Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja też biorę samasz tyko 2,60 i na listwie ciężkiej, produkcji zachodniej "heavy duty", jest ona solidniejsza a kosiarka chyba z tą listwą waży 200kg więcej jak jej odpowiednik z lżejszą listwą. Dealer mówił że gość z taką kosiarką zapierdziela 20km/h i wszystko jest ok.

Edytowane przez zeno
Opublikowano

A co sądzicie o kosiarce dyskowej Famarol Alka L ? Dokładnie szerokość 2.45 ?

Która lepsza ? Samasz kdl 240 czy Famarol Alka L 245 ?

Samasz bierz.Famarolu nie chwalą.

Opublikowano

Samasz bierz.Famarolu nie chwalą.

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? co takiego psuje się w kosiarce z Famarolu?

Obie kosiarki posiadają dokładnie tą samą listwę tnącą, produkowaną przez włoską firmę COMER, a Famarol i Samasz (KDL) robią do nich tylko ramy.

Jak by tego było mało to Pronar ma kosiarki na tej samej listwie tnącej.

Sam zastanawiam się którą kosiarkę wybrać jedną z tych czy może jakąś zachodnią.

@kapsel1m dlaczego porównujesz kosiarkę Samaszu z centralnym zawieszeniem z kosiarkami zachodnimi z bocznym zawieszeniem?

Opublikowano

tu właśnie jest pies pogrzebany , SaMasz jakością odbiega od reszty ale w tej cenie mam kosiarkę z centralnym zawieszeniem ,zachodni producenci w tej cenie mają jedynie kosiarki z bocznym zawieszeniem . Mój dylemat czy postawić na jakość czy na technologię .

Opublikowano (edytowane)

Samasz to lider na rynku polskim. Sam handluje tym sprzętem,prowadzę również serwis ( brak reklamacji na ten sprzęt ) . Jak już coś to jakaś drobna rzecz.

Edytowane przez nasil90
cytowanie posta
Opublikowano (edytowane)

tu właśnie jest pies pogrzebany , SaMasz jakością odbiega od reszty ale w tej cenie mam kosiarkę z centralnym zawieszeniem ,zachodni producenci w tej cenie mają jedynie kosiarki z bocznym zawieszeniem . Mój dylemat czy postawić na jakość czy na technologię .

Tak przypuszczałem że to porównanie cenowe. Nie miałem do czynienia z kosiarka z centralnym zawieszeniem wiec nie wiem jak się sprawuje. Powinna lepiej kopiować teren niż kosiarka z bocznym zawieszeniem. Jak to jest w rzeczywistości nie wiem.

Ja mam inny dylemat bo potrzebuje bardzo lekką kosiarkę bo pracuje na skarpach i nie wiem czy opłaca się dopłacić do zachodniej. Bo u mnie nie ma możliwości aby jej nie popsuć :(

A jak jest z kosiarkami KDL bo one są dostępny chyba od 2 lub 3 lat?

Bo rozumiem że brak reklamacji to do kosiarek KDT, tylko ona jest za ciężka w moich warunkach pracy.

Edytowane przez nasil90
Cytowanie posta
Opublikowano (edytowane)

to ja nie wiem co za delarów macie... pewnie dwie takie na rok sprzedadzą to muszą tyle brać hehe

ja już cene wynegocjowałem i tyle do zapłaty tylko czekam aż lista z prow bedzie.

Edytowane przez krzycho86
Opublikowano

Jaka używana zachodnia w cenie do 6-7 tyś? warto pchać się w takie kosiarki?

To zależy na ile ha ją kupujesz. W takiej cenie dostaniesz kosiarkę mocno dojechaną, to co najbardziej się zużywa, czyli ślizgi i trzymaki do nożyków będą do wymiany, a nie są to tanie elementy. Warto więc przeliczyć czy opyla się taki interes.

Opublikowano (edytowane)

raczej nie pochwalic a raczej czekam na jakies opinie i porady bo nikt o tych kosiarkach nic nie pisze a cougar masz racje ale do tego to trzeba hektarow :)

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Z centralnym zawieszeniem lepiej kopiuje teren jest mniejszy nacisk na podłoże

nie wiem jak jest w Claasie ale w pottinger jak ma centralne zawieszenie to jest mocowana z dwóch stron belki koszącej przez co jest mniejsze obciążenie na belce