Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stachu niby czemu? Ja dzisiaj zacząłem ciąć. Wyharatałem 2 ha pioniera P8400. Ile ona tam ma chyba 240 FAO z tego co pamietam. Jeszcze miała z 20% zielonego liścia, a wilgotność wyszła 23%.

No i co d*pa, 8t/ha suchego dała ta działka. (kombajn od razu mi podaje plon mokrego i suchego ziarna)

Więc rekordów w PL na pewno nie będzie. Jak u mnie w okolicy kukurydze wyglądały pięknie a nie sypią. To co może być tam gdzie wyglądają średnio i bardzo kiepsko. Można się domyślić....

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
nie chcecie wierzyć to nikt was nie zmusza. ziarno az sie kruszylo podczas mlocenia. taki rok . rok temu ta sama odmiana na tym samym polu mlocona pod koniec października miala 34% w tym 14%
Opublikowano

To sprzedasz jako suchą po 800 🧐

1 minutę temu, EdwardC360 napisał:

nie chcecie wierzyć to nikt was nie zmusza. ziarno az sie kruszylo podczas mlocenia. taki rok . rok temu ta sama odmiana na tym samym polu mlocona pod koniec października miala 34% w tym 14%

Opublikowano
9 minut temu, tadi77 napisał:

p8400 jest bardzo lekka kukurydza w  poruwnaniu do flintow kws moze byc nawet 20% roznicy jest bardzo maczysta

Ale 20% czego bo nie rozumiem. że chodzi ci o wagę ziarna?

Tak owszem flinty mają inną gęstość niż denty. Ale plon i tak jest mniejszy. Po prostu ziarno z jednej kolby waży mniej. Więcej jest ziaren na kolbie dent. Na ogół , oczywiście. Bo wiadomo że może być jakaś lipna plantacja denta i wzorowa flinta.

Opublikowano
9 minut temu, EdwardC360 napisał:

u nas suchą skupują po 590

Nie daj się okradać!

Opublikowano
17 minut temu, tadi77 napisał:

co roku sieje  8400 i flinty z kws przyczep wychodzi z ha tyle samo ale masa na korzysc  flintów

A jakie odmiany z kws siejesz?

Opublikowano

Dzisiaj wymłócone 10 ha  Cooler  Syngenta Fao 240   dała   7.88 t /ha  wilgotność średnia 21%  gleba 5/6 klasa

8 ha  P8400  FAO 240   dała  10,6 t / ha   wilgotność  średnia 22,5%  gleba  3 klasa   .    Jestem zadowolony z plonu

Opublikowano

Wczoraj u szwagra byłem jak młocili tą p8400 z kawałka 2,3ha nawaliło całego tira i ze 2t jeszcze na przyczepę

Opublikowano
9 minut temu, bobienko napisał:

Wczoraj u szwagra byłem jak młocili tą p8400 z kawałka 2,3ha nawaliło całego tira i ze 2t jeszcze na przyczepę

Sieje ją już kilka lat. Bardziej lubi wilgotniejsze lata

Opublikowano (edytowane)

Miałem pioneera i miałem kws w zeszłym roku. Obok siebie rosły. Plon 2t w plecy na korzyść pioneera. Ricardinio i N86. Co ciekawe, wilgotność ta sama, a koszone w listopadzie. 

KWS strasznie lubią dziki i omacnica. Posiej Ricardinio, obok denta z pioneera o wysoko osadzonej kolbie( np. N86), zobaczysz która będzie zniszona :D

Edytowane przez Alicja2
Opublikowano

To ona i rosła na takim bagienku.gdyby było tyle wody co w ubiegłym roku to by zimowała

Opublikowano
11 godzin temu, tom50 napisał:

Dzisiaj wymłócone 10 ha  Cooler  Syngenta Fao 240   dała   7.88 t /ha  wilgotność średnia 21%  gleba 5/6 klasa

8 ha  P8400  FAO 240   dała  10,6 t / ha   wilgotność  średnia 22,5%  gleba  3 klasa   .    Jestem zadowolony z plonu

To szału nima jak na te odmiany u mni polski na 6 klasie też tyle dały

Opublikowano
Dnia 20.09.2018 o 10:24, hub555 napisał:

W FDW kolejki może i konkretne ale do Cargilla bez kontraktu to chyba wogóle się nie dostaniesz. Poza tym okres od podpisania  do ustalenia  terminu dostaw przez logistykę to teraz pewnie z 2tyg :)

Może i nie będą kupować z wolnego rynku, kto to wie? W ubiegłym roku suszarnia działała w Dobrzelinie pierwszy sezon, dlatego brali towar z rynku, i cenę mieli dość konkretną. Próbowałem podpytać przez telefon o cenę kukurydzy z tych kontraktów, ale pan powiedział, że to tajemnica firmy, i że ceny tutaj są bardzo zróżnicowane. Czyżby trzymali się sztywno papieru, i tym co podpisali po 400 zł/t nie płacili aktualnej ceny skupu? To byłaby trochę krótkowzroczna polityka.

Wczoraj zawiozłem pierwszą partię do Wipaszu. Exxposant z małą domieszką Tiberio na dosypkę. Wilgotność 21,5%. Cena 580,48 netto. 6 godzin w kolejce. Czy ktoś się orientuje jaki jest aktualnie ogonek w Kole? Jak wczoraj wieczorem zjeżdżaliśmy to placyk koło komina był konkretnie zastawiony.

Opublikowano

Wszędzie kolejki po 12 godzin stoją coś mi się zdaje że ceny obniża po niedzieli u mnie na kontrakty łaskawie po 450 dają tym co 400 podpisali z wolnej ręki 520 plus 8 zł poniżej 30% ale tylko do 25%

Opublikowano

Nie rozumie tego premiowania tylko do 25% a np. w drugą stronę, gdy będzie przekraczała np. 35% to nie będzie potrąceń?. To jakieś bezprawie i to wprowadzone w ostatnich latach.

Opublikowano
36 minut temu, staszek131415 napisał:

Wszędzie kolejki po 12 godzin stoją coś mi się zdaje że ceny obniża po niedzieli u mnie na kontrakty łaskawie po 450 dają tym co 400 podpisali z wolnej ręki 520 plus 8 zł poniżej 30% ale tylko do 25%

U Ciebie , czyli jaka firma? Cedrob np. w tym roku  nie krzywdzi kontrahentów i płaci aktualną cenę skupu. Kolega podpisał z ceną 400, teraz dostał termin - 5 października i cenę 520 netto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v