Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Koła
henek1k    0

Witam . Mam problem z przednim kołem w mtzcie.Jakis czas temu zablokowało mi przednie koło po dolaniu oleju problem znikł ale wczoraj po najechaniu na dziure znowu mi się zablokowało zaczołem manewrować przód tył i znowu się kręci. Co to może być łożysko czy coś poważniejszego ?Ile to może kosztować?

Edytowano przez henek1k

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikos22    2

Witaj. Zacznij najpierw od diagnostyki, czyli podlewaruj przednia os i sprawdź luz koła, poruszaj kołem czy nie ma luzu poprzecznego, jeśli ma to czym prędzej odprężenie zwolnicy od osi wzdłużnej, odkrecanie wszystkich śrubek naokoło aby dostać się do koła talerzowego, poluzowala się nakrętka, a to grozi zgubieniem koła.. Jeśli brak luzów, pytanie czy napęd Ci ciągnie, bo jeśli nie to mógł Ci się ukruszyc ząb z trybu wałka napędu, możesz zdjąć ten dekielek z góry w tym kole i skontrolować, kręcić kołem i jeśli to nie ząb to prędzej zdiagnozujesz czy to łożysko. Hmm, olej, może to zbieg okoliczności, albo coś tam wspomoglo łożysko, u mnie mtz 82 plus hydramet 15, codziennie w użytku i nie miałem awarii łożyska, tylko albo nakrętka na kole talerzowym, albo ulamany ząb wałka, ale już kilka ładnych lat mam spokój. Mówię tu o moście stożkowym oczywiście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
henek1k    0

Dzięki za odpowiedź.Koło niema luzu a zęby są całe ale troch porysowane było nanich durzo opiłków no i niebyło tam oleju . Myślę że to było przyczyną .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×