Skocz do zawartości

Ursus3512/Mf255

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W moim Ursusie 3512 miałem wyciek uleju z silnika od strony koła zamachowgo.Wymieniłem zarówno simering jak i uszczelkę pod deklem właśnie z tej strony wału.Przebieg czynności wydawał mi sie prawidłowy uszczelkę osadziłem na silikonie do silników a simering prawidłowo osiadł.Po złożeniu wszystkiego i odpaleniu silnika wyciek nadal jest w takim samym stopniu jak był.Czy istnieją jakieś miejsca które musiałbym jeszcze sprawdzić.Poradźcie co mam robić?!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Sprawdź czy koło pasowe nie jest wytarte i siedzi ciasno na wale, i czy sam wał nie ma luzu na panewkach. Jak koło pasowe ma luz to simmering nie uszczelni.

Edit

Sorki pomyliłem się. Jak od strony koła zamachowego to jedynie luz na panewkach (także wzdłużnych) przychodzi mi do głowy. Możesz też sprobować wbić simmering płycej niż był, żeby chodził w nowym nie wytartym miejscu. Dużo zależy też od simmeringu, są one różnej jakości.

Opublikowano
Sprawdź czy koło pasowe nie jest wytarte i siedzi ciasno na wale, i czy sam wał nie ma luzu na panewkach. Jak koło pasowe ma luz to simmering nie uszczelni.

Jakie koło pasowe?Chodzi chyba o powierzchnię wału czy nie jest wytarta przez simering?Pisałem że wyciek jest od strony koła zamachowego.Czyli ewentualnie w gre wchodzi luz na panewkach głównych?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Już poprawiłem, z początku źle przeczytałem.

Opublikowano
Już poprawiłem, z początku źle przeczytałem.

Tak zauważyłem.Też myślałem o tym składając wszystko i pod deklem zastosowałem 2 uszczelki żeby simering ślizgał w innym miejscu, natomiast wbiłem go na taką głębokość jak był oryginalny.Wał nie był zbytnio wytarty.

Opublikowano

Witam.

Wydaje się że będę mógł pomóc.

Jestem świeżo po składaniu mojego ferdynanda.

Jeżeli rozpołowiłeś traktor, odkręciłeś koło zamachowe i na simmeringu na wale korbowym nie było znaków wycieku to a cala obudowa na dole jest mokra od oleju to masz wyciek z pod uszczelnienia misy olejowej.

Uszczelka misy składa się z 4 części.

2 po bokach z kryngielitu czy jakoś tak i 2 korkowe z przodu misy pod kołem pasowym i z tyłu przed ostatnią podporą wału.

trzeba rozłączyć traktor i uszczelnuić misę olejową.

Ciężka i żmudna praca jak wszystko przy Ferdku.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Wydaje się że będę mógł pomóc.

Jestem świeżo po składaniu mojego ferdynanda.

Jeżeli rozpołowiłeś traktor, odkręciłeś koło zamachowe i na simmeringu na wale korbowym nie było znaków wycieku to a cala obudowa na dole jest mokra od oleju to masz wyciek z pod uszczelnienia misy olejowej.

Uszczelka misy składa się z 4 części.

2 po bokach z kryngielitu czy jakoś tak i 2 korkowe z przodu misy pod kołem pasowym i z tyłu przed ostatnią podporą wału.

trzeba rozłączyć traktor i uszczelnuić misę olejową.

Ciężka i żmudna praca jak wszystko przy Ferdku.

Pozdrawiam

Witam.

dzięki za podpowiedz. Wymieniłem uszczelki pod misą i wszystko gra. Jeszcze raz dziękuję.

Opublikowano

ja też mam pytanie, mamy w mf 255 ten sam problem że mamy wyciek z okolic wału od strony koła zamachowego i musimy sie za to zabrać ale nie wiemy jak, jeszcze nigdy nie zmienialiśmy tych uszczelnien sami ale teraz musimy, chciałbym wiedzieć czy po rozjechaniu trzeba odkręcać całą miskę olejową aby wymienić simering na wale??? B)

Opublikowano
ja też mam pytanie, mamy w mf 255 ten sam problem że mamy wyciek z okolic wału od strony koła zamachowego i musimy sie za to zabrać ale nie wiemy jak, jeszcze nigdy nie zmienialiśmy tych uszczelnien sami ale teraz musimy, chciałbym wiedzieć czy po rozjechaniu trzeba odkręcać całą miskę olejową aby wymienić simering na wale??? :)

Witam.

Mój znajomy mechanik powiedział mi kiedyś,że ok 80 -90% przecieków od strony koła zamachowego bierze się z pod uszczelnienia ostatniej podpory wału a nie z simeringu na wale korbowym. Jak to sprawdzić? ano:

Jeżeli z przodu silnika pod kołem pasowym jest przeciek oleju lub zebrała się duża ilość zabrudzeń to na 99% cieknie również z pod uszczelki ostatniej podpory wału a nie z pod simeringu.

Jeżeli już rozpołowisz traktor i zdejmiesz koło zamachowe to na simeringu widać czy cieknie olej czy simering jest suchy.

Najlepiej radzę wymienić simering i uszczelki misy olejowej sprawdzić stan tarcz sprzęgłowych w razie potrzeby wymienić, sprawdzić stan łożyska wyciskowego, sprawdzić i wyregulować koniki na koszu sprzęgłowym,potem złożyc i nie zaglądać ptrzez następne 10 lat.

Sam tej zimy robiłem naprawy bieżące i regulacje przy swoim 255 i chodzi teraz jak Rolex.

Miłej pracy przy Ferdku.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Mój znajomy mechanik powiedział mi kiedyś,że ok 80 -90% przecieków od strony koła zamachowego bierze się z pod uszczelnienia ostatniej podpory wału a nie z simeringu na wale korbowym. Jak to sprawdzić? ano:

Jeżeli z przodu silnika pod kołem pasowym jest przeciek oleju lub zebrała się duża ilość zabrudzeń to na 99% cieknie również z pod uszczelki ostatniej podpory wału a nie z pod simeringu.

Jeżeli już rozpołowisz traktor i zdejmiesz koło zamachowe to na simeringu widać czy cieknie olej czy simering jest suchy.

Najlepiej radzę wymienić simering i uszczelki misy olejowej sprawdzić stan tarcz sprzęgłowych w razie potrzeby wymienić, sprawdzić stan łożyska wyciskowego, sprawdzić i wyregulować koniki na koszu sprzęgłowym,potem złożyc i nie zaglądać ptrzez następne 10 lat.

Sam tej zimy robiłem naprawy bieżące i regulacje przy swoim 255 i chodzi teraz jak Rolex.

Miłej pracy przy Ferdku.

Pozdrawiam

witam czy mógł byś bardziej wyjaśnić o co chodzi z tymi" uszczelnienie ostatniej podpory"

i co ma do tego przód do tyłu wału z tymi przeciekami

bo widzisz wymieniłem już w swoim 3p 3x uszczelniacze z przodu i ztyłu i lipa dalej leje??

Opublikowano

Witam, odświeżę trochę temat, próbuję uszczelnić swojego 3512, ponieważ jest spory wyciek od strony silnika/koła zamachowego, uszczelniacz na wale OK, więc pozostaje miska olejowa. Czy aby ją zdjąć trzeba rozpoławiać ciągnik? odkręciłem wszystkie śruby i siedzi dość mocno węc nie chcę czegoś uszkodzić

Opublikowano

Witam, faktycznie były jeszcze schowane dwie śruby od strony sprzęgła. Aby zdjąć miskę trzeba odjechać przodem, ja kupiłem zestaw uszczelek miski, są tam dwie uszczelki z korka i dwie papierowe. Złożyłem to na silikon RTV w minimalnej ilości, zobaczymy jaki będzie efekt. U mnie stopniowo wyciek się powiększał, aż do tego stopnia, że tarcza sprzęgłowa od WOM była w oleju. 

Opublikowano

Nie trzeba odjeżdżać przodem tylko odkręcić śruby. Najważniejsze to uszczelka korkowa, trzeba uważać aby się nie przesunęła. Najwygodniej jest odwrócić silnik do góry nogami ale to przy składaniu po naprawie głównej, a tak to trzeba się męczyć.