Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że tematów o podobnej tematyce jest tutaj wiele, jednak nigdzie nie znalazłam rozwiązania mojego problemu. Przy zimnym oleju wszystkie biegi wchodzą dość dobrze. Gdy olej się rozgrzeje jest już dużo gorzej. Problem jednak ustaje gdy wcisnę przycisk przyspieszacza. Powoduje to, że biegi wchodzą jak w masełko. Co to może oznaczać? Problemy z pompą, czy jakaś nieszczelność w układzie?

Opublikowano

mam takiego mf-a zacznij od filtra hydrauliki bo sprzeglo jest hydrauliczne a przyspueszacz jest z nim bezpisrednio powiazany no i jak wyglada olejbo te mf-y sa cholernie wrazliwe na czystosc oleju

Opublikowano

Mam ten traktor od 10 lat i wiem na co jest wrażliwy. Wiem, że dobry olej i czysty filtr to podstawa. Zastanawia mnie tylko jak możliwe jest to, iż wciśnięcie przyspieszacza powoduje lekkie wkleszczanie biegów, podczas gdy w momencie jak jest on wyłączony ciężko się je wrzuca. Jak to jest powiązane i czy można zrobić coś aby biegi wchodziły tak samo gdy przyspieszacz jest wyłączony?  Czy w układzie jest jakaś nieszczelność, a olej który jest pompowany przy włączonym przyspieszaczu to niweluje?

Opublikowano

W "którą stronę" działa u Ciebie ten przyspieszacz?? wciśnięcie przycisku/otwarcie elektrozaworu przyspiesza czy spowalnia ciągnik (max prędkość 30 czy 40km/h)??  Może pytanie banalne ale znaczenie zasadnicze i dużo wyjaśniające.

Opublikowano

Wciśnięcie przycisku, czyli otwarcie elektrozaworu przyspiesza ciągnik. Domyślam się, iż ma to wielkie znaczenie, ale nie potrafię znaleźć rozwiązania, a raczej nawet nie wiem gdzie się zahaczyć aby próbować go znaleźć. 

Opublikowano

Pompa sprawdzona i daje ciśnienie 170 atm na hydr zewnętrzną i ok 130-140 atm na wspomaganie. Jeśli daje tyle tzn że trójdział tłumi do 17 atm i powinno na skrzyni być ok. Czy źle to rozumiem?

Opublikowano

Masz racje z tym ciśnieniem... te 170atm to idzie tylko na wspomaganie. Przy 130 wspomaganie dobre masz? Pytam z ciekawości bo mam 90-100 i na ciepłym gorzej skręca a reszta chodzi dobrze... Dalej tłumi na 17atm i tyle musi utrzymywać niezależnie od tego co włączysz obsługiwanego z tej małej sekcji pompy... Więc pompę masz dobrą...

Pewno jakaś usterka przyspieszacza, bo tez miałem podobny przypadek choć u mnie przyspieszacz działał odwrotnie i przy spowolnieniu gorzej biegi wchodziły...

napisz do rafik256 bo widać jedyny ma pojecie o tym, tylko coś nie ma czasu podzielić się wiedzą ;) a sam jestem ciekawy o co biega

Opublikowano

No u mnie tez tak działa, że jak przyspieszacz jest wyłączony( guzik wyciśnięty i wolniejsza jazda ciągnika) to biegi wchodzą trudno, a jak tylko wcisnę przyspieszacz to wszystkie biegi wchodzą gładko.  Podpowie ktoś coś?

Opublikowano

Odświeżam temat. Założyłem nową pompę, ale biegi na AB do przodu i tyłu wchodzą bardzo kiepsko. Wyraźnie czuć że biegi wkleszczają się przy samym końcu i czasami trzeba zrobić dwie, trzy próby aby dało się wkleszczyć bieg. Co może być przyczyną?

Opublikowano

Może sprzęgło nie rozłącza, może widełki od poszczególnych biegów wywalone, może luzy na przegubach pod kabiną, może pierścień synchronizatora albo współpracujące z nim ząbki nie są już tak ostre jak powinny, może wyciek na speedshift i oba półbiegi tak jakby ciągnęły razem a może liche ciśnienie na magistrali 17 bar bo zawór zacięty

Opublikowano

Od biegów AB, jak je nazywasz jest jeden synchronizator (rewers) i to on jest winny, jak kolega pisze: ząbki są już przytępione i trafia ząb na ząb, co w dobrym synchro nie może mieć miejsca.

Opublikowano

Ale u mnie nie ma zgrzytu, tzn jeśli jest to bardzo rzadko. U mnie biegi po prostu łapią na samym końcu, lub w ogóle nie można ich wkleszczyć. Musze próbować dwa, trzy razy, aby zaskoczyło. Tak samo przód jak i tył  i tak samo A i B.  Czy wymiana synchronizatora może się odbyć, bez rozpoławiania ciągnika?

A nie huczy Ci skrzynia jak na postoju właczasz A B przód czy tam tył?

Gdy 1234 mam na luzie i wkleszczę AB, to słychać że coś się kręci, ale taki odgłos jest od zawsze i nie jest on inny niż od tego sprzed kilku lat, gdy skrzynia chodziła płynniej

Opublikowano (edytowane)

hehe chyba nie mamy za bardzo o czym rozmawiać. Zaprowadź go do mechanika jeśli myślisz cokolwiek naprawić bez rozpoławiania. Tu trzeba cały rewers wyszarpać i zweryfikować

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Jak pisałem za to wszystko jest odpowiedzialny jeden i ten sam synchronizator (od rewersu), może masz tam dodatkowo jakieś luzy na rewersie. Trzeba się do tego dobrać i sprawdzić, niestety bez rozpołowienia nic nie zdziałasz. 

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak.... ja naprawiałem z kolega @ptaszyna oczywiście zdalnie i... działa. Wcześniej żadnych skrzyń nawet c330 nie otwierałem i... jakoś to poszło a rewers miałem rozwalony praktycznie cały  ;) tak więc do dzieła ;) tylko jakąś instrukcje napraw sobie załatw.

Jeszcze na wstępie pomiar ciśnienia na lini 17 bar z włączonym i wyłączonym speedshift, żeby wykluczyć te blokowanie obu półbiegów

Edytowane przez lukbold