Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

w piątek sprzedane 3 byki. 2 hf waga 560 i 540 kg po 7.50. i jeden LM waga 650 kg po 8zl. odbiorca Janusz Stabrawa. Mam jeszcze 2 jałówki LM waga około 550 kg. nie macie namiaró w kto by dobrze zapłacił

Jałówki czyste LM??
Za hf dostałeś chyba jedną z najlepszych cen na forum a właściwie to najlepszą biorąc pod uwagę ich wagę-ciekawe ile naprawdę ważyły :D
albo żeby rozwiać wszystkie wątpliwości podaj rzeczywistą cenę tych BYYYKÓW

...........ach te ferie.................

niestety
jedno co dobre to że ceny bydła rosną bardzo szybko i za max dwa tygodnie za hf będziemy brać po 8,- i to już netto i to od 500kg :D
Opublikowano

Ogólnie co do pośredników to nie można powiedzieć, bo w mojej okolicy wagowo dość uczciwie wychodzą. Ale im mniej pośrednictwa tym lepsza zapłata.Ostatnie z 10 sztuk sprzedawaliśmy poubojowo. Odciągają 150 zł od sztuki, reszte oddają. To powiem szczerze że na kazdym byku było od 300-450 zł wiecej na kazdej sztuce wzgledem tego co by mozna dostac na wagę żywą. A kojarzy ktoś moze firme Banasiak? oferują dość wysokie stawki, wiec jak to u nich z wagą?

Opublikowano

co myslicie o tym ?

moze jednak jest szansa na nowe rynki zbytu ?

http://www.agrofoto.pl/fakty/polska-swiat/ministerstwo-rolnictwa-sa-nowe-rynki-zbytu-dla-polskiej-zywnosci,62153.html

Opublikowano

Raczej zbyt wiele to nie pomoże, bo za daleko są te kraje i koszty transportu za duże.

Jeżeli chodzi o mleko to słyszałem że w proszku tylko prawdopodobnie będą tam eksportować.

Opublikowano

może i otworzą sie te nowe rynki ale ile tam towaru pchniemy??Promil tego co szło do rusaczy???

no ale do ruskich to bydło nie szło...

a pisza ze Izrael chce brac duze ilosci wołowiny

Opublikowano

Ciekawe ile zakładów w Polsce może bić na rytuał. Chociaż oni tak ubija to i tak nam więcej nie zapłacą tylko oni zarobią. Tak uważa pośrednik co ode mnie bierze a wy jak uważacie?

Opublikowano

kilka jest bija bez przerwy-nawet jak było oficjalnie zabronione to niby bili w Czechach czy gdzieś tam ;)

Co do ceny to uważam, że zamiast wzrostów to w niedługiej przyszłości możemy spodziewać się spadków-dzięki dopłacie.Dobre bydło będzie w cenie zresztą jak zawsze ale "MIĘSNE HF'y"to i do 5 mogą spaść....

Opublikowano

a mi sie wydaje ze wołowina ma przyszłosc, lepszą niż mleko czy świnie

Opublikowano

tak jak Ty pomyślało wielu i gdzie nie spojrzysz od zeszłego roku w każdej szopie nastawiane-jak to dorośnie czyli zacznie się tak gdzieś od września/października jeszcze zależy jaki będzie rok jak znowu suchy to cena będzie ale jak będzie urodzaj to zobaczycie będzie kiepsko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
  • Dodaj nową pozycję...
v