Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Sprzedawal ktos byki do firmy slaby,szukam opini jak u nich z waga i kasa?

Kolego Firma Słaby to kilka nazw-Antocel, Słaby, Słaby -Marczuk handlowałem ze wszystkimi ale ostatnio bardzo się pogniewaliśmy :P

 

a no ogólnie trzeba uważać, a jak powiedziałem po ustaleniu ceny że moja waga to do dziś dzień bydła nie odebrali więc chyba do końca czyści nie są ;)

 

Kolego u Ciebie bierze Antocel??Jeżdżą z Grzesiem M.???

 

Panowie powiem po raz wtóry NA KAŻDEGO GÓRALA/HANDLARZA NALEŻY UWAŻAĆ!!!Nieważne kto odbiera najlepiej mieć swoją wagę, na ogólnej też da się walnąć rolnika w rogi...

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Jak myślicie jak lepiej sprzedać krowę ponad 750  smxhf   tłusta na WBC czy żywą, mam też wielkiego hf.

 

Kiedyś sprzedawałem haka na WBC to wyszło mi 700zł a na żywą to nikt wziąć nie chciał :) ,sprzedawałem wtedy do CHOBOT-u

Opublikowano (edytowane)

tak tak Antocel z Grzesiem ale już nie jeżdżą :D

Grzesiu chory-niema gdzie bydła przechować.....

Ludziska też juz nauczyli się ważyć....

Ostatnio jak jechali do siebie mieli max 10szt bo był tylko jeden poziom , zawsze po dwa zabierali..

Chyba czas na nich :lol:

 

soltys jakie mają sposoby na ogólną wagę?

sposobów kilka dwa z którymi się spotkałem(jeden niedawno był tu opisywany)

ważymy się z autem-w aucie ja i dwóch sprzedających....ważymy auto z bydłem a przed wjazdem na wagę jeden z kupujących ma telefon i wyskakuje z kabiny jak poparzony i co....od 80kg wzwyż w plecy(to i tak nic na kilku szt. ^^

drugi to auto załadowane bydłem zostawia za sobą baaardzo duże mokre ślady............

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Ten na  telefon - to  raczej  rzadko kto  da  sie  nabrać  , a  ten  drugi? 

Oj da się da nabrać-sam kiedyś bym się przejechał....

A z wodą to jeden bak w ciężarówce(prawdopodobnie)zalany wodą i po załadowaniu bydła niby dobija powietrza a on otwiera zawór i powolutku na wagę...widziałem na własne oczy jak w ub.roku prawie miesiąc bez deszczu a po przejechaniu auta z bydłem tak jakby lało jak z cebra...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

z tego co widze to ida dobre czasy dla producentów wołowiny bo euro niedługo bedzie po 5zł  :D a jak wiadomo nasza wołowina idzie na zachód  :D

Opublikowano

nie był bym tego aż tak pewny, zachodowi nie bardzo podoba sie to co się u nas dzieje :wacko:

 

co do swojej wagi to też uważam że to najlepsza inwestycja, chociaż na super ceny wtedy nie ma co liczyć :D 

 

ceny w moich stronach ostatnio poszły troche do góry , byki 7,5 netto maksymalnie, za krowe dają 3- 5,3 netto

Opublikowano

z tego co widze to ida dobre czasy dla producentów wołowiny bo euro niedługo bedzie po 5zł  :D a jak wiadomo nasza wołowina idzie na zachód  :D

 

Poczekaj aż miłościwie nam panującym przypomni się ubój rytualny i wtedy to euro i po 5 nam nie pomoże

nie był bym tego aż tak pewny, zachodowi nie bardzo podoba sie to co się u nas dzieje :wacko:

 

co do swojej wagi to też uważam że to najlepsza inwestycja, chociaż na super ceny wtedy nie ma co liczyć :D

 

ceny w moich stronach ostatnio poszły troche do góry , byki 7,5 netto maksymalnie, za krowe dają 3- 5,3 netto

 

masz rację na zachodzie nie bardzo się im się widzi nasza sytuacja polityczna

Dzisiaj sprzedane dwa byki Lm 87,5 %  .Cena 8,2 zł. netto , na moje cena idzie w górę .

W górę??czy ja wiem w połowie grudnia za "zwykłe"MM'y dostałem po 8,-netto

Opublikowano

Oj da się da nabrać-sam kiedyś bym się przejechał....

A z wodą to jeden bak w ciężarówce(prawdopodobnie)zalany wodą i po załadowaniu bydła niby dobija powietrza a on otwiera zawór i powolutku na wagę...widziałem na własne oczy jak w ub.roku prawie miesiąc bez deszczu a po przejechaniu auta z bydłem tak jakby lało jak z cebra...

Opublikowano

ludzie przecież to wodę by było widać jak jedzie bali być się robić takich przekretow bez przesady tylko głupi by dał się tak oszukać

Twierdzisz tylko głupi???A może napiszesz jak Ty ważysz bydło przed/w czasie sprzedaży???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v