Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

to nie lepiej oplaci sie suszyc wieksze ilosci ? czy ktos wyszedl na minus suszac kukurydze nizeli na mokro ja sprzedał ?

Tez trzeba miec to gdzie przechowac rozsadne ceny na QQ sie zaczynaja od lutego. Jak ogarne wiekszy magazyn to bede suszyl u wujka ;). Jeszcze musisz doliczyc strate masy na suszeniu, u nas jest duzo kukurydzy w tym roku i w okolicach tak samo. A qq piekna wszedzie.

Nie chce powtorki z tamtego roku gdzie jedna partia mi wyszla 294zl brutto a druga 315zl. Lepiej za te 375zl netto i spac spokojnie. Przy 15-18t mokrej na dobrych kawalkach ta cena daje realny zysk ;)

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

Podpisalem  na 100ton, 375 netto przy 30% wipasz zadabrowie, bede odstawial tirem. Przy 22% wilgotnosci cos 430 netto wychodzi

o zdrożała bo oferowali 370 przy 30% czyli brak chentnych na te cenę bo tem agro oferował wtedy 390 neto i sami zabierają a do wipaszu trzeba samemu dowieść

Opublikowano

Podpisalem  na 100ton, 375 netto przy 30% wipasz zadabrowie, bede odstawial tirem. Przy 22% wilgotnosci cos 430 netto wychodzi

A to już wiesz że będzie miała 22 % ? Moim zdaniem w tym roku taka wilgotność to marzenie, siewy opóźnione, wschody opóźnione, nie ma bata że na wilg się to nie odbije.

Opublikowano

Tylko mowie ile wychodzi ;) W tamtym roku u nas co drugi dzien padalo i sialem pozniej niz w tym roku i miala 28.7% przy odstawie. Jeszcze wyzej 30% nie mialem jak sialem.

Opublikowano

W tamtym roku dawalem 220kg/ha mocznika bez odzywek i 200kg yarey corn.

W tym roku

2x odzywka gdzie niegdzie 3x

320kg/ha mocznika

i 400kg ultry 5 w podsiewacz. Wiec mozliwe ze i w tym roku bede mial wyzej 30%

Opublikowano

Tez trzeba miec to gdzie przechowac rozsadne ceny na QQ sie zaczynaja od lutego. Jak ogarne wiekszy magazyn to bede suszyl u wujka ;). Jeszcze musisz doliczyc strate masy na suszeniu, u nas jest duzo kukurydzy w tym roku i w okolicach tak samo. A qq piekna wszedzie.

Nie chce powtorki z tamtego roku gdzie jedna partia mi wyszla 294zl brutto a druga 315zl. Lepiej za te 375zl netto i spac spokojnie. Przy 15-18t mokrej na dobrych kawalkach ta cena daje realny zysk ;)

to co ty stosujesz pod kukurydze ? jaka odmiana i jaka ziemia ze ci kukurydza sypie 15 18 ton w tamtym roku u nas na wsi u jednego na czarnoziemie 12 ton z ha sypala i byla rewelacja

Opublikowano

15-18 ale zależy jaka wilgotność. Bo może 40% miała

ja miałem 15,5 tony przy 28,5% wilgotności na 5 klasie. Qq w 4 letniej monokulturze i nawożenie od paru lat tylko kurzak

Opublikowano

W jakiej dawce dajesz kurzak, że zaspokaja potrzeby kukurydzy?.

Co do plonów to niektórzy mają te 15-18 ton, ale to na jednym kawałku, a uzyskanie średniej z np 100 ha na poziomie 15 ton to chyba cud.

Ja mam 10ha, tylko jeden kawalek wyglada gorzej ale juz nadrabia wiec mysle ze te 15ton peknie w tamtym roku przy skromnym nawozeniu i bez odzywek 12.5t

Opublikowano

o zdrożała bo oferowali 370 przy 30% czyli brak chentnych na te cenę bo tem agro oferował wtedy 390 neto i sami zabierają a do wipaszu trzeba samemu dowieść

MI niedawno (pisałem kilka postów wyżej) mówiła 400netto, ale mam tylko 4,5ha  to nie osiągnę pułapu 100 ton.

Opublikowano

W jakiej dawce dajesz kurzak, że zaspokaja potrzeby kukurydzy?.

Co do plonów to niektórzy mają te 15-18 ton, ale to na jednym kawałku, a uzyskanie średniej z np 100 ha na poziomie 15 ton to chyba cud.

20 ton/ha. Kurzak od brojlera a nie nioski. Dodatkowo resztki pożniwne zostawiają tyle co 30 ton obornika

U mnie kukurydza nie jest opóźniona względem poprzednich lat. Ale byłem w ostatni weekend w Poznaniu i Wrocławiu to są różne. Czym lepsza ziemia tym gorsza kukurydza

Opublikowano

Ciężki temat, AWW Wawrzyniak daje 420 netto na kontrakcie , u nas niby kukurydze się ładnie wyrobiły i za dużej straty do poprzednich lat nie ma, o ile w ogóle jakaś jest. Jednak z tego co piszecie różnie to w skali kraju wygląda, i teraz mam mętlik w głowie.

Opublikowano

U nas ceny już spadły na 400, a myślę że jak się pogoda utrzyma to jeszcze spadną. W w tym roku nie brakuje, kukurydze opóźnienia nadrobiły z siewów, i szykuje się na rekord plonu. A jak sytuacja wygląda u was ?

Opublikowano

Ziarn-Pol ceny na kuj-pom

Rzepak 1530 - 1550 zł/netto

pszenica 14 700-710 zł/netto

pszenica 12,5 640-660 zł/netto

kukurydza mokra 420 zł/netto

Kukurydza sucha 600 zł/netto

Możliwość odbioru z gosp oraz dowozu do elewatora koło Chełmna powiat Chełmiński. 

tel 665815700

Opublikowano

qq bedzie droga, ale we wrzesniu, bo są duże opóznienia w rozwoju. Pózniej na pewno cena spadnie gwałtownie i trzeba będzie czekać do sierpnia ze sprzedażą suchej. Obecnie 720 netto i całują w rękę jeżeli będzie większa partia towaru. Parę miesięcy wczesniej to z łąską dawali 600 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v