Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak to mowia " Z WIEKSZEGO NIGDY NIE UCIEKNIE" wiec ja polecam szeroki podbieracz bo mam 1,8 metra i widze ze jest jeszcze za waski dla mnie.

pewnie że szeroki podbieracz to fajna sprawa,ale nie przesadzajmy,150 cm.jest wystarczające.jako ciekawostkę powiem,że we Francji jedną z najpopularniejszych rolek był swego czasu welger RP12 ze swoim 125 cm.podbieraczem.i znam tamtejszych rolników którzy pracują takim sprzętem na 150 ha.czasem śmieszy mnie ,jak u nas gospodarz naswoje kilkanaście ha.musi mieć 2m szer.do tego rotor no i koniecznie siatkę bo sznurkiem za długo schodzi. :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po pierwsze szeroki podbieracz jest wygodny, po drugie rotor daje możliwość robienia bel lepszej jakości, po trzecie bela owinięta siatką lepiej się przechowuje.

Opublikowano

Pojęcie szerokiego podbieracza jest względne, bo co rozumieć pod pojęciem szeroki, dla niektórych szeroki znaczy 160 czy 180 a dla innych powyżej 200. Moim zdaniem podbieracz powyżej 200 cm to już jest zbyt duży, łatwo go wykrzywić. 180 cm w zupełności wystarcza.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dużo zależy od kombajnu po jakim się młóci. ;) Ja mam fakt, że w kostce podbieracz 180cm i po kombajnie pięcioklawiszowym i hederze 4.5m jest trochę motania, pokos ma w granicach 150cm. Jeżeli ktoś zbiera po kombajnie sześcioklawioszwym i hederze około 6m, to bez podbieracza o ponad 2m nie ma co się męczyć.

Opublikowano

Lepszy szerszy,mam prase metal fachu z podbieraczen 1,80 i na pewno nie kupił bym z węższym.A jeśli chodzi o formowanie balotów to zależy od pokasu czy jesszeroki i prosty bo jeśli jest waski to trzeba jechać wężykiem i tak nie ma pewności czy balka wyjdzie równa.

Opublikowano

Pojęcie szerokiego podbieracza jest względne, bo co rozumieć pod pojęciem szeroki, dla niektórych szeroki znaczy 160 czy 180 a dla innych powyżej 200. Moim zdaniem podbieracz powyżej 200 cm to już jest zbyt duży, łatwo go wykrzywić. 180 cm w zupełności wystarcza.

Pokrzywić ??? ja mam 2.1 m podbieracz i jakoś go niepokrzywiłem , nierozumiem tego argumentu (wszystko można pokrzywić jak sie chce albo jak operator niema pojęcia o robocie) a na napędzie podbieracza mam sprzęgiełko przeciążeniowe i nawet jak wjade w jakieś nierówności bądź niewielką ukrytą przeszkode (np. kretowisko) to tylko sprzęgiełko zagra i tyle, przy sianokiszonce to nawet niema problemu z dobrym podbieraniem na uwrociach cały skręt i zbierze wszystko ( ah ten wałek do szerokich skrętów poprostu baja)

Opublikowano
Pojęcie szerokiego podbieracza jest względne, bo co rozumieć pod pojęciem szeroki, dla niektórych szeroki znaczy 160 czy 180 a dla innych powyżej 200. Moim zdaniem podbieracz powyżej 200 cm to już jest zbyt duży, łatwo go wykrzywić. 180 cm w zupełności wystarcza

Powiedz to Claasawi i jego PU300 i PU380 ;[ 300 i 380cm szerokości ;[

Opublikowano

Ja w mojej prasie welger rp12s mam podbieracz 140cm i jadę prosto i mi wszystko zbiera ;[

Chyba po bizonie słomę owsianą ;[ ja mam w swojej JD 550 podbieracz 1,8m i po NH TC 56 jest ciężko nieraz wszystko zebrać ;[ optymalnie byłoby 2,2m

Opublikowano

Jeżeli ma zamontowane zwężacze pokosu to wychodzi on w sam raz a jeżeli ich nie ma to wszystkiego do czysta nie zbieże się 1,40m. A prasę to wiadomo że lepiej z szerokim podbieraczem.

Opublikowano

Chyba po bizonie słomę owsianą ;[ ja mam w swojej JD 550 podbieracz 1,8m i po NH TC 56 jest ciężko nieraz wszystko zebrać ;[ optymalnie byłoby 2,2m

Ale ten NH pewnie robi szerszy pokoś niż bizon :(

u nas jest podbierak tylko 120cm i zbiera wszystko po bizonie czy to słoma owsiana czy słoma żytnia słoma po kombajnie jest trochę połączona i podbierak wciąga to co wystaje jak rozwieje pokos lub coś podobnego :(

ale oczywiście jak był by znacznie szerszy to by nie zaszkodziło ale trzeba sobie jakoś radzić :(

Opublikowano

jestem posiadaczem prasy class roland 46 z szerokim podbieraczem w kiekszosci prasuje słome po kombajnie bez sieczkarni ale juz z sieczkarnia jest niejednokrotnie problem bo jak jest geste zborze to ucieka na boki szczególnie słoma z jęczmienia na wąskim podbieraczu pewnie dwa razy trzeba było by prasowac w 100 % jestem za szerokim

Opublikowano

prosze o pomoc

mój Class Rollant46 siatka nieowija jednej strony beli do konca, zostaje tak ze 5cm.gdy puszcze siatke to na tych 3 wałeczkach nierozsuwa sie z jednej strony do końca, czy to wina zle nawinietej siatki???.

regulacja docisku siatki niedała rezultatu,

Opublikowano

No to dziwne, ja też mam 1,8m w JD550 i jakoś spokojnie po 6 klawiszowym claasie 108sl zbieram, jak claas ma chociaz z jednej strony zwęzacz pokosów to jest juz w ogole miodzio, ale bez tego tez da rade.

Opublikowano

prosze o pomoc

mój Class Rollant46 siatka nieowija jednej strony beli do konca, zostaje tak ze 5cm.gdy puszcze siatke to na tych 3 wałeczkach nierozsuwa sie z jednej strony do końca, czy to wina zle nawinietej siatki???.

regulacja docisku siatki niedała rezultatu,

Winą będzi chyba żle nawinięta siatka ;(

A czy to się dzieje cały czas?

pozdro