Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów Forumowiczów. Mam do was takie pytanie. Czy któryś z was ma jakieś doświadczenia z tzw. ANGIELSKIM SYSTEMEM OPASU BYDŁA? Będąc kilka lat temu w Szkocji farmer tak opasał buhajki. W zależności od wieku i wagi gniecony owies i jęczmień plus witaminy (nawet do 9 kg na szt dziennie) i słoma jęczmienna lub siano średniej jakości do woli. Pięknie rosły sztuki. Czy któryś z was zna sprawę szerzej a tym bardziej stosuje taki system? Zapraszam do wypowiedzi.

Opublikowano

Na fermie gdzie brałem buhaja opasy dostawały 10kg paszy treściwej do tego jeszcze kukurydza. Trochę mało 9kg i słoma poza tym to nie samo zboże musiałoby być ale treściwa ułożona na 18% białka.

Opublikowano

Ja stosuję w swojej hodowli coś co przypomina system brytyjski. 3 razy dziennie woda, do tego śruta z jęczmienia, owsa i pszenicy (czasem dodaję trochę pszenżyta), słoma owsianka i siano. Rzucam im pod nogi słomę z pszenżyta i bardzo często ją też lubią przegryźć. Nie robię żadnej sianokiszonki czy kiszonki z kukurydzy. Jakie efekty? Grubo ponad kilogram przyrostów dziennych. Byk z połowy kwietnia 2014 roku został sprzedany na poczatku lipca 2015 i miał 676 kg żywej wagi (mieszaniec po krowie mlecznej i byku limousine). Jak sprzedaję do zakładów mięsnych to dają mi o 10 gr wyższą cenę, bo podobno mięso tak hodowanych byków jest lepsze jakościowo niż z tych hodowanych na kiszonce. 

Opublikowano

Też mnie ciekawi jaki jest rachunek ekonomiczny. Jakby wychodzić na tym dobrze to na suszę super system, co siana nie zbierzesz to uzupełnisz słomą. Grunt to dobrze ułożona dawka treściwa. 

Opublikowano (edytowane)

W tym systemie powinny rosnąć koło 1500g/dzień a wtedy jesteś do przodu. Kolejna sprawa to genetyka. Jak się idzie w tak intensywny i drogi opas to muszą być odpowiednie sztuki a nie byle co po jakiś wioskowych skoczkach.

Edytowane przez Yoda
Opublikowano

pasza kosztuje 10zł/dzień przyrost jest wart 12-14 zł czyli zarabiasz 2-4zł/dzień/ sztuce. Mało? Ile ma być zarobku? Skończyły się czasy że trzymało się pół krowy 2 prosiaki i sie opłacało i cała rodzina siedziała w domu przed telewizorem i się żyło.

Opublikowano

To jest opłacalne ale tylko  wtedy jak  w takim systemie opasamy byczki od 100  do 300 kg. Wtedy taki byk zje 800 kg gotowej śruty. Jest małe ale, ktos musi kupic takiego byczka 300 kilogramowego ;] 

Opublikowano

W tym systemie opasają na wyspach bydło do wagi około 500 kg i mają za to płacone więcej bo jest to inna kategoria mięsa tzw "młoda wołowina". U nas nie ma czegoś takiego i za 500 kg byczka dostaje się grosze a opasanie do wagi 800-900 kg samą paszą treściwą jest bardzo drogie, chociaż są gospodarstwa które to stosują.

Opublikowano

Tak jak napisał Yoda, w dzisiejszych czasach trzeba maksymalizować produkcje i zgodze się z tym co napisał, ja odchowuje byczki do 300 kg może zysk ze sztuki nie duży (300-700 zl) ale ilośćią to rekompensuje. U nas za sztuki 500-600 kg czystorasowe można na eksport uzyskać okolo 10 zl za kilo.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v