Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie chcemy założyć z żona nieduży punkt paszowy na początek. Mamy do dyspozycji lokal gdzieś w granicach 

70m2.Najbliższy taki punkt jest oddalony około 6km ale tam tylko są dwie firmy paszowe i to jeszcze nie wszystkie rodzaje. I jako dodatek byśmy też niektóre pasze rozważali na kilogramy jak np.: dla małych kurek ,kaczek itp. Wiem ze potrzebna jest kasa fiskalna bo żona jest na  zusie i ja też pracuje. Moje pytanie brzmi czy warto w coś takiego wchodzić i czy firmy na początek dają towar z odroczoną datą zapłaty i jakie

najmniesze ilości potrzeba wziąć wiecie żeby jak najmniej ryzykować. Myślałem tak o 4 firmach produkujących pasze; Sano , nutrena , dehaus i może vipasz plus jakiś sznurek jakaś folia czy coś w tym stylu. Dzięki proszę o poważne rozpatrzenie  mojej prośby.

Opublikowano

pasze na kilogramy nigdy ci się nie rozwazy zawsze ci braknie ją miałem taki punkt 20lat temu. nie wiem z jakiego rejonu jesteś i jak u Was w okolicy z produkcją zwierzęca bo ja teraz to bym na chleb nie zarobił bo u mnie na wsi prawie nie ma hodowli nawet kobiety kur na jaja nie choduja może 4 na wsi ci więksi czy duzi to kupują bezpośrednio z firm więc do Ciebie nie przyjdą zrób sobie analizę rynku ile jest produkcji zwierzęcej w okolicy sam lokal i jego przystosowanie to wydatek do tego kasa fiskalna waga zalegalizowana pewnie jakiś wózek widłowy do tego paleciak i teraz żeby mieć dobre ceny to musisz kupować dużo i płacić gotówką firmy mają jakieś minimum logistyczne np 6palet. ale najważniejsze jest zbadanie rynku czy jest produkcja zwierzęca w okolicy jaką i ile pasze też mają terminy przydatności więc o tym też trzeba pamiętać do tego nie wiem jak u Was ale u mnie jest raz w tygodniu rynek jarmark gdzie pasz jest pełno do tego widuje na wiosce samochód nutreny taki bus i jeździ po klientach raz w tygodniu i dostarcza pasze do gospodarstwa. może warto zastanowić się nad sprzedażą gazu w butli bo to jest w każdym domu i każdy musi to kupić. życzę przemyślanych decyzji i sukcesów w biznesie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v