Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, mazowsze napisał:

Cedrob na dzień dzisiejszy bez kontraktu płaci 300 zł + VAT / 30%

Kolego czy się przypadkiem nie pomyliłeś i zamiast 400 napisałeś 300? Bo aż nie możliwe aby była taka cena. Chyba że ten cały cedrob napisał tyle kontraktów i ma zapewniony towar że już nie myśli o skupie na wolnym rynku.

Skup Kowalczyk z okolic lublina proponuje odbiór kukurydzy z mazowsza po 390zł/t na polu.

Opublikowano

Na agroszajsie mówią o wzrostach kukurydzy. Zobaczcie na rolpetrol i nie dajcie się robić w konia po 350 zł netto. W tym roku jest to czyste zdzierstwo. Jeszcze trochę  i będą potrzebować do wypełnienia kontraktów. Zobaczymy wtedy czy kupią za mniej niż 450 netto, jak w pole nie będzie można wjechać

Opublikowano

Teraz was zastrzelę ceną. Bugaj Agro, Umienino-Łubki 250 zł + VAT / 30% :o

Chwilowo wstrzymał skup bo nie nadąża suszyć. A rolnicy debile za 250 zł swój towar oddają. 

Opublikowano

Jak Wam się wilgotności zgadzają?

Zastanawia mnie jedna sprawa? Czy ten super wilgotnościomierze na skupach nie powinny stać w ciepłym pomieszczeniu (stałe parametry pracy) a nie w klitce nieogrzewanej ( 2x2 m) przy wiecznie otwartych drzwiach na dwór. Jak wystrzec się oszustwa na %? Podzielcie się spostrzeżeniami

Opublikowano (edytowane)

Różnie to bywa .Raz udało mi się sprzedać do jednej firmy wyszło 26.6 na moim 27.3 ale nie skupują na razie .To pojechałem z próbką na inne skupy i tak u mnie 28.6 a na skupach 31.6 potrącają 1zł  ,na drugim 34.5 potrącają 0.5zł czyli na jedno wychodzi,na trzecim 33 potrącają 85gr.

Edytowane przez krzysztofz14
Opublikowano
Dnia 16.11.2017 o 11:52, Bugii napisał:

No to bugaj sobie pojechał po bandzie, ale co sie dziwic, cedrop też z ceną leci a rolnicy którzy nie mają gdzie suszyć i przechowywać oddadzą i za tyle. :o

To po kiego ch... sieją kuku, żeby oddawać za darmo? 

Opublikowano

A ja dostałem już 3ciego smsa z rudna koło parczewa 420 za 30% w skupie, a 390 odbiór do 100km od skupu, ale chyba i tak wysusze może na tym wygram, a może nie, czas pokaże.

Opublikowano

Duzo oddaje bo po pierwsze maja dosyc czekania a po drugie wiekszosc skupow ma kolejki na zapisy i wez tu sie umow, zalatw transport i kombajn w jeden czas. Znajomy mial kombajn na polu i w skupie ugadany na godzine ze tyle i tyle dostarczy .  Najal do transportu  ciagnik i prawie 30 ton na raz zabral a ze skup blisko to mial zdazyc obrocic. Pojechal a tam dwa  ciągniki przed nim bo nie zdazyli wysuszyc i 3 godziny czekal a kombajn odjechal bo  nie bedzoe czekal tyle

Opublikowano

W ostatniej gazetce Agroloku jest reklama ich nowej suszarni zlokalizowanej w Osieku w powiecie brodnickim.  Handlowaliście już z nimi?  Chwalą się ,  że uczciwie badają jakość. Jak to wygląda w rzeczywistości? Ile teraz płacą i czy podpisują kontrakty? Jak wygląda sprawa w przypadku ich transportu: cena, terminy itepe? Ten sezon już mam praktycznie zamknięty, zostało pół hektara QQ na najgorszych bagnach, ale chciałbym się zorientować na przyszłość. Interesuje mnie jeszcze, ile potrącają na zanieczyszczenia i jaka jest zawartość DON-ów w takim roku jak ten.

A swoją drogą, to na tamtym terenie jest zdrowa konkurencja o surowiec, bo przecież Cedrob ma suszarnię w Rypinie.

Opublikowano (edytowane)

A u nas zmowa cenowa po 350 większość oraz 370zł i jeszcze wilgotność zawyżają.Do tego Wożniaka mam 100km ,ciągnikiem nie pojadę.Kiedyś pojechaliśmy taką trasę zetorem 7211 a teraz jest forterra ale to daleko.

Edytowane przez krzysztofz14
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v