Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie wiem dokładnie tego nie robiłem, ale 3 znajomych ma takie pługi i tak mówili. 

one fabrycznie są ustawione na 40. 

poszukaj jakiegoś foto takiego pługa aby był korpus od tyłu to ci opiszę co i jak 

Opublikowano

Czy ktoś z was posiada plug obrowy zetor system  4 skibowy z firmy expom krośniewice . Prosze o informacje posiadaczy tego modelu jak sie sprawuje i z jakim traktorem wspólpracuje . DEALER zetora proponuje mi taki sprzet  ale   te plugi sa malo popularne wiec licze na pomoc

Opublikowano

Czy producenci odchodzą od produkcji pługów zagonowych?

Wszystko to obrotki u głównych producentów.

Pytam bo szukam informacji na temat jakiegoś lekkiego/krótkiego pługa do Zetora10145 lub mtz952.3 czyli ~95KM i 4x4.

Kverneland AB100 jest za długi i buja na drodze.

Opublikowano

tia, skieruje do dealera a ten cuda na kiju obiecuje a jak przychodzi do rozmów o hajsie to ceny z kosmosu.

Dlatego wolę poczytać najpierw, a szukanie w google sensowych rzeczy dużo zajmuje, liczyłem na forum i ludzi którzy są na bieżąco.

Opublikowano

Niestety w dzisiejszych czasach zalewani jesteśmy niezliczoną ilością informacji a znalezienie interesujących nas treści często kosztuje wiele czasu.

Tutaj masz polską stronę poświęconą pługom zawieszanym Vogel&Noot:

http://www.vogelnoot.pl/oferta/vn-plus-plugi-zawieszane.html

Na dole strony masz odnośnik do pobrania katalogu produktów (plik PDF), ale niestety nie działa, jak większość rzeczy w Polsce.

Tu masz działający link:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjbkODvienKAhWMBBoKHchIAVMQFggsMAM&url=http%3A%2F%2Fwww.vogel-noot.info%2Fcontent%2Fdownload%2F5025%2F19132%2Fversion%2F1%2Ffile%2Fdrehpflug_pl.pdf&usg=AFQjCNEkXjA6bEmb00frz9tJ9dBE4OJ5SA&sig2=IbJC7TOuBSqV4egKiu-gIg

Udanej zabawy.

• Thanks 1
Opublikowano

...bo to wiedza tajemna  :ph34r: 

W Polsce nie kupuję nowych maszyn a używanych tym bardziej. :D

Gdy masz zamiar coś kupić będą skakać koło Ciebie, jak koło prezydenta, ale jeśli już dokonasz zakupu mają Cię .... w poważaniu. Szkoda czasu i nerwów na ludzi z serwisu nie mających przeważnie podstawowej wiedzy i zwykłego chłopskiego myślenia. W razie awarii przyjadą, metodą prób i błędów będą wymieniać po kolei, jak leci - aż w końcu trafią. Czy naprawią, czy nie trzeba płacić. To nie dla mnie. Nie mam czasu na głupoty. Płacę i wymagam.

Proponuję iść do konkretnego dealera sprzętu, co Cię interesuje i poprosić o materiały informacyjne. Jeśli chcą coś sprzedać będą koło Ciebie skakać.  Zobaczysz przy okazji, jakie mają podejście do klienta.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak na ostatnie zakupy to na 10 rzeczy tylko jeden sprzedawca miał podejście takie że w ciemno chcę wziąć od niego jedną rzecz (o ile prow-mgr wypali).

A czasu na jeżdżenie mało bo nie tylko gospodarka na głowie ;)

Opublikowano

nie wiem jak z lemieszami ale jesienią założyliśmy dłuta waryński ,zaorane 27hana jednej stronie i 9 na drugiej .Zostało 70%drugiej stron, więc ok.50ha /dłuta-nikczemny wynik na unirolu robi się 250ha.Dodam że ziemia to poważna ił z głazikami.

Opublikowano

wszystko zależy który rok czy sucho czy mokro ja mam ursusa 4512 60 km to 4x35 na jednej działce szedł bez problemu a 2 działce  pod górkę jak popadało lub jak skała była koła mieliły no fakt nie był nowy optymalny pług do ciągnika +- 60km jest 3x40 ciągam go w każdych warunkach bez problemu można też kupić 4x 30 tylko podwyższany wybieraj u mnie klasa ziemi jest 2-4 ale to wszystko od roku zależy ja uważam że lepiej mieć gaz pod nogą niż jeździć na dolnej skrzyni i jak sucho katować ciągnik

Opublikowano (edytowane)

ja robię sporo podorywek więc 4x35 będzie ładnie śmigał a i cięższy przy okazji a przy latach suchych też ważne i tak myślę że do głębokiej orki gdzie będzie miał ciężko jeden korpus odkręce. A 4x30 nie chcę bo boję się że przy wysokich ścierniskach czy zielonkach będzie się pchało.

Edytowane przez Grzesiek84
Opublikowano

to kupuje się podwyższane słupice i to nie zależy jaka skiba czy 30 czy 40 tylko wysokość między ziemią a ramą nic się nie pcha jak ma bodajże 70 parę cm bo normalne mają coś koło 60 cm ja  mam teraz 3 x40 na wysokiej słupicy to nawet nie zapchało ani razu i ugory orałem a miałem 4x35 stary grudziądzki to przyznam że raz 50 l ropy spaliłem na 1ha bo się pchało i cały czas podnośnik w górę i do tyłu to zaważyło za zmianą pługa niska słupica była dobra jak słomę zbierałem kiedyś ale nie teraz a na podorywki szkoda czasu lepiej kupić talerzówkę za te 2 tys taką 2 m i czasowo szybciej i oszczędność w paliwie duża bo 2-3 szosową latasz bez problemu te 10 cm zagłębisz

Opublikowano

ja robię z 10 lat talerzówką bez podorywki i nie mam chwastów wystarczy dobre opryski na zboża stosować a znam takich co nie mogą zaorać po podorywce bo sam perz i talerzówką nie robią teraz jest w modzie agregat talerzowy bo jest szeroki i składany dlatego każdy kto nie ma talerzówki kupuje