Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najtańszy odpas jest do 350-400kg potem potrzeba więcej energii na produkcje 1kg mięsa. Sprzedałem je gdyż miały być na zarobek ale w wieku 14 miesięcy zrezygnowałem bo widziałem że jeśli chcę je dalej karmić muszę im kupić bele które kosztują 250zł a z tego co widziałem to byk zjadał więcej pieniędzy niż zarabiał. Bo przy cenie 7zł za mieszańca traciłem drugie tyle ile dostawał w mordę. Nie rozumiem nadal jak możecie mówić o zyskach gdy pasza kotuje 3x tyle co normalnie a cena mięsa jest ta sama. Czyli  w urodzajnym roku zarabiacie na byku 5tyś zł? Czysty zysk

 

250zł za bele ?

to jaki zysk z hektara kukurydzy na ziarno osiagasz ?

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

nie wiem mam bydło mleczne i cała kukurydza idzie na kiszonkę, a mała część na śrutę dla wydajniejszych krów.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

 

Tak, jest też Krzysztof Brzegowy (rodzina kuzyny ) kupuje w stronach kolegi z forum soltys48 ,mario3107

 

 

to dziwne bo u nas handlarz kupuje dla Brzegowego i za byki placi 7.80 brutto

Opublikowano

Chociaż jeden (fireseba) docenia ciężką pracę ,a rzeźnie mają to gdzieś i obniżają ceny .fireseba może jak poczytają twoje wypowiedzi Ci co myślą że to taki lekki pieniądz to zrezygnują( bo dopłaty to trza chować ),a jest ich wielu .Każdy kto chowa to wie że niema kokosów ale robić coś trzeba bo od leżenia  przed telewizorem to rośnie brzuch a nie zysk ,a i obornik zostanie to i w polu lepiej się darzy można sprzedać zborze itd, a każdy robi jak mu pasuje miejmy nadzieje że ceny wzrosną.

 
Opublikowano

dla Brzegowego?Którego??Ode mnie bierze Krzysztof i na ta chwilę max 7,7 netto ale za naprawdę zajebistego byka w U+ najlepiej :P

a ile można u niego wyciągnąć za jałówkę mięsną w U na dzień dzisiejszy? 

Opublikowano

dla Brzegowego?Którego??Ode mnie bierze Krzysztof i na ta chwilę max 7,7 netto ale za naprawdę zajebistego byka w U+ najlepiej :P

dla Józefa Brzegowego ze Szczucina jalówka miesna 500 kg 7 zl waga i cena brutto ważona u mnie na wadze

Opublikowano

Jałówki Pan Józef płaci słabo. Ale ja znam przyczynę. Ma umowę z rzeźnia Sokołowa w Tarnowie A tam jalowka jest bardzo tania. Sprzedana jalowka tydzień temu 540 kg na czysto po 7.5 brutto. Mam wagę. Staly odbiorca.

Opublikowano

Uwielbiam gdy ktoś, próbując udowodnić wyrwaną z d_py tezę, przyjmuje dziwne założenia. @dzikijohn naprawdę pięknie udowodnił, że byka zostaje 2 tys.. Panowie jeśli już chcemy coś liczyć to róbmy to rzetelnie, a takie liczenie w głowie i jako koszty liczenie jedynie koszty paszy to normalnie ręce opadają. A gdzie pozostałe koszty woda, prąd, jakieś naprawy budynków i maszyn (nie piszę o amortyzacji, ponieważ zakładam że większość budynków i maszyn na wsi już dawno się zamortyzowały) to już nie są koszty? Mam złą wiadomość koszty pośrednie to także koszty.Po za tym liczmy przeciętnie, bo zawsze coś zachoruje i o 800 kg możemy zapomnieć, nieraz geny na to nie pozwalają, ja już nie mówię nawet, że ktoś trzyma tylko HF-y i o 8 zł za kg może pomarzyć, ale to jego wybór i może trzymać mięsne. Natomiast pokazywanie wyliczeń na idealnym przykładzie to już jest przesada. Więc do tych wyliczeń trzeba by dołożyć trochę kosztów i odjąć trochę przychodu. Wyliczenia które ja wrzuciłem są rzeczywiście dziwne, jednak wy w większości nie dysponujecie żadnymi, dlatego najpierw poświęćcie trochę czasu, przygotujcie coś, pokażcie i dopiero podyskutujemy.

Oczywiście nikt nikomu nie każe trzymać, tylko następnym razem czytajcie ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nie pisałem że się nie opłaci (wyliczenia są z ODR i nie dotyczą mojego gospodarstwa) i nie narzekałem.

Opublikowano

to dziwne bo u nas handlarz kupuje dla Brzegowego i za byki placi 7.80 brutto

 

To dziwne żeby właściciel mniej płacił niż pośrednik daj namiar na tego handlarza ,myślę że za ładną sztukę dałby 7.70 jak pisał soltys48 .Z tego co wiem to Krzysztof ma własną rzeźnie i nie płaci 7.80 więc ta cena to może z zeszłego tygodnia przed spadkiem cen <_<

 

Opublikowano (edytowane)

nie piszę ze złości lecz z szacunku że macie pasję do tego a nie ciągniecie pieniądze z UE i je przepijacie. Chcę wiedzieć tylko jak karmicie byki że to Wam się opłaca, bo to jest najbardziej kosztowna rzecz w całej hodowli.

Może dla tego ze mieszkamy nie daleko to mamy w tej sprawie podobne poglady 

fireseba ma całkowita racje na podlasiu w tej chwili hodowla bydla opasowego nie przynosi korzysci materialnych ! Taka jest prawda 

Aby osiagnac zysk to ktoś musi na jakims etapie tej produkcji dolożyc Przy cenach za bele sianokiszonki 200-250 zł słomy 50-70zł kiszonki z QQ 200-250 tona na byku nie idzie zarobic Ostatnio kupujacy byki nawet mi to przyznal ,ale odrazu zauważył z sarkastycznym usmiechem na ustach ze gnoj mi sie został a to juz coś No i na siłownie nie musze chodzić  :rolleyes:

A propos cen to niby nie panikowac bo w marcu wroca Ale ja to wiem ze wszystko zależy od kursu euro i ceny u niemca  i tempa wypłaty dopłat bo bydła wcale tak duzo niem a te co sa to niedorostki sprzedawane z powodu braku pasz 

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

Uważam ze według mnie jeśli ktoś nie chce niech nie trzyma wygole bydła, trzody, kur czy nawet psa. Robota tylko od marca do listopada a reszta urlop. Jednemu sie opłaca bo ma laki, pole czy dostęp do taniej paszy a w innym regionie kraju nie opłaca sie wygole. Każdy musi przeliczyć czy sie opłaca. uwazam ze jeśli ktoś ma mało hektarów to z samego pola nie da sie utrzymać.

Opublikowano (edytowane)

ja liczyłem sobie koszty, to tak miej więcej 1000zł zostaje. Ja kupuje średnio 350 kg byki HO lub MM w dobrej cenie, a sprzedawałem po 9 m-c byki średnio po 700kg( poszły przed świętami bo cena była dobra) Sredni przyrost dobowy wyszedł 1,25kg na dzień. Tylko trzeba patrzeć też na to że sianokiszonka którą u mnie jedzą ludzie by nie kupili bo z łąk ekologicznych, zbóże w słabej cenie w tym roku, QQ to podstawa mojej dawki pokarmowej, wetem jestem sam u siebie, 

Wiec da się coś zarobić ale wymaga to pracy. 

Edytowane przez olkosio
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v