Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj byłem w wipaszu w Kole.Wyjechałem rano przed piątą na wagę wjechałem około dwudziestej na wieczór .Najechało się ludzi ,wszystkie place zawalone i okazało się że ziarno się zagrzało pod plandeką temperatura 22stopnie i wróciłem do domu z towarem.Mieliście takie przypadki w innych firmach?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.11.2017 o 10:21, zuzazuza napisał:

żal mi ciebie damianzbr.....Jarasz się ceną ale , że ciebie rąbią na wilgotności to już nie ważne . Ludzie wolą się sami  oszukiwać , dlatego tak chętnie kupują skręcane samochody.....

Dawno mocy nie. Bylo widze 

Edytowane przez BoskiEllwaro
Opublikowano
Przed chwilą, krzysztofz14 napisał:

Wczoraj byłem w wipaszu w Kole.Wyjechałem rano przed piątą na wagę wjechałem około dwudziestej na wieczór .Najechało się ludzi ,wszystkie place zawalone i okazało się że ziarno się zagrzało pod plandeką temperatura 22stopnie i wróciłem do domu z towarem.Mieliście takie przypadki w innych firmach?

To jaką wilgotność miała kuku że się zagrzała? U nas Wipasz Zadąbrowie też pakuje mokrą kukurydzę na plac luzem, i się tak właśnie zastanawiam czy im się nie grzeje  i co z tym jak deszcz na nią pada?

Opublikowano
Dnia 1.09.2017 o 12:01, RolnikTivi napisał:

Cedrob przez ostatni miesiąc-40zl ;)

Dnia 1.09.2017 o 19:31, paweljrfarmer napisał:

@RolnikTivi ile było najwięcej w Cedrobie i kiedy?

Dnia 1.09.2017 o 21:36, RolnikTivi napisał:

400 netto przez caLy okres do konca lipca jakoś ;)

Dnia 13.10.2017 o 13:09, Piechu napisał:

Dzis rozmawialem z pania od ktorej biore nasiona i powiedziala ze jest na rynku nagly skok cen z 350-370 na 400 i firmy podobno same szukaja ziarna.

Dnia 14.10.2017 o 11:49, Mathieu92 napisał:

Wipasz Międzyrzec Podlaski oferuje 400zł netto. Co Wy na to ?  Może w niedalekiej okolicy jest ktoś co lepiej płaci? Ja pow. Lubelski.

Przeczytaj powyższe wpisy, specjalnie dla ciebie je zebrałem w jedną całość.

1. Cedrob z 400zł/t obciął 40 zł, aż tu nagle jak pisze adamson330 na poprzedniej str. cedrob płaci 400zł/t

2. Wipasz Międzyrzec jeszcze we wrześniu oferował coś poniżej 400zł, cyba była wtedy mowa o 380zł/t z tendencją spadkową. Teraz zadzwoń do nich i zapytaj ile płacą.

Dnia 8.11.2017 o 10:21, zuzazuza napisał:

żal mi ciebie damianzbr.....Jarasz się ceną ale , że ciebie rąbią na wilgotności to już nie ważne . Ludzie wolą się sami  oszukiwać , dlatego tak chętnie kupują skręcane samochody.....

Nie sprzedaję mokrego, wszystko sobie sam suszę więc nie bardzo kto ma mnie robić na wilgotności. A i jeszcze weź mi wytłumacz do czego pijesz pisząc o skręcanym samochodzie?? Bo kompletnie nie ogarnąłem o czym mówisz..O.o

Opublikowano
Dnia 8.11.2017 o 00:20, damianzbr napisał:

Jaki zjazd cen?

Pod sokołowem podl. jeden w październiku wyskoczył z ceną 380 zł/t a teraz patrzę już ma 420 zł/t

Wipasz Międzyrzec przed żniwami zapowiadał się po 380 zł/t teraz na 400 zł/t. Jak towaru będzie miał mało może jeszcze podniesie.

Jakiś handlarz z pod parczewa zabiera po 420 zł/t i wiezie na kontrakt do wipaszu.

A ty @zuza to nie podawaj do siebie nr tel, tylko wyskocz ze stawką 500 zł/t wykup kukurydzę z 3 woj. i za 2 miesiące to ty będzie dyktować warunki dla paszarni, a nie one tobie.

Rozumiem , że ty wyskoczyłeś z ceną skupu 500 zł i będziesz dyktować za chwilę warunki... oczywiście wierzę ,że ceny nie zrekompensowałeś sobie na wilgotności...

Opublikowano

ja nie skupuje kukurydzy. ja sprzedaje sucha swoja kukurydze. i gdyby nawet skupowali po 500zł/t mokrej to wraz bardziej opłaci mi się suszyć i sprzedać w tej cenie co sprzedaje suchą niż sprzedać mokra po 500zl/t.

A za ta niczym nie uzasadniona rozmowę z jakimiś zagadkowymi docinkami za chwilę dostaniesz bana i skończy się głupkowanie w twoim wydaniu. Nie potrzebujemy tu takich ja ty, siejących zamęt nic nie wnoszących do tematu.

Opublikowano
4 godziny temu, damianzbr napisał:

ja nie skupuje kukurydzy. ja sprzedaje sucha swoja kukurydze. i gdyby nawet skupowali po 500zł/t mokrej to wraz bardziej opłaci mi się suszyć i sprzedać w tej cenie co sprzedaje suchą niż sprzedać mokra po 500zl/t.

A za ta niczym nie uzasadniona rozmowę z jakimiś zagadkowymi docinkami za chwilę dostaniesz bana i skończy się głupkowanie w twoim wydaniu. Nie potrzebujemy tu takich ja ty, siejących zamęt nic nie wnoszących do tematu.

to na co masz suszarnie ze tak tanio ci wychodzi suszenie ? my mamy na gaz tylko ze z tych butli 33 kg ciagniemy i ciagnik to napedza to w tym roku najmokrzejsza kukurydza ktora nam sie przygrzala oczekujac na suszenei 43 % wyszlo nas 120 zł tona same koszty , 36 % 95 zł tona ale to same koszty a gdzie amortyzacja koszty pracy ludzkiej itd . duza butle bysmy postawili ale to z badaniami itd z 15 tys moze wyjsc to nie oplaca sie stawiac na sianie kukurydzy max 15 ha

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, warchest napisał:

to na co masz suszarnie ze tak tanio ci wychodzi suszenie ? my mamy na gaz tylko ze z tych butli 33 kg ciagniemy i ciagnik to napedza to w tym roku najmokrzejsza kukurydza ktora nam sie przygrzala oczekujac na suszenei 43 % wyszlo nas 120 zł tona same koszty , 36 % 95 zł tona ale to same koszty a gdzie amortyzacja koszty pracy ludzkiej itd . duza butle bysmy postawili ale to z badaniami itd z 15 tys moze wyjsc to nie oplaca sie stawiac na sianie kukurydzy max 15 ha

Skoro cię wyszło 120 zł/t wysuszyć z 43% na 15%. To policz po ile byś dostał na skupie mokrej.

1. Sprzedajesz 10t mokrej na 43%, po 500zł/t obtrącenia za procenty wynoszą 10zł każdy procent.

(1t 43%) x [((500zł/t-((43%-30%)x10zł)] = (1t 43%) x ((500 zł/t-(13%x10zł)) = (1t 43%) x (500zł/t - 130 zł) = 1t x 370zł/t = 370 zł

czyli za 1t 43% otrzymujesz łącznie 370zł

2. Suszysz 1 t mokrej z 43% na 15%

według kalkulatora KSW uzyskujesz 0,67t 15%

0,67t x 700zł/t = 469 zł – 120zł koszt suszenia = 349zł/t

EDIT: To mniej więcej będzie tak.

43% - 15% = 28% muszę wysuszyć.

1,5lgazu x 28% = 42 litry

42 litry x 1,55zł/l = 65,1 zł

I tak na suszarnię sobie liczę 150 zł jakiś tam prąd a w suszarnię wsypuję 11t mokrej.

Prąd = 150zł/11t = 14zł/tonę mokrej

65,1zł + 14 zł = około 80 zł/t kosztów aby wysuszyć taką 43 %

Licząc amortyzację i jakąś tam pracę myślę że w 100zł się zmieszczę.

Ale to też zależy od temp. na dworze. Jak będzie zimno na dworze, temp minusowa to więcej gazu pójdzie.

Wynik:

Mokra = 370zł/t

Sucha – 349zł/t

Więc gdyby ktoś skupował po 500zł/t mokra u ciebie na polu to opłaci się się sprzedać. Ale po pierwsze nit tyle nie zapłaci ci na polu. Ani nawet u siebie na placu. A dowiezienie też kosztuje, chyba że sam byś wiózł traktorem bo masz pod nosem taki skup, ale mało który rolnik ma ten komfort.

A to czy ma 43 % niczego nie zmienia bo suszyć masz większe koszta a sprzedając jako mokrą miał byś większe obtrącenia. Jedno z drugim jest powiązane.

Co nie zmienia faktu że najlepiej kosić jak najsuchszą. Ale to jaka jest jej wilgotność nie wpływa na opłacalność suszenia w stosunku do sprzedawania.

Ja mam tak około 1,5 lita gazu na tono procent. A gaz kupiłem po 1,55zł/l. Teraz ma zdrożeć kolejne dostawy

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Cargill Dobrzelin znowu wstrzymał skup.

Handlował ktoś z Was  z firmą Agrocentrum Pniewo k. Bedlna albo Nikoleks Bis z Jastrzebia k. Bedlna? Woj. łodzkie.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
22 minuty temu, mazowsze napisał:

Agrolok magazyny w Ujściu (400zł) , Różewie (400zł) i Osieku koło Rypina (410zł) / 30%

Co z tego jak cię rąbną na % i wyjdzie po 300

Opublikowano
1 godzinę temu, adamson330 napisał:

Nie cudują z wilgotnością?

Nie wiem. Ale firma co do płatności rzetelna.  PolMais w Lubieniu 350 netto, a w Krzewacie k. Kłodawy wiecie po ile stoi kukurydza? Przynajmniej z rzepakiem tam było bardzo ok u mnie zawsze, a przez bliskość do Koła jak dzwoniłem to cena była w miarę. Ja po 380 za 30% sprzedałem 15 października i spokój.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v