Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

po co chcesz kupic byka 500kg i go rok trzymac????????????

Opublikowano

Poroniony pomysł. Byki w wadze ok 330 kg to koszt ok 3000 pln wzwyż. Wiec interes calkiem nieoplacalny bynajmniej w Polsce. A czy ładna kasa z tego jest?? Jak sprzedajesz systematycznie np co 1,5 msc 20 sztuk to tak ale przy małych ilościach nie da się z tego wyżyć.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

panowie mam pytanie jestem młodym gospodarzem i niewiem co moim byczkom brakuie. majom siano sianokiszonke i kiszonke z kukurydzy niewidze rewelaci.dodam że kukurydzy jest dosyć sporo na moje 10 sztuk

Opublikowano

Beż śruty nie zrobisz efektów. Jeśli nie masz za duzo ziemi to odpuść sobie kuku(ewentualnie zasiej hektar) a reszte to zboża(owies, mieszanki itd).

Opublikowano (edytowane)

jak pisałem wcześniej jestem początkujący i myślałem że kuku też dużo daje .Wychodzi na to że głupi owies jest lepszy od kuku czy dobrze zrozumiałem.,

Błędy !!!!!!!! +1 punkt ostrzeżeń

Edytowane przez MAT912
Opublikowano (edytowane)

kiszonka z kukurydzy to podstawa. Znam sporo gospodarstw gdzie opasy nie widzą wcale zboża. Mi jak brakuje zboża to krowy pełnoporcjówka a opasy sama kiszonka. Te czasy kiedy za sprzedanego byka bez problemu kupowało się 10t zboża już pewnie nie wrócą. Musisz sobie obliczyć czy ci się opłaca kupowanie zboża czy pełnoporcjówki dla opasów. Mi się nie opłaca.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

To że owies jest lepszy od kuku to błędny wniosek kolego. Poza tym kiszonka kiszonce nie równa. U mnie idzie jęczmień owies i pszenżyto jakieś 3 kg na sztuke dziennie do tego siano i miałem przyrosty 1100 g/doba. Teraz daje tak samo treściwej do tego kiszonka z kuku i mniej siana. Mam nadzieje że przyrosty skoczą o jakieś 150 g/doba. Do opasu najlepszy jest jęczmień bo zawiera dużo białka.

Opublikowano (edytowane)

Zapytam jeszcze ile na sztuke moge dawać bo jak spytałem okolicznego rolnika że dostałem po płaskiej taczce na łepka to powiedział że przeginam.A kuku pierwszy ras zasiałem 1.6h i chyba sie udała nie mam porównania ale chyba za dużo na moje byczki.Czyli morał taki więcej zboża mniej kuku zasiać.Dzięki za pomoc dobrze, że jest kogo zapytać.

Kolego, Ty chodziłeś w ogóle do szkoły? bo jakoś w to wątpię !!!!!! już drugi raz poprawiam po Tobie, za trzecim wylecisz z forum, aż nauczysz się poprawnie pisać. +1 punkt ostrzeżeń

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

Przyłącze się do dyskusji:)

Otoż moj sprawdzony sposób na opasy jest następujący:

- opas rośnie na paszy objętościowej (kukurydza,siano,sianokiszonka)

- zborze z koncentratami to jedynie dodatek żywieniowy, którego nie można dawać zbyt dużo !

MAX 3kg rzepaku z śrutą na dobe!

Może się mylę ale rzadko kiedy byk w moim stadzie w wieku 2 lat nie przekroczył by 600-700kg

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Kolego w 2 lata to byk powinien miec minimum 800kg, slaby HF 700. A jesli nie ma to nie byk. Oczywiście zdarzaja się gałgany co maja w dwa lata 600kg ale to bardzo rzadko. Przy odpowiednim odzywianiu 1,5 roczny HF powinien miec 700kg.

Może podam na swoim przykładzie. Obecnie posiadam 23 byki. Sieje im 2-2,5 hektara kuku, pozostałe pola (12 hektarów to zboża). Do tego jakis Sanbull (najczesciej 3 miesiace przed sprzedazą) i byk musi miec 700kg w 1,5 roku(powiedzmy ze 1 na 10 byków nie ma 700kg ;)

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta, ortografia
Opublikowano

To chyba kolega hoduje typowo mięsne, ja wszystkie byki mam po krowach mlecznych także ten przyrost jest i tak dobry.

Codzienna dawka dla nich to większość kukurydza + sianokiszonka, regularnie rano i wieczorem pasza dla byków i jakoś takich przyrostów jak napisałeś nie ma.

Znam gospodarstwa ze w 30 miesiecy nie moga dobic HF do 700kg , a gdzie tu mowa o o 1, 5roku :)

Opublikowano

Zgadzam się z bartkkiem Przyrosty macie z kosmosu, Czysty LM dobowe przyrosty ma na poziomie 1,1- 1,3kg a wy na hf macie 1,29 tak jak kolega johnyyy (półtora roku czyli 540 dni podzielić na 700 kg daje nam 1,29 kg) a na mieszańcu 1,5kg. Bajki powinniście pisać. Nie rozumiem po co taki kit wciskacie szybciej wam byk od tego urośnie czy jak. I proszę was darujcie sobie tłumaczenie mi czego kolwiek

Opublikowano

Beka z ciebie @rafftti. Weź poprawkę na to, że cielak ma te 40 kg przy urodzeniu. Wiec 660kg :540 dni to 1,22 przyrost jak najbardziej możliwy dla HF. Miałem HF sprzedany w wadze chyba 530 kg notował mi dzienne przyroty na poziomie 1080 gramów na sianie i treściwej <40% jęczmień po 30% pszenżyto i owies>. To był jeden z 3 moich pierwszych byków wiec małe bylo wtedy moje doświadczenie. Także z całą odpowiedzialnością twierdze że da rade 1,300 z HF wycisnąć pod warunkiem że w dawce będzie też kiszonka z kuku a byk nie będzie szedł jak krew z nosa.

Czysty LM 1,1 kg dziennie? Albo słabo dajesz jeść albo chów pół ekstensywny.

Opublikowano

chyba teoretyzuje bo nie pisal by takicjh bajek ze byk czysty Lm ma 1.1kg przyrostu no chyba ze zapomnial doczytac chow wkstensywny to sie zgodze ale przy intensywnym 1.40-1,50 dla czystego miesnego to zaden problem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

rafftti ja przy cielakach hf mialem przyrostu dziennego 1,3 kg ale dziennie zjadali co najmniej 6kg wlasnej osypki i full sianokiszonki

Edytowane przez Marcin91
post napisany pogrubioną czcionką, ortografia