Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, rolnik200m napisał:

Człowieku co ty pie*przysz nie rozumiesz że chodzi mi o 0.15gr. a nie o 20gr za 20 groszy mam je jutro nie rozumiesz tego chcę taniej kupić

Ładne to bez zgnitych.

Wybacz ale nie chcę tego dłużej ciągnąć bo to nie ma sensu rozmawiać jak z supem (bez urazy)

zabawny jesteś

Ktoś za 10gr bedzie patrzył czy ziemniak odpadowy jest ładny czy nie. w dodatku będzie trzymał do pażdziernika.

A kto tutaj sprzedałby Ci za 10gr.

Jak się ktoś specjalnie ogłosi za te 10gr to czemu nie, ale takie okazje nie będą czekać do pażdziernika 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Taaa , za 10gr . Może kuźwa ci jeszcze dopłacić , za to że zechcesz zabrać ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, rolnik200m napisał:

a kto tutaj kupiłby ci za 40gr

no ale w 15-kach Ci je zapakuje. ziemi nie bedziesz tykał. poczujesz co  to luksusowy ziemniak odpadowy 

a nie tylko ładny jak TY chcesz

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jak dopłacasz i daleko nie trzeba jechać ,to zabiorę

panowie wy chyba czegoś nie rozumiecie, jak wy ,czy ja sadzimy po kilka ha ziemniaka to wszystko upchniemy po piwnicach

jak ktoś jest nastawiony na ziemniaka, to do przechowalni nie wrzuci odpadu, bo szkoda żeby miejsce zajmował. Charsznica ,Sieradz to zagłębia i plantatorzy oddają za bezcen ,żeby się tylko pozbyć kłopotu

a co do ceny 2lata temu kupowałem po 8gr wybrany jadalny, jak powiedziałem ,że dla bydła i może być "jak leci" to mnie kobicina wycałowała.

Opublikowano
2 minuty temu, rolnik200m napisał:

a to co ty myślisz że ja kupuje za 15gr jakieś zgnite z ziemią i jeszcze może luzem

za 15gr kupuje takie zapakowane 15kg i bez zgniych może trafią się 2 na jeden worek

O cholera to jeszcze skrobigorek,

będzie liczył ile zgnitych w jednym worku

Opublikowano

Wolałbym na pole wysypać . Dobrze że wakacje się kończą .

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, artur125 napisał:

jak dopłacasz i daleko nie trzeba jechać ,to zabiorę

panowie wy chyba czegoś nie rozumiecie, jak wy ,czy ja sadzimy po kilka ha ziemniaka to wszystko upchniemy po piwnicach

jak ktoś jest nastawiony na ziemniaka, to do przechowalni nie wrzuci odpadu, bo szkoda żeby miejsce zajmował. Charsznica ,Sieradz to zagłębia i plantatorzy oddają za bezcen ,żeby się tylko pozbyć kłopotu

a co do ceny 2lata temu kupowałem po 8gr wybrany jadalny, jak powiedziałem ,że dla bydła i może być "jak leci" to mnie kobicina wycałowała.

to masz racje .

za bezcen nikt Ci tez nie będzie go pakował

jak jadalny nie wiele drożej to nikt tego nie będzie sortował i ogladał każdego odpadka czy ładny czy nie

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, soltys48 napisał:

@rolnik200m nie pier**l farmazonów , kto o zdrowych zmysłów pakuje odpad w 15 kg worki

Powiedziałem chyba że może się trafić. Jak jest u mnie 2 tyg no to chyba ma prawo zgnić

P.S mówię o 1-2 kartoflach na worek

Edytowane przez rolnik200m
Opublikowano
17 godzin temu, racyl napisał:

0,40zł/kg

Już wszyscy szyją saszety na pieniądze 😀

to drożej sprzedajesz paszówkę od jadalnego? Jak pamiętam jadalnego po 30 groszy liczyłeś

Opublikowano
7 minut temu, saszeta napisał:

to drożej sprzedajesz paszówkę od jadalnego? Jak pamiętam jadalnego po 30 groszy liczyłeś

jak przeleżałeś pod jabłonką na kocyku to minęło już trochę czasu i ceny się zmieniły

teraz to już nie tylko w maju same dają 😁

Opublikowano

to dalej twierdzisz że nie opłacało się podlewać?

Wydajność mam około 43 ton z hektara 38+( paszówki mało). A u ludzi dookoła 15-20 ton wszystkiego. 7 podlewań to około 1700 zł na hektar u mnie wyszło.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, saszeta napisał:

to dalej twierdzisz że nie opłacało się podlewać?

Wydajność mam około 43 ton z hektara 38+( paszówki mało). A u ludzi dookoła 15-20 ton wszystkiego. 7 podlewań to około 1700 zł na hektar u mnie wyszło.

Pisać to każdy może co chce i wydajność na agrofoto wyjdzie mu nawet 100t/ha

Są typowo przemysłowe odmiany to i mają duże plonowanie. Na tych co mają jak twierdzisz 20ton to nie tylko woda się składa.

Są tacy co myślą że jak dadzą sam obornik to będą mieli duży plon jak na nawozach. Kiedyś bez szczególnego dbania o ochronę i kwalifikat miałem 20t samego handlowego

Jakbym to zobaczył na własne oczy to bym uwierzył. To co podajesz to jest zbliżone do książkowego a to rzadko sie udaje

Opublikowano

raczej woda. Nie brałem pod uwagę tych co sadzą na samym oborniku. Jestem na pograniczu lubuskiego i wielkopolskiego. Tu jest ciągle największa susza w kraju.

30 km ode mnie sadzą na zagonach kilkaset ha rocznie. Nie wiem jak w tym roku ale zazwyczaj koło 70 ton kopią. U mnie rekord to 60 w Satinie w pamiętnym 2011 roku. Bywało też 25 gdy szedł bez zmianowania i obornika z 3 lata pod rząd. A najczęściej to 40-45 bo taki plon przyjmuję i takie nawożenie robię. W normalnych warunkach bez problemu każdemu powinny tyle dać. Oczywiście nie w  uprawie "ekologicznej"

Opublikowano

dlaczego śmiech? Okoliczny potentat ziemniaka, zapewne osiąga60-70t. Tylko u niego przed sadzeniem pole biało czerwone(mocznik ,sól potasowa)+ zabiegi full opcja. Do tego kurzak na jesień. U mnie dwa lata temu było 55t , i to z własnego sadzeniaka

Opublikowano
3 minuty temu, artur125 napisał:

dlaczego śmiech? Okoliczny potentat ziemniaka, zapewne osiąga60-70t. Tylko u niego przed sadzeniem pole biało czerwone(mocznik ,sól potasowa)+ zabiegi full opcja. Do tego kurzak na jesień. U mnie dwa lata temu było 55t , i to z własnego sadzeniaka

to już nie jest jadalny ziemniak tylko opasowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v