Skocz do zawartości

Polecane posty

the1mati1    45

Miałem naszykowane pszenżyto do siewu w big-bagach. Prosto z kombajnu wybrałem sobie z najlepszych kawałków zboże i sypałem w big-begi aby nie męczyć się z woreczkami, reszta poszła w silos. Gdy wczoraj otworzyłem worki do młynkowania to się trochę zdziwiłem. Od góry worka pszenżyto jest trochę pobrylone, są grudki w zbożu i wygląda jakby było wilgotne, bardziej takie tłuste. Worki były zamknięte. Mogą być jakieś problemy ze wschodami takiego ziarna? Jaką przyjąć norme wysiewu? Zwiększyć czy nie? Bierze ktoś z was do siewu ziarno przechowywane w big -begach? Miał ktoś podobny przypadek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik90_01    5

Zbryliło się gdyż zborze, choćby nie wiem jak suche zawsze będzie parować. W tak zamkniętym worku mogło się ukisić. Próba kiełkowania jest chyba jedynym rozwiązaniem aby sprawdzić czy zborze nie jest już "martwe". Wydaje się że to co się nie zbryliło będzie kiełkować ale lepiej mieć pewność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

masiew    21

ja w tym roku też sypałem żyto odrazu z kombajnu w big bagi żeby było mniej roboty przy sianiu i pomimo tego że stawialem jeden na drugim, to przechowało się świetnie. żadnego zbrylenia czy też zagrzania nie zauważyłem. może poprostu u ciebie było za wilgotne koszone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
the1mati1    45

Po samych żniwach worki byly z tydzień otwarte później je przestawiłem do stodoły i musiałem je zakryć. Worki nie były szczelnie zawiązane tylko ściśnięte troche od góry żeby się śmieci nie nasypalo więc jakiś tam dopływ powietrza był. Jak sprawdzić szybko siłę kiełkowania bo miałem w tym tygodniu siać. Najwyżej zwiększe normę wysiewu o jakies 20% i zobaczymy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik90_01    5

Jak sprawdzić szybko siłę kiełkowania bo miałem w tym tygodniu siać. Najwyżej zwiększe normę wysiewu o jakies 20% i zobaczymy...

 

Dajesz 100 ziaren na talerzyk z wilgotną gazą czy papierem kuchennym. Na parapet i obserwować. W domu jest cieplej to szybciej zacznie kiełkować. Tylko uważać trzeba aby nie wysechł w ciągu dnia. Z tym zwiększaniem to lepiej ostrożnie. Obecne gatunki raczej się w mniejszej obsadzie wysiewa.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

Siałem zboże z bbagów ustawionych jeden na drugim nie raz i nigdy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w przechowywyaniu. Może koty zrobiły sobie kuwetę? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Albercik99    27

Przyczynę magazynowania w bb mozesz sobie wyeliminować, chybaze byly to worki pp wyścielone folia. Jak zwykle znajda sie dziesiatki znaffcow co nie maja pojęcia jak wygląda magazynowanie w big-bagu. A wlasnie w typowym bigbagu wentylacja jest rewelacyjna i nie ma tu znaczenia czy jest zamkniety, albo ustawiony jeden na drugi. Co roku magazynuje tak setki ton i wlasnie zboże nie na pryzmie czy w silosie z dmuchawa, a te w bigach najszybciej sie schladza. Pszenzyto musialo byc wilgotne i rącze nie ryzykowalbym siewu takim skoro piszesz ze sie zbrylilo. Na pewno w ziarniakach zaszly reakcje negatywnie wplywajace na sile kielkowania. Jeśli masz czas wysiej na papierwym reczniku, ligninie itp a po kilku dniach będziesz wiedzial. Z tym ze nie są to warunki laboratoryjne i zdarza sie ze nasiona maja powyżej 90% sile a na papierze kielkuje 70%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dawid-Zetor    1

Kolego na twoim miejscu zostawił bym to i wziął ze silosu zboże

pszenżyto może i będzie kiełkować ale czy będzie odporny na 

bakterie?Ja bym nie ryzykował :mellow:

Szkoda twojego czasu,paliwa,nawozów,oprysków i roku do tyłu. ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×