Skocz do zawartości

jakie środki do mycia maszyn???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja zrobiłem test Dimera. Na siłownik od cyklopa prysnąłem Dimera w trzech miejscach, rozcieńczony w stosunku 1:5. Spłukałem po 5 minutach i pojawiły się 3 miejsca czyste. Myślę, że jest warty swojej ceny i wbrew pozorom wyjdzie taniej niż K2 Akra.

• Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Ja Stosuje K2 Akra do mycia ciągników przedtem myłem Sodą Kaustyczną też dobry środek ale nie tak dobry jak K2 akra. Akrą spryskam po 1-2 minutach myjka super bierze wszystkie zanieczyszczenia.

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Ja też na Akrę nie narzekam. Ale proponuję taką kalkulację: Dimer 2kg kosztuje ok 40zł, jest tam 1,7l płynu, po rozcieńczeniu w stosunku 1:5 wychodzi nam 10,2l gotowego płynu(1,7l*6) co daje mam wynik ok. 4zł/litr, a butelka Akry 750g, przyjmijmy 800ml kosztuje 9-10zł. Co prawda do Dimera musimy kupić mały opryskiwacz, ale to wydatek jednorazowy ok. 10zł.

Opublikowano

Tą Akrę żeśmy testowali w robocie na autach ciężarowych i nie za bardzo zdała egzamin.

Najlepiej wypada Truck Clean ten oryginalny od Tenzi albo Dimer,reszta wypada przeciętnie.

Najlepsza jest pianownica taka do myjki bo wtedy piana się trzymie i fajnie przegryzie brud,z opryskiwacza zaraz spływa.

Opublikowano

A ja polecam kompresor, przyrząd do tzw. "ropowania". Wlewam może 0.3l i cały ciągnik mam objechany (z ropy robi się taka para), siada na tych brudach. Po 2 dniach zmywam myjką i schodzi wszystko elegancko (wystarczy szmatką nawet wytrzeć ale dłużej schodzi). Do tego ciągnik jest zakonserwowany, robi się taka śliska powłoka i świeci się :)

Opublikowano

Przetrzesz po umyciu z myjki szmatką i nic nie siada-zwłaszcza, jeśli płucze się ciągnik na bieżąco. Choć Wy pewnie mało w błocie się kręcicie więc i takiej potrzeby nie widzicie. Ja co z lasu wróce to musze go opłukać...

Opublikowano

Witam podziele sie troche swoimi dotychczasowymi spostrzeżenieami w zakresie mycia pojazdów. O ile dobrze pamietam srosdki do mycia dziela sie na alkaiczne zasadowe oraz kwaśne.

Środki które stosuję:

DIMER-Jesli dobrze pamietam jest on srodkiem zasadowym.Nawet dobrze usuwa zabrudzenia tylko trzeba uważac zeby nie wysechł na lakierze itp bo wtedy jego skutecznosc spada.(złe proporcje rozcienczenia skutkuja rozpuszczaniem lakieru ale tylko tych na ktorych nie jest położony klar)

Karcher RM 81 -Jest srodkiem alkaicznym który najczesciej stosuje bo najwygodniej mi sie go rozprowadza(leci odrazu z lancy myjki bo mam zbiornik na srodki myjace) Jest nalzdrowszy dla lakierów.

Karcher RM 31- Jest sodkiem alkaicznym tylko mocniejszym niz jego poprzednik w/w.stosuje go tylko przy bardzo mocnych zabrudzeniech podwozi itp

ALUMYT - Jest srodkiem kwaśnym bardzo mocnym po nim aluminium wyglada jak nowe Bardzo dobrze usuwa zaległy brud szybkie działanie wystraczy ok 30 sek od nałozenia.

Najwazniesza rzecz w myciu polega aby zaden srodek nie wysychał bo potem pojawia sie biały nalot i trzeba myc jeszcze raz.Ale raz na jakis czas nic nie zastapi pozadnego szczotkowania bo po myciu bezdotykowym tak jest.

Wielu mówi tutaj o myciu silników (kilka osób było u mnie myc ciagniki przed remontem lub malowaniem) to ja zawsze robie tak pierw goraca woda ok 80 stopni i myje ze smarów oleju itp dopiero po tym zabiegu Dimer lub RM 31 spłukiwanie (czynnosć ta powtarzam 2x) I nigdy nie myłem na gorace silniki bo z Dimeru woda odparuje i słabo to działa.

• Root Admin
Opublikowano

Ostatnio trochę czytam i oglądam jak dobrze umyć sprzęt, o ile auto to banał o tylko sprzet jak myje to czesto zostaje jakiś taki biały czy też szary nalot.

Jak myjecie u siebie? Aktywna piana leci pianownicą czy jednak chemia w większej koncentracji, ale naniesiona opryskiwaczem i po kilku/kilkunastu minutach ogien z myjki?
Poprawiacie później gąbką czy inną mikrofibrą?

Opublikowano
Dnia 21.11.2018 o 21:41, zet9540 napisał:

Co sądzicie o środku Hyperin Agri . Czy niszczy lakier i gumy czy nie ?

patrząc po zdjeciach i filmach do czego go używają, to nie niszczy

• Root Admin
Opublikowano

staram się myć chłodny sprzęt i dziele ciągnik na 3-4 strefy, żeby oprysk z chemii nie zdążył wyschnąć a mimo to jest nalot. Ponoć tutaj też znaczenie ma twardość wody. Na myjni też tak miałem z samochodem. Od pewnego czasu piukam na myjni woda zdemineralizawoną i nie ma plamek. Jak miałem granatowe auto to mega wkurzały takie białe plamki jak auto wyschło.