Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,

Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.

 

P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.

 

Opublikowano

Znajomemu   też  wyszła  słaba  mięsność  na  zakładzie  -  to jego żona  w  auto  i   do nich  ,  na wstawiała  im   h....w   i mięsność  skoczyła o  3  %    

Opublikowano

Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,

Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.

 

P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.

 

Kolego od plam mięsność się nie poprawi jeśli dotychczas miałeś dobrą mięsność to raczej nie genetyka a żywienie może koncentrat zmieniłeś albo odbiorca dmucha Cię w rogi  miałem ten sam problem ale zmieniłem odbiorcę i mięsność się poprawiła

Opublikowano

 

Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem.

 

 

Ogólnie temat szeroki, piszesz że nawet poprawiłeś (masz jakieś próby pasz to potwierdzających), bo jak weszło nowe zboże to mogło wiele zamieszać, nie wiemy w jakim to odstępie czasowym bo nowe zboże to spadki były by raczej powolne. U nas pomiędzy odstawami różnice bywają na poziomie 2% nie więcej i nieraz średnią psują 3-4 sztuki o wyjątkowo słabej mięsności.

 

Opublikowano

Znajomemu   też  wyszła  słaba  mięsność  na  zakładzie  -  to jego żona  w  auto  i   do nich  ,  na wstawiała  im   h....w   i mięsność  skoczyła o  3  %    

 

i potem na wadze 5% mniej za pyskowanie he he

 

Opublikowano

ja zauważyłem taka zależność ceny do mięsności im cena niższa to i mięsność maleje jak cena w górę to mięsność również postrasz mniana zakładu albo poprostu zmień zmień odrazu podskoczy przynajmniej u mnie tak było

Opublikowano

Napisz konkretnie ile sztuk odstawiłeś i jaka mięsność. Osobiście powiem ci że tuczyłem krótko na koncentracie i była porażka. Konkretny premiks i soja, najpewniej wychodzi.

Opublikowano

kolega wyżej, nie chodzi że od plam ma mięsność się zwiększyć.. poprostu jak pietrain i wgl to razej w jakimś kolorze sie prosięta rodziły i były mięsne (z plamami) a teraz wszystkie białe więc raczej o to chodzi że teraz nie mięsne a jakieś "zwykłe sie rodzą.. o to pewnie chodzi a nie że od plam przybywa mięsności.. masakra..

Napisz ile czasu chowałeś i jaka waga i ta mięsność ? :)

Opublikowano

dobrze by było aby ta lokalna mieszalnia określiła chociaz białko w zbożu bo w tym roku jakość zboża jest bardzo różna i może być tak że różnica nawet 1% poniżej poziomu daje nam do 6 kg białka ogólnego w paszy mniej a to już jest dość sporo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         
                                                                                                                           
    • Przez GrzesiekJackw
      witam wszystkich na forum :-) mam pytanie , jak zarejestrować tuczniki o wadze 70-90 kg? bo dostalem takie stadko okolo 11 szt ale bez nr stada. Ja swój nr oczywiscie posiadam i zastanawiam się jak te 11szt zarejestrować jako moje. Proszę o dobre i sprawdzone rady ;-)
    • Przez GibusDF
      Witam!
      Gospodarstwo Rolno-Hodowlane w Wielkopolsce (okolice Koła) poszukuje osoby chętnej do podjęcia pracy jako zarządca w chlewni dla loch. Wykształcenie w kierunku rolniczym, zootechnicznym, weterynaryjnym lub o kilkuletnim stażu pracy przy hodowli loch. Możliwość zakwaterowania i pracy wraz z rodziną. Zainteresowanych proszę o kontakt e-mailowy Lgalemba@wp.pl lub PW @GibusDF
    • Przez rudinho11
      Rok 2015 zakończyliśmy ceną 3.30+vat. W nowym roku oby chociaż złotówkę świnki były droższe. Jak u was ceny ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v