Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie piszę w moim imieniu, naprawa miała polegać na wymianie pompy i tyle, ale wyszło, że nie tylko, i raczej trzeba będzie kogoś zawołać, al nie mój traktor, nie mój problem, osobiście lepszy byłby jakiś ursus z ciężkiej serii ;)

Opublikowano

lepszy pod jakim względem? po prostu kupując MFa z tej serii trzeba być świadomym w co sie pakujesz i albo mieć cierpliwość do szukania informacji albo zaprzyjaźnionego mechanika broń boże jakiegoś z PGRu :P Wtedy pracujesz MFem z bananem na ustach :D Może teraz troche pyskuje ale po pół roku walki z róznymi przypadłościami jestem prawie na tym ostatnim etapie (banan na ustach  :D)

Opublikowano (edytowane)

dostępność.... 10 lat temu można było mieć z tym problem... No chyba, że musisz zobaczyć co kupujesz... ja mam katalog i telefon i za 20-25zł przesyłki to wole coś na polu zrobić niz włóczyć sie po sklepach. Co do ceny.... no fakt moga być porażające w dużej liczbie przypadków a czy są jakościowe lepsze to nie wiem bo jeszcze niczego 2x nie robiłem

Pare postów wyżej zadałem pytanie.. czy jak ciągniesz za dźwignie hydrauliki zewnętrznej to przydusza silnik? bo, że nie działa podnośnik to wiem.... ale czy w ogóle pompa się kręci i cokolwiek tłoczy?

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)

nic się nie dzieje. Na pewno tłoczy, bo czasem zaskakuje wałek, albo blokada, napęd na przód, oraz przyśpieszacz, poza tym, widać, że tryb jest w odpowiednim miejscu, i się kręci, a także gdy przyciśnie się bodajże odpowietrznik? to takie jak kilka razy większa kalamidka(ten górny) to wali olejem jak głupia. Manometr mam, także pomierzymy ciśnienie.

Edytowane przez raterro
Opublikowano (edytowane)

no to cóż.... widać te 17bar jakoś wyciąga że te sprzegła załącza i rozłącza.... wspomagania brak, druga sekcja wysokiej wydajności nie reaguje... założe sie, że pompa wyje?

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)

ale wcześniej na wyżyłowanej pompie i podkładkami na zaworze regulującym, oraz zatkanym filtrze działało, to chyba raczej powinno być teraz lepiej...

EDIT: pompa oryginalna z rexrotha

EDIT 2: pompa jest cicho, tylko czasem jak załapie te napędy, przednie, to slychać, że ma obciążenie.

Edytowane przez raterro
Opublikowano

pytanie.. skąd te podkładki wywalił? choć z drugiej strony jeśli wspomagania nie ma a pompa rzekomo nowa to.... albo sie nie kręci albo nie potrafi zassać oleju przez ten pseudoczyszczony filtr i tyle

Opublikowano

filtr jak się dobrze postara można umyć choć raczej nie ropą olejem napędowym , ja myłem nitro i to kilkanaście razy ma byś swobodny przepływ przedmuchany nitrem itd jesli jest łatwo i szybko dostepny lepiej kupić mnie trzeba było od ręki z efektem pozytywnym i problem był własnie z filtrem

Opublikowano (edytowane)

dzięki, ale znalazłem opisy w instrukcji, fajnie, że pomagasz ;) jutro jak będzie pogoda, to pomierzymy napięcia, czy nie ma jakichś zwarć, ciśnienie i tego typu ;) patrzyłem na alledrogo jest instrukcja po Polsku, ale jak zobaczyłem jak to przetłumaczone, i jaka cena, to wolę sam przetłumaczyć, to co mi trzeba. Mamy teorię, że elektrozawory są zapchane opiłkami, które były wszędzie ;)

Edytowane przez raterro
Opublikowano

co do instrukcji z allegro.... faktycznie daruj sobie jeśli masz troche pojęcia o angielskim... ja to kupił a czasem i tak musze siegać po oryginał angielski. Tyle że katalog mam dzięki temu a nigdzie nie potrafiłem go znaleźć, ściagnąć.

Nie chce straszyc ale jeśli opiłki poszły w układ to.. marnie to widze. lekkie zadrapanie w roździelaczu, elektrozaworze i można wyrzucić

Szczerze mówiąc bardzo jestem ciekaw coście  tam napsuli :P

Opublikowano

W tym traktorze nawet filter był pominięty w silniku, bo komuś było szkoda pieniędzy wymieniać, i założyli nowy, ale węza nie podpieli, dopuki my tego nie zrobili.

Opublikowano

Coraz lepiej... Zapewne farba na nim się świeci? Wątpie żebyście to sami doprowadzili do ładu i składu. Hydraulika to podstawa. Ktoś widac sprzedał fajną rzeźbe.... 3080 którego mamy w firmie dopadł mechanik pare lat temu, zrobił za grosze a skasował tysiące.. teraz dopiero żeśmy sie pokapowali jak nas oszukał gościu no ale... chodzi, 3-4 tys godzin przez 5 lat praktycznie bez awarii. Teraz troche go dorzeźbiłem (brak autotronic) i sam sie śmieje, bo następny własciciel nie ma szans jak zajrzy w kable. no ale póki co nikt tego sprzedawal nie będzie

Opublikowano

Jest to jedyny typoszereg ciągników (3 na początku) w których elektronika ma ułatwiać nam życie ale można ją wyeliminować i wszystko oprzeć o proste przełączniki i będzie chodził. W modelach z mokrym sprzęgłem już tak nie będzie łatwo podobnie może byc z wersjami Dyna schift( ostatnie wypusty 3xxx)

@raterro o jakim węzu i filtrze piszesz

Opublikowano

Spotkałem się z odwrotną sytuacją : była mała nieszczelność w wymienniku i olej szedł do wody,  gość odłączył wymiennik, olej minimalnie z niego skapuje i z tego co wiem to  jeździ tak już kilka lat i nic z tym nie robi bo to ciągnik pomocniczy.