Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie siane. Nawet podorywki nie zrobione. Chłopy zajmują się pierdołami, grządkami i ogólnymi porządkami. Pola stoją nietknięte. Kto zrobił podorywkę nie zyskał nic.

Jeżeli nie uda mi się posiać bez podorywki, w orkę razówkę do 15 października, to odpuszczę pszenicę ozimą w tym roku zupełnie.  Będę celował w siew jarej.

Tymczasem wszystkie znaki na ziemi i w mediach elektronicznych wskazują, że nadchodzący tydzień będzie z poprawą pogody. Czyli nadal sucho i znowu gorąco.

Opublikowano

U mnie na warmii już prawie zaorane pod zasiewy. W tygodniu wieloskładnik wysypać i można siać :) narazie zasiałem 1,2 ha pszenżyta by wypróbować agregat :) no i deszcz by się przydał, bo niby padało a kurzy się jak nie wiem co...

Opublikowano

Woj. łódzkie.
Zaorane w zeszłym tygodniu pod pszenżyto, w tym tygodniu orałem pod pszenicę po kartoflisku.

Siać zamierzamy w tym tygodniu po połowie, a jeśli nie to od początku przyszłego tygodnia (od 28.09.2015r.).
Nie ma co się spieszyć ze sianiem, jesień ma być długo i ciepła a zimy ma nie być, ale ile w tym prawdy to nikt nie wie. Ale jeśli sprawdziło by się, to opóźnione siewy nie wpłyną na plony.
Prognozy mówią, że ma teraz padać, oby.

Opublikowano

W poniedzialek posialem 1.5ha pszenzyta dzisiaj bylem zobaczyc i juz wschodzi.W czwartek zaczelem siac pszenice posialem juz 6ha teraz popadalo to ladnie powinno pow .schodzic.Zobaczymy co z tego wyjdzie nie raz tak bylo ze sie posialo a potem nie padalo dlugo i te wschody to gdzie sie ujezdzily poprzeczniaki nie wygladalo to za ciekawie

Opublikowano (edytowane)

U mnie pszenica zasiana, jutro zacznę siać pszenżyto. Wszystko zależy od przedplonu, po zbożach jest w miarę ok, jako taka struktura i trochę wilgoci, po trawach i kukurydzy dosłownie pył no ale zaryzykuję, u nas kto siał jarą to zebrał może 50% plonu ozimej, wiosenne uprawki przesuszyły glebę i po zawodach

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

I jak z siewami?
My jednak zaczynamy siać chyba w piątek, od środy do soboty ma niby padać oby.

Jeszcze mam do Was takie pytanie.
Wolelibyście zasiać kilka dni przed deszczem zboże aby popadało jak będzie już w glebie.
Czy wolelibyście zaczekać do opadów deszczu i w trakcie siać?

Mi wydaje się, że lepszym rozwiązaniem jest sianie "w trakcie opadów", ponieważ gleba przed opadami nie zostanie ubita siewem.

Opublikowano

Witam! Panowie powiedzcie,ile siejecie pszenicy na 1ha? Ojciec kiedyś wysiewał ze 450kg/ha konnym siewnikiem,ale to za gęsto!
Teraz niektórzy piszą,że wysiewają nawet 180kg/ha,ale dają wiosną oprysk na dokrzewianie. Ja tam nie mam zamiaru od tego opryskiwać,ale ile ustawić,żeby było dobrze.
W tym roku mam pszenice Ostroge z tych ościstych oraz Agila.
Dziękuje.

Opublikowano

Wczoraj posiana pszenica kws Dakota 280 r/m2  125kg/ha zobaczymy jak to będzie wyglądać warunki sprzyjają , stanowisko po rzepaku i soji ziemia llla/lllb .

Opublikowano

Przy dobrym siewniku i  uprawie można siać pomiędzy 250-350 ziaren kiełkujących /m2.. Zakładając mtz - 45g i zk.90% masz 125 do 175 kg/ha. Po zimie mając obsadę 200-250 szt/m2 możesz spokojnie liczyć na 500-600 kłosów a to może spokojnie dać 8t. Ja sieję pszenicę po soi 150 - 160kg przy mtz 45-50g.

Opublikowano

Przy dobrym siewniku i  uprawie można siać pomiędzy 250-350 ziaren kiełkujących /m2.. Zakładając mtz - 45g i zk.90% masz 125 do 175 kg/ha. Po zimie mając obsadę 200-250 szt/m2 możesz spokojnie liczyć na 500-600 kłosów a to może spokojnie dać 8t. Ja sieję pszenicę po soi 150 - 160kg przy mtz 45-50g.

450 klosów moze dac 10 ton :)