Skocz do zawartości

Kupno nowej prasy do 60 tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze myślałem że pasówki zbijają słomę tak na 350 kg lub więcej, Bela po feraboli entry 120 waży 190 kg  :lol: Chodzi o słomę oczywiście.

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

witam.... sam twez mysle nad kupnem prasy. mam metal facha  walkowa 8 lat... ale juz dosc.odradzam  ta firme.a zastanawiam sie nad krone 1250 lub nhbr6090.i nie wiem ktora wybrac..

Opublikowano

Kolego przeważyłem 4 bele u wuja na wadze od węgla więc wiem. Wszystkie ważyły, w tych granicach, więc mi nie wmawiaj że jaja robię, fakt że te bele miały większą średnicę niż 120 bo się rozpręrzają nawet w granicach 140cm;) I mowa o suchych belach z żytniej słomy.

Po mojej też są 140 bo daje tylko 1,5x siatki. Miałem chyba za duży zgniot gdy stawały belki w komorze bo mój U-1014 przy dobijaniu schodził lekko  z obrotów (belki to ok. 200kg.) a niektórzy mówią, że c360 w niej idzie :D.

Opublikowano (edytowane)

Ja siatki daję koło 2 obrotów, bo jak miałem mniej to zdarzyło mi się że siatka pękła po wyrzuceniu beli. Zgniot miałem ustawiony, na przedostatnią dziurę. No c360 w tej prasie, to raczej by długo nie wytrzymalo, do tego marna wydajność by była.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano
Skoczek1994 ja sprzedaje od wielu lat baloty i to wszystko na wagę, rocznie około 100ton, ostatnio zawsze od razu prosto z pola odwożę do skupu, ale wiem od ludzi co im balotuje że różnica w wadze między żniwami a np, styczniem może różnić sie nawet o 30-40kg.

Jeśli Twój balot miałby 140cm to w porywach mógłby ważyć nawet te 250kg ale bardziej skłaniałbym się do informacji od  AndrzejMikulewicz

Powiem Ci też że my zważyliśmy pojedyńcze baloty i wagi były różne niektóre ciężkie inne lekkie, ale jak sprzedaje to średnia na przyczepach i tak jest praktycznie ta sama, na 44szt balotów 150cm

Kolego mfek3050 z moich informacji wynika że 120cm ma do 200kg, 150cm do 300kg, a 180cm około 450kg, mowa tu o suchej słomie o wilgotności max 16% bo tak ja sprzedaje, a jak czytam na forum to niektórzy osiągają jakieś astronomiczne wagi.. pewnie bo gdzieś tam na pokazach coś usłyszeli..., albo podotykali balota, po pukali i mówia ze ten waży tyle a ten tyle... na pokazach mówią ze w godzine robią 100 balotów, na dzień 1000szt, a 10 letnie prasy sprzedawane są z przebiegiem 10 tys, inne 30tys, to coś tu jakoś nie pasuje....

Ja wiem że na godzinę można machnąć około 60-70szt balotów 120cm, 40szt 150cm, ale jak zliczy się czas od rana do wieczora, to średnio i tak wychodzi znacznie mniej, bo tu trzeba z pola na pole przejechać, tu ktoś przyjdzie, tu trzeba oleju dolać czy siatkę zmienić, a czas leci...

Opublikowano

Używana zachodnia prasa to ryzyko że ma kilkadziesiąt tys belek zrobione w jakiejś firmie usługowej w kilka lat, przymalowany podbierak i wygląda jak nowa. I teraz pytanie czy wytrzyma dłużej nowa niskobudżetowa czy ostro używana klasy premium? Druga sprawa to ciągnik jaki posiadamy, nie ma sensu kupywanie drogich, wydajnych maszyn do ciągnika np 80 koni..... Ja mam od nowości feraboli entry i niedługo przekroczy 10tys belek, awarii zero

Opublikowano

DominikPocisk Wiadomo że bela beli nie równa, lecz ja zważyłem w tym roku pojedynczo 4 bele i wszystkie ważyły podobnie 250-260kg. Słoma była sucha, z resztą w tym roku trudno było o mokrą. Widzę sporą różnicę, w belach bo jak nie miałem prasy to bel z usług, raz że na krócej starczały, dwa że nie było problemów by je samemu przetoczyć. Natomiast swoje, mi na dłużej starczają, a postawienie beli na bok stanowi duży problem nawet dla dwóch osób.

Opublikowano

Ją wiem że nie raz słoma slomie nie równa na dolkach i na górce słoma zupełnie inna to waga też inna mimo że z tego samego pola.
Ja robię słomę Krone VP1500 na ciśnieniu 155bar a 160bar to ciśnienie Max w mojej prasie. Niezależnie czy jadę u siebie czy na usłudze

Opublikowano

Dzięki za wszystkie informacje. Nie mogłem uczestniczyć w ostatnim czasie na forum ponieważ miałem parę spraw do załatwienia.

Z tego co wynika z waszych wypowiedzi lepiej kupić używaną niż nową nisko budżetową. No cóż. Ja tam narazie zostaje przy nisko budżetoweij i prawdopodobnie wybiore tą Feraboli. Widać że to w miare dobry sprzęt w tej cenie. I mam nadzieję że długo mi posłuży. Jak to mówią
Jak kto dba tak ma.
A jeśli chodzi o dbanie to o maszyny dbam bardzo dobrze. Tak mi się wydaje bynajmniej.

A powiem wam coś jeszcze. Ostatnio zadzwoniłem do pewnego z dealerów maszyn rolniczych i gościu mi zaproponował metal facha tyle że zamiast 16 walców ma 18. Mówi że to jest lepsze rozwiązanie niż u poprzednij prasy.
Jak sądzicie dwa walce wiecej mogą dać lepszy efekt.
To jest ponoć nowością w metal fach-u i niewiel osub kupiło tych pras więc opini nie ma na ich temt

Opublikowano (edytowane)

Widziałem tego MF na Agro show mnie również sprzedawca wmawiał, że ta "nowość" prasuje idealnie nawet suchą słomę. Ale nie uwierzę puki nie zobaczę jak prasuje kruchą, krótką słomę jęczmienną. A co do starych walcówek metal facha u nas radzą sobie tak: naspawują dodatkowe pręty na walce i  prasują wieczorami i nocą. Znalazłem to cudo na yt: https://www.youtube.com/watch?v=ha0qGamKFJU

Edytowane przez AndrzejMikulewicz
Opublikowano (edytowane)

A ile lat ją masz?

Cofam pytanie zobaczyłem w twojej galerii. Ale pisałeś że łożyska się sypią i jakieś łańcuchy. Ale generalnie w suchej słomie jęczmiennej idzie db nie zatrzymują się belki? I tanie są do niej części?

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

Ursus pomijając fakt że zachwalasz a wręcz wywyższasz ciągniki niskobudżetowe jednego z polskich monterów które też trwałością nie grzeszą to nie zgodzę się z twoją opinią na temat warfamy, nie jest to cudo ale dużo znajomych miało i kto z głową pracował ( nie mylić z małą prędkością ) spokojnie robił bezawaryjnie 10-15tys bel, to mało jak na sprzęt za te pieniądze? Dla gospodarstwa 15-20ha robiącego 300-500 bel rocznie to wystarczający sprzęt