Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Po wymianie oleju w silniku ciągnik po jakimś czasie jak złapał obciążenie wywalił olej przy kolektorze wydechowym.
Ciągnik ma 2500mth 
Wie może ktoś czego jest to wina?

Opublikowano

no dlaczego nie np:  jak ciągnik był przegrzany to już kapitalka potrzebna....  Spotkałem się z  takimi sytuacjami że nowe ciągniki z zaledwie 50 mth miały awarie i wymagały remontu kapitalnego  więc wymiana oleju nowy = rzadki pokazuje po części co może być. Sąsiad w C-330 ma pełno wody w oleju i jezdzi już tak z 10 lat mniej więcej co 2 mth dolewa 5 litrów bo gotuje i ciapek smiga :) głównie sadzenie i opryskiwacz a no i pielnik jeszcze..

Opublikowano

podstawowe pytanie... czy z odmy leci dym? jeśli tak to pierścienie do wymiany i prawdopodobnie tuleje, jeśli z odmy nie idzie dym, to na 60% uszczelka pod głowicą, na 30% zużyte prowadnice, a pozostałe to inne możliwe usterki...

Opublikowano

Ja stawiam ze pierścienie zapieczone ,wykręć wtrysk i nalej nafty zostaw na dwa dni i w pole ,jak nie pomoze to faktycznie albo zawory albo pierscienie ,choć ta druga wersja bardziej prawdopodobna ,uszczelke bym wyeliminował ,bo to raczej dmucha w drugą strone ,w razie naprawy i tak trzeba bedzie głowicę zdjąć i planować

Opublikowano

tak jak pisze mikostys jeśli z odmy wydobywa sie dym i lub olej to bedzie wina pierścieni. Albo popekane albo zapieczone. Przynajmniej u mnie tak było jak kupiłem traktor. okazało się po rozebraniu że był przegrzany i złapał na słupkach i tak mi go sprzedali

Opublikowano

tak jak pisze mikostys jeśli z odmy wydobywa sie dym i lub olej to bedzie wina pierścieni. Albo popekane albo zapieczone. Przynajmniej u mnie tak było jak kupiłem traktor. okazało się po rozebraniu że był przegrzany i złapał na słupkach i tak mi go sprzedali

Opublikowano

kiepski pomysł z wymianą tylko pierścieni co to da jak tuleja pewnie też dziabnięta, całe słupki trzeba wymienić koszt lepszych tzn zetorowskie ok 200zł szt +- a kolbenschmidta chyba okoła 230 zł sztuka. przynajmniej wtedy były takie ceny 

Opublikowano

przed rozebraniem to tylko dumanie co tam może być. Ja obstawiam że do wymiany będą tuleje tłoki pierścienie szlif wału i planowanie głowicy oraz szlif lub wymiana zaworów. Gdzieś czytałem artykuł .w którym pisało że jeżeli kupujemy używany ciągnik to należy zawsze do ceny doliczyć sobie od 3-5 tyś  na konieczny po zakupie remont.

Opublikowano

ze swego doświadczenia wiem,że przeciek oleju na prowadnicach zaworów objawia się widocznym  wyciekiem oleju na kolektorze tylko wtedy jak silnik pracuje z małym obciążeniem . Jak pójdzie w duże obciążenie to olej jest w całości spalany .  Miałem tak po wymianie kompletów naprawczych ( tłok +tuleja +pierścienie)  bez rusznia zaworów .

Kolego jaki olej wlałeś ? Może jest zbyt rzadki ?

Opublikowano

Jeszcze większy kit. To nie wina oleju. Zdejmuj kolektor wydechowy i określ z którego cylindra zapyla, z tego zdejmij głowicę i sprawdź pierścienie na tłoku.

Nic więcej rozsądnego nie usłyszysz.

Opublikowano

Witam mam pytanko silnik po remoncie ma jakieś 80+ mtg przy 45-50 mtg był wymieniony olej ustawienie zaworów.
Problem polega na tym że pierwsze co jak się go zapala rano pali na 1 cylinder po 1min wkręca się na wszystkie dodatkowo daje takim ostrym dymem (siwy), czasem potrafi jeszcze troszkę oleju wywalić przy kolektorze.
Dym znika gdy idzie w robotę lecz gdy stoi na "luzie" po 3 min doda się gazu wali dymem.
Wiecie czego może być to przyczyna?
Z góry dzięki za odp. :)

Opublikowano

U mnie takie same objawy miał silnik perkinsa 6 garów w kombajnie, i okazało się że uszczelniacze na prowadnicach zaworów były do wymiany ,olej ciągnął zaworami i pluł tłumikiem też tak kopcił jak podajesz.

Opublikowano

jeżeli jest to rzeczywiście olej a nie ropa to albo źle pozakładałeś pierścienie albo zawory mają już luz na trzonkach - czytaj głowice do zrobienia .

Jest też możliwa wada  fabryczna zestawów albo przy zakładaniu złamałeś pierścień . Jaki przebieg ciągnika ?

Co do odpalania to jak nie zapowietrzony to tak już będzie ,że poniżej albo w okolicy 0* C  nie łapie  na wszystkie