdzie są półbiegi, rewersy hydrauliczne czy i inne sprzęgła hydrauliczne dość szybko występują problemy. Tak więc pierwsza sprawa po kupnie ciągnika to wymiana wszystkich olei i filtrów. Dobrze by było żebyś znalazł kogoś kto zna się na tego typu skrzyniach bo prawdopodobnie wymaga reż kalibracji a do tego potrzebna jest wiedza i komputer z odpowiednim programem.

Nie chcę Cię smucić ale może być też tak, że kończy się skrzynia czyli tarczki sprzęgieł półbiegów będą do wymiany.

Opublikowano

Aleś go nastraszył @extrabyku :o Nie przyszło Ci tylko do głowy że jest ograniczony do 30km/h i na najwyższym biegu nie będzie ostatnich dwóch półbiegów albo będzie sam je zrzucał jak kolega wyżej opisał. Z całą resztą o wymianie oleju i filtrów się zgadzam.

Tu jest bliźniaczy temat o tym bo skrzynie są te same:http://www.agrofoto.pl/forum/topic/77510-blokada-pr%C4%99dko%C5%9Bci-do-30-kmh-massey-ferguson-dynashift/

Opublikowano

extrabyk nie przesadzaj bo jak moga byc tarczki zurzyte jak na kazdym innym biegu wszystko działa. Poprostu zastanawiałem sie czy przez to że sygnalizuje zapchanie filtrów sterownik może zrzucac półbieg. A o olejach nie musisz mi przypominac bo nie ważne czy jest to ciągnik czy samochód olej należy wymieniac i zaarówno w silniku jak i skrzyni jezeli nie zna sie przeszłości  maszyny.

ptaszyna dzieki odp tego rodzaju oczekiwałem.

Opublikowano

Aleś go nastraszył @extrabyku :o Nie przyszło Ci tylko do głowy że jest ograniczony do 30km/h i na najwyższym biegu nie będzie ostatnich dwóch półbiegów albo będzie sam je zrzucał jak kolega wyżej opisał. Z całą resztą o wymianie oleju i filtrów się zgadzam.

Tu jest bliźniaczy temat o tym bo skrzynie są te same:http://www.agrofoto.pl/forum/topic/77510-blokada-pr%C4%99dko%C5%9Bci-do-30-kmh-massey-ferguson-dynashift/

Nie chciałem kolegi straszyć ale czasem lepiej na zimne podmuchać :D

Faktem jest, że nie przyszło mi do głowy to, że być może na jakimś ryku ten model ma ograniczoną prędkość do 30 km/h. i z tego powodu może występować ten problem.

Najlepiej by było dla właściciela żeby ktoś posiadający doświadczenie z Aresami zdjął mu tą blokadę i sprawdził działanie skrzyni oraz ją skalibrował. 

Przeciez go sie kalibruje z reki a nie zadne tam komputery:p

Oj kolego...z ręki to można koniowi suchy chleb podać a i to trzeba wiedzieć jak żeby palce mieć tam gdzie były przed podaniem tego chleba :D a tak serio to ciekaw jestem jak chcesz "ręcznie" skalibrować skrzynię biegów z czterema półbiegami sterowanymi elektrozaworami i to bez pomiaru ciśnienia podawanego na sprzęgła hydrauliczne....trochę mi to zalatuje mieszaniną ułańskiej fantazji z techniczną partyzantką. Nie jest to niby jakiś super nowoczesny traktor ale nie da się go już serwisować młotkiem i śrubokrętem (niestety).

Opublikowano (edytowane)

Z czy czasem ogranicznik nie działa na zasadzie ograniczenia obrotów silnika po przekroczeniu ustawionej prędkości??

Edytowane przez Wojtek987
Opublikowano

Normalnie w procedure kalibracji wprowadza sie poprzez odpowiednia kombinacje czynnosci w kabinie jesli kryteria sa spelniione. Nie potrzeba do tego ani konia ani chleba tylko wiiedzy;)

Opublikowano

jeśli chodzi o zrzucanie to nie ma takiej opcji w tych skrzyniach jest tak ze jest ileś biegów na szybkiej skrzyni a reszty nie da rady rzucić jak w ceresie na przyklad lub deutz agrotron

Opublikowano

jeśli chodzi o zrzucanie to nie ma takiej opcji w tych skrzyniach jest tak ze jest ileś biegów na szybkiej skrzyni a reszty nie da rady rzucić jak w ceresie na przyklad lub deutz agrotron

totalne bzdury .

ares 610 skrzynia quadrfashift system drivetronic 2 lub 3 

https://zapodaj.net/c9a16434281f4.bmp.html

jedyną bespieczną metodą zmiany limiyu predkości jest przeprogramowanie sterownika 

Opublikowano

witajcie mama problem z aresem 610,wyciek z Walka WOM jak to rozebrac,czy po odkreceniu samej przystawki walka mozna dlugi walek wycianac zeby wstawic uszczelniacz,

Opublikowano (edytowane)

witam,

Odświeżę trochę temat półbiegów w aresie 610 rz minowicie mam mały problem,

Chodzi o to że półbiegi mi sie nieraz nie chcą przełączać w górę czyli np. zrzucę na niższy i nie mogę już wrócić z powrotem na wyższy. Czy możliwe żeby to przycisk czasami nie łączył? czy coś ze sterownikiem sie dzieje? Oczywiście półbiegi działają normalnie tzn nie szarpią itp. Dodam jeszcze że nie zależy z jakiego półbiegu chce zmienic na wyższy i nie mogę więc elektrozawory wykluczyłem. Może ktoś już tak miał więc proszę o pomoc. Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Edytowane przez raper2120
Opublikowano

Panowie pytanko wymieniłem czujnik prędkości w aresie 640 bo nie pokazywał prędkości, teraz coś pokazuje ale zdecydowanie zanizone wartości bo maksymalnie 7,5 km/h, może to wina tego że jest za mało zakręcony lub za dużo. Może wiecie ile trzeba to wkręcić bo ja wkrecilem na maksa aż oparł się na nakretce kontrujacej może trzeba bez niej zakrecic?

Opublikowano
Dnia 9.04.2018 o 19:55, raper2120 napisał:

witam,

Odświeżę trochę temat półbiegów w aresie 610 rz minowicie mam mały problem,

Chodzi o to że półbiegi mi sie nieraz nie chcą przełączać w górę czyli np. zrzucę na niższy i nie mogę już wrócić z powrotem na wyższy. Czy możliwe żeby to przycisk czasami nie łączył? czy coś ze sterownikiem sie dzieje? Oczywiście półbiegi działają normalnie tzn nie szarpią itp. Dodam jeszcze że nie zależy z jakiego półbiegu chce zmienic na wyższy i nie mogę więc elektrozawory wykluczyłem. Może ktoś już tak miał więc proszę o pomoc. Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Czy znalazł Pan przyczynę usterki?

Mam podobny przypadek i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedz

Opublikowano

Witam

U mnie czasem nie mogę zmienić  półbiegów w górę, muszę dwa lub trzy razy nadusić przycisk żeby zmieniło półbieg. Przycisk wymieniłem i jest bez zmian. Zmiana w dół jest bez problemu.

Dodam że jak ciągnik stoi i wtedy zmieniam półbiegi to nie ma tego problemu. Sprawdziłem też przewody od przycisków i cewek i są ok

u mnie mam moduł drivetronic 3 i to chyba on obsługuje zmianę półbiegów , ale mogę się mylić.
Opublikowano

wlasnie sterownik drivetronic 3 ma dodatkowo moduł od sterowania półbiegami on jest razem z częścią wiązki. Ja wysyłałem sterownik i tą wiązkę z modułem do firmy brahol z Mrągowa gość sprawdził i potwierdził uszkodzenie tego modułu a sterownik u mnie byl ok. A problem jest ze zmianą na kazdym półbiegu czy tylko na wybranym?

Opublikowano
najczęściej od 2 na 3 i z 3 na 4. a bywa tak że czasami jest wszystko ok. a ile kosztowała naprawa?
dziwi mnie że na postoju jest wszystko dobrze a problem występuje tylko podczas jazdy